25n
25N
25N

Oltra destaca l'aposta de la Generalitat per recursos a favor de l'autonomia personal per a retardar la dependència

Oltra destaca l'aposta de la Generalitat per recursos a favor de l'autonomia personal per a retardar la dependència
18/09/2019 -

La vicepresidenta del Govern valencià i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat aquest dimecres l’aposta de la Generalitat, a través del seu departament, “per aquells recursos que afavoreixen l’autonomia de les persones majors i retarden el màxim possible situacions de dependència”.

Oltra s’ha pronunciat d’aquesta manera durant la visita que ha realitzat al centre de dia de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de València, on ha subratllat la labor que es realitza en aquest tipus d’espais per a promoure l’autonomia personal “amb teràpies cognitives, tallers de psicomotricitat o de memòria”.

Així mateix, ha ressaltat que aquests centres de dia permeten a les persones que cuiden en el seu entorn familiar als malalts d’Alzheimer “portar una vida més normalitzada durant el temps que els seus majors romanen en ells”.

La responsable autonòmica ha esmentat, en aquesta línia, l’impacte emocional que aquesta malaltia té no solament en la persona que la pateix sinó també en el seu entorn i ha insistit en el “suport fonamental” que ofereixen els centres de dia.

“Sostenen emocionalment a les famílies i, especialment, als cuidadors, que en la gran majoria de les ocasions són dones”, ha manifestat Oltra. En la Comunitat Valenciana es calcula que hi ha al voltant de 50.000 persones que pateixen Alzheimer i uns 100.000 familiars afectats.

Durant la visita a les instal·lacions de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València, la titular d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha recordat que dissabte que ve se celebra el Dia Internacional de l’Alzheimer i ha apuntat que la prevenció “és essencial en les malalties neurodegeneratives per a poder tractar-les com més prompte millor i retardar els seus efectes el màxim possible”.

Així, s’ha referit als programes i activitats preventives que s’ofereixen en els centres especialitzats d’atenció a majors de la Comunitat Valenciana.

Mónica Oltra ha comentat que Espanya és “el tercer país, darrere del Japó i Suïssa, amb major esperança de vida” i ha assenyalat que, en conseqüència, des dels poders públics s’ha de “treballar i oferir programes, actuacions i mesures perquè no solament siga viure més sinó també viure millor”.

La consellera ha valorat, en aquesta línia, el treball que a través del departament d’Igualtat i Polítiques Inclusives es duu a terme per a treballar l’envelliment actiu i l’autonomia personal amb la finalitat de “donar resposta a les noves i canviants necessitats de les persones majors”. Ha al·ludit d’aquesta manera a programes i projectes dirigits tant al foment de l’envelliment “saludable i actiu” com a la millora de la “qualitat de vida” de les persones majors”.

VISIBILITZAR I CONSCIENCIAR

Per part seua, la presidenta de l’Associació de Familiars d’Alzheimer de València, Ana María Ruiz, que ha acompanyat a Oltra en la seua visita, ha recordat també la celebració, el 21 de setembre, del Dia Internacional d’aquesta malaltia i ha destacat totes les activitats que es fan “per a visibilitzar-la i conscienciar a la societat de l’important que és estar atents” davant una malaltia “que va en augment” i per a la qual “no hi ha encara una solució de cura”.

Ruiz ha considerat, com ha apuntat Oltra, que els centres de dia per a atendre els afectats per Alzheimer “són molt importants” perquè duen a terme “teràpies no farmacològiques que encara que no curen, milloren considerablement la situació del pacient i la de la seua família”. “Posem en valor aquests centres d’atenció perquè el treball que realitzen és molt important. La societat ha de ser coneixedora d’això”, ha indicat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

7 + sis =