25n
25N
25N

Oltra presenta un pressupost que reforça la xarxa residencial i l'atenció domiciliària per a lluitar contra la COVID-19

Les polítiques d’atenció a persones majors creixen un 22,5%, i un 26,5% les de promoció de l’autonomia i atenció a la dependència

Oltra presenta un pressupost que reforça la xarxa residencial i l'atenció domiciliària per a lluitar contra la COVID-19
06/11/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat en Les Corts els pressupostos del seu departament per a 2021, que suposen un increment del voltant del 20% que permetrà, entre altres qüestions, reforçar la xarxa residencial i impulsar l’atenció domiciliària com a receptes per a lluitar contra la COVID-19.

Oltra ha comparegut en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda, on ha informat dels comptes de la seua Conselleria per a 2021, que ascendeixen a 1.921,4 milions d’euros, una quantitat que creixerà fins als 1.942,4 milions en el primer trimestre de l’any després del compromís de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic d’incrementar la xifra inicial.

La vicepresidenta ha iniciat la seua compareixença recordant a les 1.883 valencianes i valencians que han mort a conseqüència de la COVID-19, especialment a aquelles persones que van morir en les residències de la Comunitat, i ha defensat que, per a poder superar aquesta pandèmia, es requereix “més protecció social i enfortiment dels serveis públics”.

Entre les partides que registren un major creixement aquest any pròxim, es troben la destinada a la promoció de l’autonomia personal i a l’atenció a les persones en situació de dependència, que augmenta un 26,5 per cent, i la que té com a objectiu el desenvolupament de polítiques d’atenció a persones majors i envelliment actiu, i que s’incrementa en un 22,5 per cent.

Avanç en la desinstitucionalització

Oltra ha recordat que, des de la seua arribada al Govern valencià, la lluita per la desinstitucionalització i la promoció de l’autonomia personal ha sigut una prioritat, i així s’ha referit a la posada en marxa del programa ‘CuideM’, que busca aprofundir en una atenció domiciliària “integral, multidisciplinària, comunitària i moderna”.

Amb aquest objectiu, el pressupost destinat a aquest efecte ha passat de 6,4 milions d’euros en 2015 als 25,4 milions d’euros que contemplen els comptes de 2021, la qual cosa suposa haver multiplicat quasi per quatre la partida per a l’atenció domiciliària, alguna cosa que permetrà aquest any pròxim “donar resposta a les necessitats de la COVID-19”, ha conclòs.

A aquesta quantia cal sumar els 4,7 milions d’euros per als programes ‘Menjar a casa’ i ‘Major a casa’, i els 2 milions d’euros que es destinen a la subvenció d’ajudes per a l’autonomia personal de persones majors o amb diversitat funcional, i que possibilitaran l’adaptació de les seues cases a les seues necessitats.

Augment en la dependència

La vicepresidenta ha anunciat durant la seua intervenció que, per primera vegada en la història, s’han superat les 100.000 persones beneficiàries del sistema de dependència en la Comunitat Valenciana, la qual cosa ha suposat multiplicar per 2,4 les persones que estan dins del sistema i dividir per tres la llista d’espera.

Amb l’objectiu de continuar avançant en aquesta línia, el pressupost de 2021 recull un augment del 6% de la partida per a l’atenció de la dependència, la qual cosa suposa “un doble esforç, ja que el Govern d’Espanya no ha finançat fins ara el 50 per cent que li corresponia”, i ha afegit que continuaran reivindicant aquesta quantia, perquè el 22 per cent promés per l’Executiu central enguany continua sent, en la seua opinió, insuficient.

Oltra ha assenyalat dins d’aquestes polítiques de promoció de la desinstitucionalització, l’obertura de noves places en els centres de dia, de les quals 1.091 seran en l’àmbit de persones majors, la qual cosa representa un 48,4 per cent més que l’any passat, i ha destacat la posada en marxa dels primers centres pilots nocturns.

Els centres d’Allotjament Familiar Temporal d’Estades Reduïdes tindran com a objectiu “facilitar la conciliació puntual i evitar la institucionalització permanent”, i ha afegit que, per a aquelles persones que necessiten o desitgen ingressar en un centre residencial, la Conselleria continuarà treballant en el desenvolupament d’una xarxa “basada en la proximitat i la creació d’espais de convivència”.

Es tracta d'”un model que s’ha demostrat més efectiu en la lluita contra la COVID-19 i que, en el cas de les persones majors, en 2021 incrementa un 6 per cent les places sostingudes amb fons públics, un 5 per cent en el cas de la diversitat funcional, un 1,4 per cent en el de la infància i l’adolescència, i un 28,4 en el d’atenció a dones”, ha afirmat.

Pla d’Infraestructures

En aquest sentit, ha ressaltat que el pressupost d’enguany compta amb 41 milions d’euros per a iniciar el Pla Valencià d’Infraestructures de Serveis Socials, que executarà en col·laboració amb les diputacions i els ajuntaments, amb l’objectiu d’aconseguir “l’equitat territorial i l’atenció a les persones més vulnerables”

Oltra ha anunciat que, en el marc d’aquest pla, s’arrancaran els projectes de sengles residències públiques per a persones majors a Castelló de la Plana i València, la reforma integral dels centres d’Aldaia, Elda o Borriana o l’inici d’una nova infraestructura d’atenció a la salut mental a Dénia, que inclou un CEEM i un CRIS.

Així mateix, es contempla una línia de 5 milions d’euros “per a millorar, humanitzar i adaptar a les necessitats de COVID-19 els espais dels serveis socials municipals” i la posada en marxa d’un acord marc de subministrament de material de prevenció i protecció que servirà per a “estabilitzar i millorar els enviaments periòdics als centres”.

