Oltra no creu que es "valencianitzen" unes eleccions si coincideixen amb generals i un debat nacional "tòxic i agressiu"

La vicepresidenta nega que el castellà perille a la Comunitat: "A qui se li diga, riurà perquè això és irrisori i ridícul"

Guardar

oltra_desayunotve
oltra_desayunotve

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, no creu que se'n vagen a "valencianitzar" unes eleccions com les autonòmiques a la Comunitat "fent-les coincidir amb les generals el 28 d'abril i amb un debat nacional que en aquest moment és bastant tòxic, agressiu i de tirar-se al capdavant moltes vegades consignes falses".

Així ho ha considerat la també coportaveu de Compromís i candidata de la coalició valencianista a la Generalitat en una entrevista en 'Los Desayunos de TVE', recollida per Europa Press, en ser preguntada per si creu que la decisió del cap del Consell, Ximo Puig, d'avançar els comicis autonòmics al 28 d'abril, en coincidència amb les eleccions generals, visibilitzarà als valencians o, per contra, és "electoralista"

Sobre este tema, ha assenyalat que aquesta qüestió "ja és passat" i finalment les eleccions seran el 28 d'abril, encara que ha puntualitzat: "És obvi que no anem a valencianitzar unes eleccions fent-les coincidir amb les generals en un debat nacional que en aquest moment, al meu juí, és bastant tòxic, agressiu i de tirar-se al capdavant moltes vegades consignes falses. Per tant, nosaltres des de Compromís anem a seguir parlant de la vida quotidiana de la gent real".

Preguntada per la reedició del Botànic, Oltra ha remarcat que la coalició ha sigut "un soci lleial" i ho seguirà sent perquè el Botànic es representa en les "5.746 decisions" que s'han pres "en favor dels valencians i que s'ha pres per unanimitat" i que, segons ha destacat, han permès "millorar la vida de la gent" i ha posat com a exemple algunes mesures engegades com l'eliminació del copagament farmacèutic o la gratuïtat dels llibres de text.

"Nosaltres òbviament des de Compromís volem liderar eixe govern i que els ciutadans ens donen la confiança per a un altre govern que represente el canvi de 2015 que va tirar la corrupció, el mal govern, el balafiament i que va revertir les retallades socials i civils impostos des de la majoria absoluta del PP", ha emfatitzat per a assenyalar que espera que tot això siga confirmat en les urnes però "amb Compromís al capdavant".

Insistida per si Compromís se sent "còmode" amb la política de blocs, Oltra ha admès que a ella "la política de confrontació" no li agrada ni tampoc la de blocs. "Les dretes han decidit anar en blocs perquè Cs es fa fotos amb Vox i el PP anima a pactar amb Vox perquè supose que saben que se'n van a dessagnar. Jo crec en la política que posa la paraula damunt de la taula, que escolta a l'altre i que intenta arribar a acords", ha apuntat.

En aquest sentit, ha destacat que dels sis projectes de llei que la seua Conselleria ha portat a Les Corts, cinc d'ells s'han aprovat sense cap vot en contra i només l'última norma va comptar amb el vot en contra del PP i l'abstenció de Cs "perquè des de Madrid els van dir que no podien votar amb projectes del Botànic encara que fóra bons". "Des de Cs i PP em van reconéixer que era bons però no podien votar-ho", ha indicat.

"COMPROMÍS NO REP ORDES DE MADRID"

D'aquesta manera, ha remarcat que Compromís "no rep ordes de Madrid" --en el cas del PSOE de Ferraz i del PP de Gènova, ha detallat--, ni tampoc des de Barcelona "pel que representa Albert Rivera". "Nosaltres representem els interessos dels valencians", ha subratllat.

Respecte a les enquestes que apunten a la pèrdua del govern valencià, Oltra ha indicat que els sondejos mai són bons per a la coalició ja que en 2015 els donaven entre set i nou diputats en Les Corts i van traure 19.

Al seu juí, les enquestes d'intenció de vot "cada vegada volen descriure menys la realitat i creen una realitat paral·lela", mentre que els sondejos en els quals es pregunta a la gent per mesures concretes "tots són molt bons i mostren un grau de satisfacció molt superior amb la política valenciana que amb la de l'Estat". "I amb això és amb el que ens hem de quedar", ha indicat.

"EL CASTELLÀ NO ESTÀ EN PERILL"

Insistida per les afirmacions de la líder del PPCV, Isabel Bonig, en relació al fet que el castellà està en perill a la Comunitat, Oltra ha negat aquest extrem. "Qui pretén liderar un projecte polític no deuria tindre eixe desconeixement ni falsejar la realitat per a descriure un panorama que no existeix", ha subratllat per a remarcar que a qualsevol que se li diga que el castellà està en perill a la Comunitat "directament riurà perquè això és irrisorio i ridícul".

"Ací no hi ha requisit lingüístic ni en la Sanitat ni en un cap lloc que mandate saber valencià per a entrar en la funció pública, una cosa que a mi em pareix qüestionable perquè els ciutadans tenen dret a ser atesos en la llengua cooficial que trien i els poders públics han de garantir eixe dret", ha defès.

En qualsevol cas, ha remarcat que el castellà "no està en perill, ni falten metges perquè se'ls exigeix parlar valencià". En tot cas, ha puntualitzat fan falta metges en tota Espanya i és "per altres raons", ha resolt.

Arxivat a:

Destacats