Oltra informa que l'estada en centres de recepció s'ha reduït un 69% en els últims dos anys

Guardar

oltra_photo5891185917715130804
oltra_photo5891185917715130804

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha informat que l'estada mitjana en els centres de recepció on són traslladats els xiquets i xiquetes que la Generalitat declara en situació de desemparament, s'ha reduït un 69 per cent en els últims dos anys, passant dels 18 mesos i dos dies que estaven al juny de 2015 als 5 mesos i 20 dies actuals.

Oltra ha donat aquesta dada durant la seua compareixença en la sessió de control en Les Corts Valencianes, on ha respost a una interpel·lació sobre la política general de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en matèria de gestió de centres de menors, en la qual ha destacat el treball que s'està fent des d'aquest departament per reduir el nombre de xiquets i xiquetes tutelats per la Generalitat, que viuen en un centre.

Els centres de recepció, que són la porta d'entrada dels xiquets, xiquetes i adolescents al sistema de protecció de la Generalitat, estaven "massificats" i s'havien convertit en una "tela d'aranya que els atrapava" per la situació heretada. La Conselleria porta dos anys treballant per a reduir el temps mitjà d'estada.

La vicepresidenta també ha explicat que en aquests dos anys el seu departament també ha treballat a reduir la ràtio d'aquestes instal·lacions, que amb l'anterior Govern van arribar a albergar a 120 joves, com han reconegut els treballadors del centre de recepció de Monteolivete a València, i en el qual en l'actualitat ja solament queden 37 persones menors d'edat, que estan a l'espera de ser traslladats en breu a una altra ubicació, després que es decidira tancar-ho per les males condicions en les quals es troba i la poca idoneïtat de l'entorn en el qual es troba.

Ha assenyalat que, a més de les denúncies dels treballadors, també existeix una acta d'inspecció de la Fiscalia de València del 2008 que demanava a la Generalitat que "desmasificarà" el centre, després que en una visita detectara que hi havia 98 xiquets i xiquetes vivint en Monteolivete, a pesar que els registres de la conselleria afirmaven que no s'arribava al cent per cent d'ocupació de les 54 places disponibles.

Oltra ha explicat que, en aquests dos anys, la seua prioritat ha sigut treballar per la desinstitucionalització, amb iniciatives com "Millor en família", engegada el passat mes de desembre, perquè cap xiqueta o xiquet menor de 6 anys estiga en un centre, i que ha permés reduir en un 21 per cent el nombre de persones menors d'edat que viuen en centres.

En aquest sentit, ha informat que a l'abril del 2015 hi havia 106 xiquets i xiquetes de menys de 6 anys en centres, dels quals 52 tenien entre 0 i 3 anys i 54 entre 4 i 6 anys, una xifra que en l'actualitat s'ha reduït a 77, 33 dels quals no supera els 3 anys i 44 estan entre 4 i 6.

Oltra ha manifestat que, de les 3.805 xiquetes i xiquets que estan tutelats per la Generalitat en aquest moment, un 30,4 per cent encara viuen en centres d'acolliment, i l'objectiu és aconseguir que aquest nombre es reduïsca superant una època, marcada per l'anterior Govern, "en la qual la falta de polítiques convertia el sistema de protecció en una teranyina que atrapava a les xiquetes i xiquets i no els soltava".

En tot cas, ha indicat que, mentre aquest objectiu s'aconsegueix, des de la conselleria s'està treballant perquè el model residencial siga el més adequat per a les seues necessitats, i per açò s'ha plantejat un nou model elaborat des d'una perspectiva "d'inclusió activa, igualtat de tracte i no discriminació, participació i reconeixement de les xiquetes, xiquets i adolescents, com a subjectes de dret".

Ha informat que el nou model contempla un reforç dels equips d'atenció en un 61 per cent, i una reducció en el nombre de xiquetes i xiquets en cada centre, amb l'objectiu de donar una atenció més especialitzada i individualitzada, alhora que s'aconsegueixen unes instal·lacions que s'assemblen el més possible a una llar.

El nou model, que eixirà a licitació el segon semestre d'enguany, "incrementa la qualitat de l'atenció residencial" alhora que la fa més humana, en reduir el nombre de places en els diferents centres, de manera que els de recepció, que són aquells que realitzen un primer acolliment de les xiquetes i xiquets en situació de desemparament, no podran superar les 30 places, i els de protecció estaran limitats a 24.

Oltra ha explicat que la implantació del nou model implicarà una inversió de 40,7 milions d'euros, la qual cosa implica un increment del 26,8 per cent, que permetrà, entre altres qüestions, la contractació de 410 nous professionals, amb una baixada de la ràtio del 61 per cent, passant d'1,05 professional per xiqueta o xiquet atés a 1,70, i la inclusió de nous perfils professionals com els mediadors interculturals o les tècniques o tècnics d'igualtat de gènere.

L'objectiu, ha incidit la vicepresidenta, és impulsar un canvi d'estratègia que permeta el desenvolupament d'"un model d'atenció inclusiva, comunitària, on la persona menor d'edat siga l'important", mitjançant "una resposta individual als danys emocionals que genera el desemparament, a través de la millora dels recursos humans, i de les infraestructures".

"El nou model considera a les xiquetes, xiquets i adolescents com a subjectes actius de drets, aposta en tot moment per un sistema que visibilitze les seues competències", ha manifestat Oltra, qui ha afegit que en esta mateixa línia, un altre dels objectius del nou model és fomentar l'emancipació i la vida independent, per al que es va a engegar una experiència pilot de 4 pisos públics d'emancipació per a joves d'entre 16 i 23 anys.

Destacats