25n
25N
25N

Oltra destaca que 54.375 persones ja perceben la renda valenciana d'inclusió

Oltra destaca que 54.375 persones ja perceben la renda valenciana d'inclusió
08/06/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el nombre de persones destinatàries de la renda valenciana d’inclusió durant el mes de maig ha aconseguit les 54.375, la qual cosa suposa un augment del voltant de 10.000 persones respecte a la xifra que hi havia a l’inici de l’estat d’alarma.

Oltra ha mantingut una trobada amb les persones usuàries de l’alberg Sant Joan de Déu de València amb els quals ha departit sobre les vivències que han tingut durant el confinament decretat amb motiu de l’estat d’alarma per la crisi sanitària de la COVID-19, i en el qual també han tingut ocasió de compartir amb quines perspectives encaren el futur.

La vicepresidenta els ha explicat durant la conversa el treball que des del seu departament s’està fent per a harmonitzar el nou ingrés mínim vital amb la renda valenciana d’inclusió, que en aquests moments ja beneficia a més de 54.000 persones, entre els i les titulars de l’ajuda i les persones que integren la unitat familiar.

El major nombre de persones destinatàries se situa a la província de València on superen les 24.000, mentre que a Alacant la xifra està en més de 23.000 i a Castelló se superen les 6.000 persones destinatàries d’alguna de les modalitats de la renda valenciana d’inclusió.

Oltra ha volgut destacar que, malgrat les circumstàncies excepcionals generades per l’estat d’alarma, des de la Conselleria s’ha fet un esforç perquè la prestació que arriba a les persones que més el necessiten continuara arribant i poguera beneficiar a més persones encara.

En aquest sentit, ha volgut agrair la labor realitzada pels empleats públics, tant des de la Conselleria com des dels ajuntaments, que han treballat conjuntament per a ampliar el màxim el nombre de famílies a les quals arriba aquesta ajuda.

Pressupost per a l’RVI

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, destina actualment un total de 229.217.711,76 euros per a l’aplicació de la renda valenciana d’inclusió.

Això suposa haver incrementat un 1000 per cent el pressupost que ha evolucionat des dels 20,5 milions consignats en 2015 amb la renda garantida de ciutadania, als 229 actuals amb la Renda Valenciana d’Inclusió. En total, des de 2015 les ajudes per a aquesta mena de prestacions sumen 556,6 milions.

Amb l’RVI, l’evolució d’aquestes prestacions ha sigut tant econòmica com de concepte, ha recordat Oltra, qui ha concretat que la renda “va suposar l’increment de l’import de l’ajuda, l’ampliació i flexibilització dels requisits per a accedir, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica”.

A més, es va garantir un dret subjectiu a una prestació econòmica que permet cobrir necessitats bàsiques, com és l’accés a un habitatge o el pagament de l’aigua, la llum o el gas en una sola ajuda.

Les persones destinatàries tenen l’accés directe, en el mateix tràmit i sense haver de gestionar res més, a altres tipus d’ajudes, com les beques d’educació infantil, ajudes de llibres de text, despeses de matrícula d’educació, beques de menjador escolar, sanitat universal i prestació farmacèutica i ortoprotètica.

La Renda Valenciana d’Inclusió és de caràcter indefinit sempre que persistisca la situació que fa necessària la seua percepció i la renovació es faça cada 3 anys, a més s’amplia l’edat per a poder sol·licitar-la fins als 16 anys, en aquells supòsits especials com les de persones joves extutelades per la Generalitat o amb persones a càrrec seu.

L’evolució pressupostària d’aquesta mena d’ajudes és significativa, especialment amb el salt econòmic en 2019, gràcies al fet que és una mesura de crèdit ampliable, és a dir, si s’esgota la previsió anual, el pressupost es modifica per a donar-li cobertura.

Així, mentre que en 2015 la consignació inicial va ser de 20,5 milions, l’execució va elevar aquesta quantia als 29 milions gràcies a les ampliacions de crèdit realitzades amb el Consell. El mateix ha succeït en els anys següents. En 2019, per exemple, es van realitzar quatre ampliacions de crèdit i es va passar dels 100 milions inicials als 150.

En 2020 la dotació inicial de la línia pressupostària destinada a l’RVI era de 156,8 milions, però gràcies a les successives ampliacions, actualment la consignació en els comptes de la Generalitat ascendeix a 229,2 milions.

Sant Joan de Déu

Oltra ha destacat igualment la xarxa d’atenció a persones sense llar de Sant Joan de Déu, l’alberg i els habitatges, que donen cobertura a les necessitats de les persones vulnerables quant a acolliment, neteja personal, alimentació, atenció i suport sociosanitari, a més d’intervenció psicosocial i inclusió, tallers ocupacionals i programes d’oci i temps lliure, tot això amb l’objectiu de “fomentar la inclusió social de persones sense llar”.

La vicepresidenta ha subratllat la labor que realitzen amb els col·lectius més vulnerables, i ha assenyalat que l’alberg de l’entitat, amb capacitat per a 50 persones, constitueix “un instrument bàsic per a desenvolupar intervencions de normalització de la convivència, actuant com a suport en els processos d’inclusió social”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 2 =