caixa popular

Oltra deplora la utilització de xiquets, xiquetes i adolescents en les guerres i denúncia que els produeix una doble victimització

La vicepresidenta recrimina el “infame crim” del reclutament forçat o falsament voluntari en els conflictes bèl·lics

Oltra deplora la utilització de xiquets, xiquetes i adolescents en les guerres i denúncia que els produeix una doble victimització
12/02/2018 -

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha deplorat que la utilització de xiquets, xiquetes i adolescents en les guerres i ha denunciat que els produeix una doble victimització, “la de patir els horrors de la guerra i la d’obligar-los com a combatents a causar-los, en forma de ferides, mutilacions, tortura o la mort”.

A més, Oltra ha recriminat el “infame crim” del reclutament forçat o falsament voluntari en els conflictes bèl·lics per a utilitzar a xiquets, xiquetes i adolescents com a soldats, com a força de combat “de baix cost”.

Mónica Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la inauguració de la jornada ‘Xiquetes soldat’, organitzada per la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats (FVEA) i que es desenvolupa aquest dilluns 12 de febrer, en què es commemora el Dia Internacional contra l’Ús de Xiquets i Xiquetes Soldat.

En la seua intervenció, la vicepresidenta del Consell ha subratllat que les guerres i les seues conseqüències són l’experiència individual i col·lectiva “més traumàtica i devastadora que pot experimentar un ésser humà, una comunitat i tota la societat”.

En aquesta línia ha exposat que totes les guerres són sempre “un amarg fracàs col·lectiu en la solució dels conflictes” i ha defensat que la paraula ha ser la “alternativa pacífica i democràtica a l’ús de la força”.

En la seua intervenció, Mónica Oltra ha reflectit que les guerres són sol “semolers de mort, destrucció i odi” en les quals xiquets, xiquetes i adolescents són “sempre víctimes de les decisions que prenen els adults, que ni escolten la seua veu ni posen en valor la seua opinió”, però les conseqüències de la qual també les “pateixen de diverses i horribles maneres”.

En aquest sentit, ha evidenciat que suposa “un drama i un trauma” que els segueix victimitzant també després del cessament del conflicte, amb les dificultats afegides de “sobreviure a tot aqueix horror”, superar les seqüeles físiques i psicològiques, reinserir-se en la seua comunitat, recuperar la seua infància o adolescència i tornar al seu món, “un món que és un altre”.

Mónica Oltra ha instat a reflexionar sobre el valor que les societats atorguen a la infància, i també a les dones, especialment en els casos de conflictes bèl·lics on “cosifiquen a xiquetes i adolescents violant-les, usant-les com a botí de guerra, com a esclaves o mercaderies sexuals, forçant-les a matrimonis primerencs, obligant-les a portar a terme embarassos no desitjats o a parts d’alt risc, o quan s’arriba a l’extrem de fer-les total i inmisericordiosament prescindibles en exposar-les a la mort”.

En aquest punt, ha assegurat que la violència contra les dones o contra la infància també són preocupants a Espanya i a la Comunitat i, per tant, temes de “profund desassossec” per a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

Sobre aquest tema s’ha referit als “escandalosament fredes” dades estadístiques sobre les dones que són objecte de discriminació, assetjament, abús, violència sexual o que són assassinades a les mans de les seues parelles masculines i no obstant açò darrere hi ha una dona concreta, amb nom i cognom.

Per açò, ha volgut recordar a les 49 dones assassinades en 2017, vuit d’elles a la Comunitat Valenciana, així com als huit menors també assassinats l’any passat i també les dues dones assassinades ja 2 en 2018.

A més, la vicepresidenta del Consell ha mostrat la seua preocupació per “una creixent vinculació mediàtica entre menors i violència”, arran de successos recentment esdevinguts, i que comença a “problematitzar una vegada més a la infància”.

Açò, ha advertit, facilita que s’estenga sobre ells una mirada adulta de “sospita i desconfiança, especialment sobre aquells xiquets, xiquetes i adolescents que estan en situacions de risc o desemparament i que, sent en realitat víctimes també que necessiten de tot el nostre suport, són vistos com a conflictius i perillosos”.

En aquest sentit, ha fet referència a “casos sorprenents” com les mobilitzacions de persones contra l’obertura en els seus municipis de centres de recepció i acolliment de xiquets, xiquetes i adolescents o d’habitatges d’emancipació, que al seu judici, “són una manifestació d’aquesta problematització de la infància vulnerable”.

Ha expressat el seu convenciment que totes les societats, en qualsevol país del món, “estan convocades i humanament obligades a escoltar la veu de les xiquetes, xiquets i adolescents i la veu de les dones”, i especialment per a “detenir la violència sobre les dones i sobre les xiquetes i adolescents, de les quals les xiquetes soldat són la més atroç expressió”.

Finalment, Mónica Oltra ha felicitat a la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats pel seu 40 aniversari, pel seu treball en defensa dels drets de les dones i de la infància i per la jornada sobre l’ús específic de xiquetes soldat en els conflictes armats i el terrorisme, les seues repercussions i les seues necessitats en els processos de Desarmament, Desmobilització i Reinserció, “absolutament necessaris per a entendre aquesta problemàtica, donar-la a conèixer en la nostra societat i denunciar-la davant el món”, ha insistit.

Etiquetes


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tres − 3 =

viva gym canovas
exposicion caps tallats
25n Foios