Oltra: 'El programa Jove Oportunitat (JOOP) és una resposta valenciana a l'abandó educatiu primerenc'

Mónica Oltra comparteix amb 140 'joopers' de 31 municipis la 'macrotrobada' en l'alberg de Benaixeve

Guardar

Oltra joopers
Oltra joopers

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha definit el programa Jove Oportunitat de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) com "una resposta valenciana a l'abandó educatiu primerenc" i ha advocat per l'"educació inclusiva" en la macrotrobada de l'edició 2019 del programa cofinançat amb el Fons Social Europeu.

Mónica Oltra ha compartit l'activitat conjunta de 140 participants 'joopers' que se celebra del 3 al 6 de setembre en l'alberg de Benaixeve, als qui ha assegurat que "totes les persones tenen dret a tindre oportunitats, no penseu que esteu sols o soles perquè posarem tota la nostra obstinació en què aprofiteu aquest nou impuls en el vostre projecte personal i vital".

La vicepresidenta ha manifestat que 'Jove Oportunitat' és un exemple de "rescat de persones joves que van abandonar els estudis de forma primerenca per determinades circumstàncies i que a través d'aquest programa se'ls motiva i orienta per a reconduir la seua vida reprenent els estudis o incorporant-se al mercat laboral".

Es tracta d'un programa promogut per l'IVAJ en el marc del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (2014-2020), orientat a joves entre els 16 i 21 anys que se senten fora del sistema educatiu i sense un rumb clar. Per a participar en ell cal estar inscrit en el fitxer del Sistema Nacional de Garantia Juvenil, no haver rebut acció educativa o formativa, no estar emprat i no haver aconseguit una titulació de Batxiller o d'FP de grau mitjà.

Segons ha indicat la vicepresidenta, l'objectiu de la macrotrobada és "reforçar la cohesió del grup i generar vincles entre participants. A més, permet comprovar el compliment dels objectius aconseguits nivell personal i aspectes treballats en la primera part del programa".

A Benaixeve s'han donat cita joves dels municipis de l'Alcora, Alcoi, Almassora, Almoradi, Aiora, Benifaió, Beniganim, Borriana, Castelló, Xella, Cullera, Elda, Ibi, La Nucia, Moncofa, Novelda, Oliva, Onda, Oriola, Rojals, Sant Joan, Sant Miquel de les Salines, Sant Vicent, Sogorb, Sueca, Tavernes, Teulada, València, Vila-real, Vinaròs i Xàtiva.

Durant aquests dies, els i les joves realitzen activitats esportives, excursions als voltants de l'alberg i diferents dinàmiques, acompanyats pels equips de coaching i d'animació juvenil.

La vicepresidenta ha animat als joves participants a "fer realitat aquest programa d'educació inclusiva" i a formar-se més i millor per a poder entrar en el mercat laboral "aspirant a ocupacions de qualitat i sostenibles en el temps".

Municipis i finançament

Per part seua, el director general de l'Institut Valencià de la Joventut, Jesús Martí ha explicat que "en JOOP no partim dels llistats de l'atur, sinó de joves sense motivació que han abandonat els estudis". Des de l'inici del programa en 2017 han participat 143 municipis i al voltant de 1.500 joves.

Un dels seus trets específics és que són els departaments de Joventut dels ajuntaments els que proposen a les persones joves participar, ja que el programa entra dins de la municipalització de les polítiques de Joventut. Els ajuntaments connecten amb joves de les seues localitats els qui en col·laboració amb l'IVAJ els ofereixen aquesta nova alternativa.

Després de dos primers anys d'intens treball, els resultats indiquen que funciona: en 2017 el programa pilot va començar amb 17 municipis i 194 participants, i amb una dotació de 652.000 euros. Al cap de 6 mesos de la finalització de l'acció un 74,26% dels qui la van completar estaven treballant o havien tornat a estudiar.

En 2018 van participar 56 municipis i 610 joves (63% xics i 37% xiques), dels quals el 31% pertanyen a col·lectius desfavorits, es va destinar a Jove Oportunitat una inversió d'1.087.000 euros. D'aquest grup el 70% està actualment estudiant o treballant i en aquesta tercera edició, una mica més de 700 joves de 70 municipis busquen a través de JOOP una nova oportunitat.

La dotació global del programa en 2019 és de 2.318.060 euros, finançats al 50% per l'IVAJ i el Fons Social Europeu, per la qual cosa enguany l'IVAJ aporta 1.159.030 euros. Enguany es desenvolupa en 70 municipis i participen al voltant de 700 joves.

Coaching i visites a empreses

Els i les joves participants reben formació per part d'un 'coach' per a motivar-los i aconseguir que realitzen una reflexió del seu projecte vital a través de mesures d'acompanyament i de coaching actitudinal que els recolzarà en tot moment.

Aqueixes sessions es combinen amb eixides a empreses i institucions en les quals els agradaria treballar perquè coneguen de primera mà quina és la labor que en elles es realitza i quina formació necessiten. Es treballa a través del coaching grupal i individual, per a reactivar-los i que tornen a prendre les regnes de les seues vides.

Durant la primera part d'aquesta tercera edició del programa -que va començar al maig- s'ha incidit en els objectius del mòdul personal i social on després de les primeres setmanes on es va abordar i va treballar la cohesió de grup i sentiment del mateix així com la generació vincle coach-joopers.

D'altra banda, ofereix també una visió de la realitat i de les expectatives que poden trobar al seu voltant en el món educatiu (formació reglada) i professional (amb visites a empreses de la seua zona i de diferents àmbits d'activitat) i la possibilitat de desenvolupar algunes línies formatives en anglés i en competències digitals o bé per a la preparació proves d'accés a la Formació Professional de Grau Mitjà.

En el programa es treballa l'autoconeixement, reforçant la identitat personal i l'autoestima de cada 'jooper', la qual cosa els motiva i tenen en compte que la realització dels seus projectes futurs depén en gran manera del compromís, de l'esforç i de la gestió de la frustració.

En l'àrea social s'ha avançat en la comunicació assertiva i el treball en equip i s'ha començat a treballar competències professionals així com en hàbits saludables a través de l'esport i l'alimentació. Es va formant un pla de vida amb ells per a donar-los diferents alternatives en el seu itinerari acadèmic.

Després de l'estada en l'alberg, comença la segona etapa del programa, la de realització d'un projecte de vida professional, i on s'anirà formant el futur acadèmic i professional de cada 'jooper', tot sense deixar de treballar els aspectes personals i socials, vitals en el seu desenvolupament, amb trobades per al seguiment i reforç de les accions i objectius desenvolupats fins al moment.

Destacats