25n
25N
25N

Oltra assenyala l'"obligació" de complir els nivells d'aigua de l'Albufera "consensuats entre tots"

La Junta de Desguàs va admetre que va baixar el nivell en pro dels camps d’arròs “algun dia determinat” i assenyala les informacions com a “interessades”

Oltra assenyala l'"obligació" de complir els nivells d'aigua de l'Albufera "consensuats entre tots"
19/07/2019 -

“Aconseguirem aquesta Ordre de consens entre totes les parts, i és d’obligat compliment entre totes les parts“. Així s’ha pronunciat la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra, sobre la polèmica suscitada pels baixos i “alarmants” nivells d’aigua detectats en l’Albufera el juny passat. Prou perquè la Fiscalia investigue la imposició de multes a la Junta de Desguàs.

El passat 17 de juny es va fer pública la decisió de la Fiscalia de València d’estudiar la demanda de possibles sancions administratives i penals donat l'”alarmant descens” del nivell d’aigua en el llac valencià. El nivell mínim de l’Albufera sobre el nivell del mar varia segons l’època de l’any: entre cinc i 25 centímetres. Es tracta d’un ecosistema molt delicat la variació del qual a la baixa dels nivells d’aigua podria causar una salinització, que afectaria la fauna, flora i fins i tot als agricultors.

Són aquests mateixos agricultors els que tenen l’autonomia de la Junta de Desguàs, i poden tancar o obrir les comportes d’acord a les seues necessitats sempre que es respecten els nivells mínims de l’època. Des d’aquesta entitat, després de saber l’acusació de Fiscalia, van assegurar la presència d’una “mà negra” per a actuar en contra seua perquè, asseguren, compleixen l’Ordre 5/2018 sobre els nivells “rigorosament”.

Cabal del Xúquer

L’Alcalde de València, Joan Ribó, va insistir en la “necessitat” d’augmentar l’aportació d’aigua de la Conca Hidrogràfica del Xúquer. Segons va assenyalar, la Confederació té l’obligació de “concretar aqueix cabal ecològic” necessari per a evitar més problemes amb l’Albufera.

L’alcalde va recordar que, en cas de salinització de l’Albufera, no solament es perdria el parc natural en si, també els llocs de treball relacionats amb el cultiu de l’arròs.

Des de la Junta de Desguàs, mitjançant un comunicat, van assegurar que els descensos del nivell d’aigua són d'”algun dia determinat” i que les filtracions “amb interessades”. “Hi ha hagut un zel professional exagerat”, asseguren. Hi ha una intencionalitat, creuen, a eliminar “una institució immemorial que va nàixer per a defensar els interessos dels arrossars que són els que donen vida a l’Albufera i que tan bons resultats ha donat”. La Junta va nàixer en 1926 durant la dictadura de cosí de Rivera.

Oltra assegura que la Conselleria de Medi Ambient realitza un “seguiment diari dels nivells d’aigua en el llac”, que ara “es troba dins dels nivells que estableix la normativa”. Ha ressaltat el valor de l’Ordre que, aconseguida després “d’un ampli consens entre els actors implicats” ha de respectar-se, perquè és d'”obligat compliment”.

Ja en 2016 va haver-hi problemes semblants, en els quals la Fiscalia va assenyalar els baixos nivells d’aigua i el risc que la Junta de Desguàs prioritze els interessos dels camps d’arròs als nivells òptims d’aigua per al conjunt natural, un dels aiguamolls més importants de tot el continent europeu.

Segons ha detallat la vicepresidenta, de moment “no s’ha detectat cap mal ni a la fauna ni a la flora”, però es mantindran “vigilants” en què es complisca l’ordre i es respecte l’equilibri natural de l’Albufera.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 4 =

museo etnologia
museo etnologia
ficcions 2019-2020