25n
25N
25N

Oltra: "S'està negociant amb el Govern que la població compte més en el repartiment del fons"

Oltra: "S'està negociant amb el Govern que la població compte més en el repartiment del fons"
15/05/2020 -

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha afirmat aquest divendres que estan negociant amb el Govern que “la població compte més en el repartiment” del fons no reembossable perquè les autonomies facen front al cost de la crisi del coronavirus i que “compten més les persones que els quilòmetres quadrats”.

Així s’ha pronunciat Oltra en la roda de premsa telemàtica oferida després del ple del Consell en ser preguntada per quina és la posició del Govern valencià entorn del repartiment d’aquests fons davant la polèmica sorgida aquesta setmana per la resposta de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, al diputat de Compromís Joan Baldoví.

Sobre aquest tema, ha dit que la postura ja s’ha anat explicitant al llarg de la setmana i, de fet, “una de les qüestions en les quals s’està treballant amb el Govern és que el pes poblacional tinga més percentatge, que les persones compten més en el repartiment” perquè si hi ha 5 milions de valencians, tots ells poden necessitar assistència en un moment donat: “No és el mateix una comunitat amb 5 milions que amb 2”, ha incidit.

Per a Oltra, tant en aquest fons com en uns altres el criteri poblacional hauria de tindre sempre més pes i ha citat “per analogia” el fet que el mateix Estatut valencià incorpore que la Comunitat ha de rebre inversions en els Pressupostos Generals de l’Estat concordes al seu pes poblacional.

Preguntada sobre si hi ha encara marge de negociació, ha indicat que estan en converses i mentrestant entenen que “els temes no estan tancats”.

En concret, es negocia sobre la part del fons (10.000 milions) lligada a la despesa sanitària i també perquè en l’econòmica (5.000 milions) es contemple l’impacte de la pandèmia en la Comunitat, major que en unes altres donat el pes del sector serveis en la seua economia, la qual cosa la fa “més fràgil”.

En la tercera pota, el fons social (1.000 milions), Oltra ha assenyalat que el repartiment sí que té en compte el pes poblacional i la Comunitat “no arriba del tot, però està al voltant del 10%”.

“REITEREM LA NECESSITAT D’UN FINANÇAMENT JUST”

Oltra també ha reiterat que el Consell ha plantejat i continua fent-ho, la necessitat que la Comunitat tinga un finançament “just” i que això és alguna cosa que s’ha de solucionar.

“No li ho estem descobrint a ningú”, ha incidit, ja que el Botànic fa cinc anys que estan “denunciant que aquest tracte injust s’ha d’arreglar”. “No volem ser més que ningú, però estem farts de ser sempre menys que la resta”, ha afegit.

D’altra banda, Oltra també ha assenyalat davant preguntes dels mitjans que la Generalitat està realitzant canvis en el pressupost “pràcticament de manera diària” per a adaptar-lo a la pandèmia, ja que els comptes aprovats al desembre no preveien que aquesta anava a ser la situació el mes de maig.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

6 − dos =