25n
25N
25N

Oltra destaca que la llei autonòmica permet considerar la violència cap a la dona una violació de drets humans

Oltra destaca que la llei autonòmica permet considerar la violència cap a la dona una violació de drets humans
20/02/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que l’adaptació que s’ha realitzat de la llei autonòmica contra la Violència sobre la Dona al Conveni d’Istanbul, “permet considerar la violència contra les dones, en qualsevol de les seues manifestacions, com una violació dels drets humans”.

Així ho ha manifestat a Madrid on ha assistit a la reunió de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, en el qual estan representades totes les comunitats autònomes, juntament amb el Govern d’Espanya i diferents organismes judicials, per a millorar la coordinació entre les institucions que el formen i abordar les diferents iniciatives que es proposen per a erradicar aquest tipus d’agressions. A la trobada ha assistit també el director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón, segons han indicat en un comunicat.

Durant 2019, la Generalitat ha representat a les comunitats autònomes en l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, representació que en aquest exercici li correspon al govern de Canàries.

A l’inici de la sessió de treball, des del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha aprofitat per a felicitar la Comunitat Valenciana per la “impressionant labor”, així com per la “sensibilitat i esforç”, en la lluita contra la violència de gènere que es va realitzar no sols en l’any passat de representació de les comunitats autònomes, sinó al llarg dels últims anys.

Oltra ha agraït el reconeixement i ha animat “a seguir per la senda de la unitat per a acabar amb el masclisme i amb la seua màxima expressió que és la violència sobre les dones”.

La vicepresidenta ha explicat que l’ampliació de la norma per a la seua adaptació al Conveni d’Istanbul, realitzada a través de la llei de Mesures, respon a una de les grans demandes del moviment feminista i afecta tant al concepte del qual és violència contra les dones com a les manifestacions d’aquesta, així com el concepte del qual és l’agressor, que s’àmplia als nous supòsits de violència.

D’aquesta manera s’inclouen nous conceptes, com els matrimonis forçosos o les pràctiques d’avortaments o esterilitzacions forçoses així com qualsevol imposició o abús sexual, amb independència de si té o no relació de parella amb l’agressor.

La vicepresidenta també ha explicat que a partir d’ara, en el cas de les empleades públiques que siguen víctimes de violència de gènere, serà suficient comptar amb un certificat acreditatiu d’atenció especialitzada realitzat per un organisme públic competent en matèria de violència sobre la dona per a poder sol·licitar el trasllat, la baixa o l’adaptació de la seua jornada laboral.

Per a Oltra, l’adaptació de la llei al conveni d’Istanbul suposa un “gran avanç”, ja que a més de ser jurídicament vinculant, “implica reconéixer la violència contra les dones més enllà del marc de les relacions sentimentals, passant a descriure’l com un problema social”.

L’objectiu és “detectar, previndre i eliminar qualsevol tipus de violència contra les dones i les xiquetes en qualsevol de les seues manifestacions”.

PACTE VALENCIÀ CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE I MASCLISTA

Aquesta modificació normativa, ha destacat la vicepresidenta, “suposa un nou avanç en el marc del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, que ja porta dos anys en funcionament, i que ha suposat un marc d’acord i de diàleg no sols entre les diferents forces polítiques, sinó de la societat en el seu conjunt”.

L’acord, l’únic d’Espanya que contempla la participació directa de la societat civil, té un període de compliment de cinc anys, i en el seu segon aniversari ja compta amb el 86 per cent de les 293 mesures inicials en marxa, segons ha informat la vicepresidenta, qui ha explicat que s’ha decidit introduir algunes noves per a atendre la realitat del dia a dia, com és el cas de la citada Estratègia.

La vicepresidenta ha incidit en què el Pacte “és un document viu”, i consegüentment va incloent noves fórmules per a lluitar contra les diferents formes de violència masclista que existeixen en la societat actual i, en aquest sentit, ha recordat que aquest any passat s’ha decidit crear un grup que treballe sobre com lluitar contra la violència sexual des de la perspectiva de l’educació afectivosexual i un altre per a dissenyar la figura de l’acompanyament a dones víctimes de violència de gènere amb diversitat funcional.

Oltra ha recordat que un altre dels objectius que s’han marcat des del Govern valencià per a aquesta legislatura “és l’aprovació d’una nova llei d’Igualtat, que naixerà d’un procés participatiu, obert i horitzontal, i que treballarà sobre la base de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, una premissa bàsica en la lluita contra la violència masclista”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 2 =

Informacion coronavirus