25n
Orgull
Orgull

Oltra: "És necesaro visibilitzar, crear referents i donar oportunitats per a fer una societat més igualitària"

Oltra: "És necesaro visibilitzar, crear referents i donar oportunitats per a fer una societat més igualitària"
23/06/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha manifestat la necessitat de “visibilitzar, crear referents i donar oportunitats” a les dones en aquells espais tradicionalment més masculinitzats per a poder caminar cap a “una societat més igualitària”.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la clausura de ‘Womanation’, l’esdeveniment organitzat per la Mesa d’Enginyeria Valenciana (MIV) a la Ciutat de la Innovació de la UPV per a celebrar el Dia Internacional de la Dona Enginyera i donar visibilitat als projectes d’enginyeria liderats per dones.

La vicepresidenta ha ressaltat la necessitat de donar “visibilitat a les dones enginyeres, les científiques, la seua presència en les carreres STEM o en llocs directius del món empresarial” per a “normalitzar en l’imaginari col·lectiu, i especialment en el dels xiquets i xiquetes, que les dones podem ser allò que vulguem i que no hi ha més límits que els impostos per una societat patriarcal”.

En aquest sentit, ha destacat que el Consell “té un compromís ferm amb la igualtat i la justícia” i per això s’estan “implementant mesures perquè la igualtat legal siga també real. Ho farem, a més, de la mà d’una societat cada dia més igualitària i d’unes dones i uns homes que han iniciat un camí que ja no té marxa arrere”.

Entre aquestes accions s’ha referit a la campanya impulsada per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “Vull ser com”, amb la qual s’aposta per fer visibles a les dones i la seua rellevància en la vida laboral i pública.

“Al mateix temps -ha afegit- no volem desvalorar les tasques essencials de la vida, cuidar, criar, curar. Volem que totes les tasques siguen possibles per a totes les persones, al marge del seu gènere”.

La vicepresidenta ha felicitat a totes les dones valencianes que han optat per l’enginyeria, “dones brillants i lluitadores que esteu transformant no sols les vostres professions, sinó també el món empresarial i la percepció que es té de les dones en àmbits tan masculinitzats”.

Oltra ha afirmat que les dones “que es dediquen professionalment a llocs tradicionalment reservats als homes tenim l’oportunitat de mostrar una altra manera d’afrontar els reptes, més cooperativa, més flexible i més harmònica. Totes elles són maneres de treballar feminitzades que milloren la vida de tot el món”.

A més, “la incorporació i visibilitat de les dones als àmbits reservats tradicionalment als homes és bo no sols en termes d’igualtat, sinó també per raons de justícia i cohesió social” i també perquè la societat no “desaprofite la meitat del talent de què disposa: el talent de les dones”.

Informe de la UNESCO

Oltra ha esmentat en la seua intervenció l’estudi de la UNESCO de 2017, “Craking de code: girl’s and women’s education in STEM”, que indica que les xiquetes perden l’interés per les ciències en l’adolescència i en aqueixa aparentment lliure elecció són fortament influenciades pels rols de gènere. És a dir, que a poc a poc apartem les xiquetes del qual podria ser la seua vocació.

Però el mateix estudi apunta que quan les professores de les matèries STEM són dones, augmenta l’interés i la confiança que mostren les xiquetes. Així que la mentorizació és fonamental per a fer costat a aquelles xiquetes que vulguen i potser no s’atreveixen o pot ser el seu entorn les frena.

Per això, el Consell treballa conjuntament amb les universitats, institucions, associacions i agents socials, per a “incrementar la presència femenina en les carreres STEM i reduir la disparitat de gènere en aquests estudis” i ha afirmat que es continuarà impulsant “la genealogia de les dones” per a “crear referents on les joves estudiants troben exemples a seguir”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + un =