25n
Orgull
Orgull

Oltra: "Sis comunitats estem absorbint el fenomen migratori i els sistemes de protecció no donen abast"

Denuncia que en un moment en el qual la migració de menors ha crescut més d’un 300% hi ha partits que imposen “el delicte d’odi”

Arxiu València Extra

Oltra: "Sis comunitats estem absorbint el fenomen migratori i els sistemes de protecció no donen abast"
06/08/2018 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha afirmat aquest dilluns que és necessari que el Govern central coordine la solidaritat entre comunitats autònomes en matèria d’immigració i ha subratllat que, en el cas dels menors, en aquest moment “sis comunitats estem absorbint aquest fenomen i els sistemes de protecció que tenim no donen abast”.

Oltra, que assistirà en la vesprada d’aquest dilluns a la IX Conferència Sectorial d’Immigració, que se celebra a Madrid i on s’analitzaran la situació migratòria a Espanya i les seues línies d’actuació, ha destacat davant els mitjans de comunicat la importància d’aquesta reunió –no s’ha fet en els últims tres anys–, “quan els fenòmens migratoris a Europa exigeixen que hi haja una coordinació i un lideratge en les polítiques de migracions”.

La vicepresidenta ha assegurat que en la reunió plantejaran la necessitat de coordinació en les migracions de persones adultes, ja que, encara que és competència del Govern central, les comunitats han de “proveir de sanitat, proveir de recursos d’inclusió, d’integració i d’habitatges”. “El fet que hi haja eixa descoordinació entre tots dos governs és alguna cosa que ens ha llastrat durant aquests anys”, ha expressat.

Oltra ha assegurat que necessiten recursos de l’Estat també per a “els xiquets i adolescents que migren sols”, atés que els governs autonòmics tenen la competència per a escolaritzar-los. “En aquest moment sis comunitats estem absorbint aquest fenomen migratori i els sistemes de protecció que tenim no donen abast”, ha expressat, i ha afegit: “Necessitem solidaritat entre comunitats a l’hora de donar acolliment i protecció, de donar-los una nova vida a aquests xiquets que ja han patit bastant en la seua vida”.

Així mateix, la consellera ha assegurat que entre gener i maig d’enguany les arribades de menors no acompanyats “s’han multiplicat per onze” pel que fa al mateix període de 2017. A més, també ha incidit que aquestes arribades s’han incrementat en un 327% respecte a 2016.

Per aquesta raó, ha indicat que la reunió d’aquest dilluns és “una bona notícia” i ha explicat que espera poder donar “una resposta democràtica, decent, acollidora i dins del marc del compliment dels Drets Humans als fenòmens migratoris”.

“DELICTES D’ODI” DES DE PARTITS “COM EL PP”

D’altra banda, Oltra ha comentat que des de “determinats partits” com el PP s’està duent a terme “la imposició del delicte d’odi” i ha al·ludit a declaracions com les del vicepresident de la Diputació d’Alacant, Alejandro Morant, “dient que ha d’haver-hi deportacions massives, alineant-se amb la dreta més extrema d’aquest món com pot ser Trump”.

“Totes aquestes barbaritats que són contràries als drets humans també és alguna cosa que volem plantejar en la reunió de hui”, ha indicat la consellera, qui ha assegurat que cal veure la immigració “com una oportunitat tant per a ells com para nosaltres perquè moltes vegades ens estem queixant del nostre problema demogràfic i aquestes persones vénen a pal·liar situacions de despoblació, de no trobar persones que treballen en determinades àrees o en determinats àmbits laborals”.

UNS ALTRES ‘AQUARIUS’

En ser preguntada sobre la possibilitat que un nou vaixell de l’ONG Proactiva Open Arms –que va rescatar a més de 80 persones la setmana passada i ha sol·licitat una autorització a l’Estat per a atracar a Espanya– desembarque a València, Oltra ha recordat que és “competència del Govern”, però ha assegurat que tant València com la Comunitat han demostrat ser “ciutat i comunitat d’acolliment”.

“València està oferida com a port, l’alcalde ho va dir ja amb el ‘Aquarius'”, ha expressat. “Entenc que l’oferiment està fet no solament per a un vaixell, sinó que està fet per a totes aqueixes persones que van a la deriva i per a aquelles ONG que el que fan és salvar vides en el Mediterrani”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 13 =