25n
25N
25N

Oltra: "Disseny significa avançar en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns i vides"

Oltra: "Disseny significa avançar en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns i vides"
26/05/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que avançar en el disseny significa “avançar en una eina estratègica d’innovació, de sostenibilitat mediambiental i de millora de la qualitat de vida de les persones, en una eina de transformació social capaç de canviar els nostres entorns urbans i les nostres pròpies vides”.

Per això, ha ressaltat la contribució dels dissenyadors i dissenyadores de prestigi “a la transformació de la societat valenciana, a fer de la nostra una terra més oberta, inclusiva i acollidora amb projectes pensats per a atendre i donar veu a les persones més vulnerables, aquelles que més ho necessiten i que massa vegada també quedaven exclosos i excloses dels grans esdeveniments”.

En aquest sentit, ha esmentat alguns projectes desenvolupats en la Comunitat Valenciana, com ‘El per vindre’, que uneix l’experiència de professionals del disseny i art-terapeutes per a millorar la vida de les persones en risc d’exclusió social i ajudar a la seua integració; o ‘Impreses’, una revista on les dones recloses en el centre penitenciari de Picassent tenen la possibilitat de fer arribar els seus relats al món.

Oltra ha participat en la presentació del programa i línies mestres de ‘València Capital Mundial del Disseny 2022’, en un acte en el qual també han sigut presents els consellers d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent; i d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual; a més de l’alcalde de València, Joan Ribó, el director general de ‘València Capital Mundial del Disseny 2022’, Xavi Calvo i la seua presidenta, Marisa Gallén.

En la seua intervenció, ha ressaltat que el programa d’activitats presentat hui “impulsa la transformació i la justícia social, la protecció del territori i la conservació del medi ambient, l’atracció d’innovació i talent i de noves inversions, la captació de turisme d’alt nivell i, alhora, posa unes bases sòlides per a la celebració de ‘València Capital Mundial del Disseny’ en 2022”.

Trencar el sostre de cristall

Durant el seu discurs ha fet especial esment a la necessitat de “trencar el sostre de cristall” en l’àmbit del disseny, “perquè és imprescindible una mirada femenina, la de les dones dissenyadores”.

Com a mostra d’aquesta invisibilització, ha apuntat que el 63% de les persones que formen la indústria del disseny són dones, però no obstant això, només un 29% lideren la indústria. Així mateix, ha recordat que des de l’any 1987 -any de creació dels Premis Nacionals de Disseny-, només dues dones han rebut aquest guardó, una d’elles Marisa Gallén.

Per això, ha felicitat l’organització de ‘València Capital Mundial del Disseny 2022’ per la posada en marxa de la iniciativa ‘Dissenyar en femení’ de la mà de la dissenyadora gràfica Sara Antolín, autora de ‘This was made by a woman’, l’objectiu de la qual és “abordar aquesta situació de discriminació de les dissenyadores, rescatar referents femenins com Susan Kare, Margaret Calvert o Betty Willis i ajudar a crear de nous”.

Internacionalització del disseny valencià

Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha destacat la importància de donar suport a la internacionalització de les empreses de disseny de la Comunitat “a través d’actuacions que permeten als nostres creadors arribar a acords de cooperació i acords comercials en l’exterior i d’impulsar la difusió internacional de la capitalitat”.

“Aquest és l’objectiu de l’acord de col·laboració signat amb l’Ivace, amb un import que va ascendir a mig milió d’euros l’any passat i que ascendeix en aquest any tan important per a la difusió de les activitats a 750.000 euros”, ha explicat.

Un exemple d’aquestes actuacions és la participació dins de pocs dies en la Berlin Design Week, la primera de les 8 ‘design weeks’ en les quals estarà representada la Capitalitat i que serà la marca paraigua d’una iniciativa en la qual participaran 12 empreses valencianes.

Disseny com a valor estratègic

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha afirmat que “el disseny és un dels clars avantatges competitius de la Comunitat Valenciana, que se situa entre les regions innovadores moderades en el context europeu”.

Per això, ha ressaltat que la Generalitat “defensa el disseny com a valor estratègic i fortalesa del nostre territori, ja que és un sector productor amb una important contribució a les magnituds econòmiques de les empreses que fan un ús professional del disseny”.

A més, també ha cridat l’atenció sobre “la trajectòria ascendent de l’oferta formativa, i de l’interés entre els estudiants, amb més d’un 5 per cent dels alumnes d’estudis superiors matriculats en títols vinculats al disseny”.

Capital Mundial del Patrimoni Cultural

Cal destacar que aquest esdeveniment coincidirà en el temps amb la designació de València com a capital mundial del patrimoni cultural en 2023, sota el lema ‘Cap a un passat sostenible’.

“Es tracta de dos esdeveniments de primer ordre que “ampliaran el nostre prestigi internacional i, sens dubte, ens deixaran una petjada inesborrable”, ha destacat Oltra.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou + 13 =