25n
Orgull
Orgull

Oltra sobre les discrepàncies en el Consell: "La política no és una qüestió d'ordene i mane, és arribar a acords"

Diu que el 60% de dones ateses en Centres Dona 24H denuncia i defensa situar allí l’oficina especialitzada

Oltra sobre les discrepàncies en el Consell: "La política no és una qüestió d'ordene i mane, és arribar a acords"
31/08/2018 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assenyalat que les discrepàncies sorgides en el si del Consell en la passada setmana han sigut “qüestions puntuals, lectures diferents” i la política “no és una qüestió d’ordene i mane, és una qüestió d’arribar a acords, saber dialogar, transigir, escoltar”. I aqueix debat, ha ressaltat, “a voltes tampoc està malament que siga en públic”.

En una entrevista concedida a Europa Press, Oltra ha assenyalat que els dos punts de fricció –el vot del sostre de dèficit i la comissaria especialitzada de violència de gènere– “no portaran més transcendència” i ha reiterat que “les diferències d’opinions no són dolentes, el dolent és quan solament decideix un”.

Parafrasejant a Sigmund Freud, ha agregat: “Si dos sempre estan d’acord en tot és perquè un pensa pels dos, ací tothom ha de pensar per si mateix i aqueixa intel·ligència posar-la al servei d’un projecte comú, açò exigeix debat i divergència”.

Preguntada sobre aqueixes diferències entorn de la comissaria especialitzada en violència de gènere en la Ciutat de la Justícia de València, en virtut a l’acord entre la Conselleria de Justícia i el Ministeri d’Interior, Oltra ha assegurat que no ha parlat amb la titular de Justícia, Gabriela Bravo, després del retret públic sobre les competències en aquesta qüestió que li va realitzar a través de Twitter, però coincidiran en el pròxim ple del Consell i ho faran.

Aqueix projecte “era el que plantejava l’anterior govern del PP, volien emplaçar-ho en la Ciutat de la Justícia i la nostra directora general (de dones) va tenir diverses reunions en el sentit d’intentar convéncer perquè l’emplaçament fóra annex al Centre Dona 24 Hores (CM24H)”, ha indicat Oltra.

Per aquest motiu “la sorpresa va ser que amb aquest govern s’anunciara un acord” quan la directora general havia estat treballant en un altre sentit, ha subratllat la vicepresidenta, que ha assenyalat que seguirà treballant en el seu projecte “perquè les competències en aquesta qüestió són de la Conselleria d’Igualtat” i espera reunir-se amb el delegat del Govern, Juan Carlos Fulgencio, en el mes de setembre per a abordar-ho.

La vicepresidenta ha destacat que el 60 per cent de les dones víctimes de violència de gènere ateses durant el primer semestre de 2018 en la xarxa de CM24H van presentar denúncia i ha insistit en la conveniència de situar allí aqueixa oficina especialitzada de denúncies en una zona contigua al centre de València, on existeix un espai concebut per a albergar-la.

Aquesta oficina permetria “completar el circuit” que segueixen les víctimes, que abans són ateses per psicòlogues, treballadores socials i assessorades per lletrades.

“Quan una dona arriba a un CM24H no la pots portar directament a denunciar perquè si acceleres el procés de denúncia si ella no aquesta preparada el més probable és que es trunque i acabe no presentant-se al judici, no declarant en contra de l’agressor perquè es penedeix a mig camí”, ha advertit la titular d’Igualtat.

UN ESPAI “MÉS AMABLE” QUE UN JUTJAT

Per açò, es dóna suport per a “tonar a començar” i “que es vegen amb forces per a denunciar” i d’ací la conveniència que l’oficina de denúncies siga “contigua a tota aquesta sustentació professional” presentant aquest pas com un més, “natural”, en un espai “més amable” que una comissaria a l’ús o un jutjat.

I és que jutjat, ha advertit, “sempre és un lloc en el qual et vas a veure amb el teu agressor, és un lloc de conflicte i és un lloc que t’avança ja la confrontació que vas a haver de tenir”.

“Quan alguna cosa no acaba de funcionar i portem ja 28 dones assassinades enguany a Espanya és perquè alguna cosa hem de fer millor i cal intentar provar fer coses noves i açò era, és, alguna cosa pionera que cree hauríem de provar”, ha incidit.

ATENCIONS A VÍCTIMES EN CENTRES DONA 24H

Segons les dades de la Conselleria, en el primer semestre de l’any els CM24H van atendre a 1.145 víctimes de violència de gènere. D’elles, 705 (61,6%) han interposat denúncia i un 47,3% tenen ordre de protecció.

A més de les 1.145 dones ateses per primera vegada en els centres de València, Castelló, Alacant, Dénia i Torrevella, han sigut també ateses en aquest període altres 1.177 dones que portaven seguiment d’anys anteriors i 346 més perquè s’han représ els seus expedients.

La problemàtica més freqüent detectada en aquest període ha sigut la del maltractament físic i psíquic (759 casos, el 66,3% del total) i la segona els maltractaments psíquics (306 dones, el 26,7%).

A més, es va atendre a 80 dones per problemàtiques relacionades amb violència sexual, de les quals 38 van acudir als centres per agressió sexual, 31 per abús sexual i 6 per assetjament sexual en l’àmbit laboral. També es va atendre a cinc dones víctimes d’explotació sexual, havent interposat denúncia totes elles.

PERFIL DE LES DONES

Dona espanyola d’entre 31 i 40 anys, amb fills, amb estudis secundaris i dependent econòmicament d’altres persones, és el perfil mitjà de la dona atesa.

Respecte a la nacionalitat de les dones, el 71,4% són espanyoles i el 28,6% restant estrangeres. Quant a la procedència territorial, el 44,2% de les dones ateses procedeixen de la província de València, el 31,9% d’Alacant i el 22,8% de Castelló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

13 + nou =