En aquest àmbit de lluita contra la pandèmia, la vicepresidenta també ha anunciat que aquest any pròxim es milloraran les ràtios de les residències públiques de persones majors, amb la contractació de 109 professionals tècnics en atenció a persones en situació de dependència, la qual cosa implica “una pujada del 20% de les plantilles d’atenció directa”.

Oltra ha recordat que en 2021 es realitzarà una equiparació salarial del personal sociosanitari de les residències i centres públics al personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i ha afegit que també s’homologaran les ràtios professionals dels centres de l’Institut Valencià d’Atenció SocioSanitari (IVASS).

L’IVASS augmenta un 43 per cent el seu pressupost, la qual cosa permetrà la posada en marxa de nous centres com la residència de diversitat funcional i centre de dia inclusiu de Paterna, un nou mòdul per a persones amb problemes de salut mental a Bétera i sengles centres de dia per a persones majors a Monòver i Betxí, entre altres.

Potenciar polítiques socials

La vicepresidenta ha manifestat que els Pressupostos de la Conselleria per a 2021 estan pensats per a “garantir la universalitat de les polítiques socials, potenciar una agenda ecofeminista basada en l’economia de les tres ‘C’: criar, cuidar i curar, lluitar contra les desigualtats i la pobresa, i el reconeixement de la diversitat”.

En aquest sentit, s’ha referit als 255 milions d’euros consignats per a la renda valenciana d’inclusió, que en l’actualitat ja compta amb 59.540 persones destinatàries, i que situa a la Comunitat Valenciana com la tercera d’Espanya amb un import de la prestació mensual més elevat, amb una ajuda mitjana de 630 euros mensuals enfront dels 486 de l’Estat.

La partida inicial “s’ampliarà tantes vegades com siga necessari per a fer front a l’emergència social i combatre les desigualtats mentre canviem el model socioeconòmic actual”, ha manifestat Oltra, qui també ha anunciat que el programa Jove Oportunitat de l’IVAJ per a motivar i orientar als i les joves que han deixat els seus estudis, incrementa un 50% el seu pressupost.

En l’àmbit de la joventut, l’IVAJ comptarà amb un pressupost de 28,5 milions d’euros que es destinarà, entre altres qüestions, a la contractació de 303 professionals per a reforçar la que serà “la xarxa de professionals de joventut més important de l’Estat, i que, com a novetat, incorpora la figura de coordinació de salut emocional, amb 9 professionals de psicologia, per a pal·liar les conseqüències comunitàries i socials de la COVID-19”.

D’altra banda, per a la població en general es preveu la creació d’un servei comunitari d’atenció a la diversitat funcional i a la salut mental en les poblacions de més de 20.000 habitants, en compliment de la llei de Serveis Socials Inclusius, i que suposa una inversió de 5,8 milions d’euros que permetran la contractació de 370 professionals.

Reforç dels serveis socials municipals

La vicepresidenta ha explicat que, entre l’atenció primària bàsica i l’específica, la Conselleria destinarà 150,4 milions d’euros als ajuntaments per a la contractació de personal, la qual cosa reflecteix l’aposta “pel municipalisme” a través d'”una nova fórmula com el contracte-programa, que permetrà dotar de major estabilitat i desburocratitzar la contractació de més de 3.800 persones per part de les entitats locals”.

Aquesta millora del finançament als ajuntaments ajudarà a continuar reduint la ràtio en l’atenció primària, que era d’un professional per cada 12.743 habitants en 2015, i en finalitzar els 2021 serà d’un professional per cada 1.561 habitants, gràcies a la injecció de 104,5 milions d’euros prevista per a aquest any pròxim.

Violència masclista

El pressupost per a la lluita contra la violència masclista, ascendeix a 22,7 milions d’euros, “quasi el doble dels 12 milions d’euros que es van comprometre amb el moviment feminista” quan es va posar en marxa el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

En aquest àmbit la vicepresidenta ha ressaltat que els 100.000 euros es destinen a la posada en marxa d’una nova modalitat d’ajudes d’emergència per a fer front a les despeses de sepeli i repatriació de les dones assassinades per les seues parelles o exparelles, la deducció en l’IRPF autonòmic per a l’accés a l’habitatge que tenen aquestes dones i l’increment de la renda valenciana d’inclusió en 300 euros per a dones prostituïdes, amb l’objectiu de facilitar la seua eixida d’aquesta situació.

Així mateix, s’ampliaran en 500.000 euros el concert social per a atendre les necessitats específiques de les víctimes de tràfic o explotació sexual.

D’altra banda, les oficines Orienta d’atenció al col·lectiu LGTBI veuran incrementat el seu pressupost en un 25%, com també creix en un 31,4% el programa Kumpania per a la inclusió educativa de la infància i adolescència gitana, que rep 4 milions d’euros per a incrementar places i crear dues noves tipologies.

En l’àmbit de la infància, el pressupost de 2021 també permetrà obrir 72 noves places en dos centres de dia per a la Zona Nord d’Alacant, i continuar ampliant la xarxa de centres d’atenció precoç, que en 2021 podran atendre 270 nous xiquets i xiquetes, i que comptarà amb el primer centre de gestió pública, que s’obrirà a la ciutat de València.

La vicepresidenta ha conclòs que amb aquest pressupost “es continua l’etapa començada en 2015 amb l’arribada del Botànic, centrat a rescatar persones, a transformar la societat per a posar la vida en el centre”, i ha afegit que així mateix “s’adapta als aprenentatges i circumstàncies d’aquesta crisi”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + dos =