25n
Orgull
Orgull

Oltra defensa a la Comunitat Valenciana com a terra d'acolliment: "Sabem el que significa el dolor d'haver d'abandonar la teua casa"

Oltra defensa a la Comunitat Valenciana com a terra d'acolliment: "Sabem el que significa el dolor d'haver d'abandonar la teua casa"
19/06/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat que la Comunitat Valenciana és “terra d’acolliment” perquè la seua ciutadania “sap el que significa el dolor i l’esquinçament d’abandonar la teua casa, el teu barri, la teua ciutat, cap a terres desconegudes, amb altres llengües, altres cultures, altres religions i altres maneres de vida”.

Oltra ha participat aquest dissabte en la trobada que, amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, que s’ha celebrat per a les famílies participants en el Programa Agermanament Comunitari Valencià, que està impulsat des de la Conselleria juntament amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, i amb el patrocini d’ACNUR.

El programa, que naix amb l’objectiu d’implicar en el procés d’inclusió de les persones refugiades a l’entorn social del lloc on viuen, també compta amb la participació del Servei Jesuïtes a Migrants Espanya, i de Càritas Diocesana Segorbe-Castelló, Orihuela-Alacant i València, que són les entitats encarregades d’implementar la iniciativa en la Comunitat Valenciana, ha precisat la Generalitat en un comunicat.

Aquest programa es va posar en marxa l’octubre de 2020, amb l’objectiu que la ciutadania participara de manera directa en tot el procés d’acolliment i integració de les persones refugiades creant grups de suport que ofereixen suport social, material i financer a les persones nouvingudes durant el seu procés d’integració en les seues noves comunitats.

D’aquesta manera, ha expressat Oltra, “s’implica la comunitat local en tot el procés d’acompanyament per a la inclusió”. “Es tracta d’acompanyar a les famílies fins que poden construir el seu projecte de vida independent, que és en definitiva al que aspirem tots els éssers humans”, ha valorat.

En aquest sentit, ha incidit en què la Comunitat Valenciana “és terra d’acolliment, de gent hospitalària, oberta i solidària” i ha afegit que “si és així és pel fet que els valencians i les valencianes, que ara acullen a persones d’altres països, també han sigut emigrants en altres moments de la història”.

“Precisament perquè en la nostra història hem viscut l’emigració, l’exili, els desplaçaments, coneixem i valorem la importància de l’hospitalitat, de l’amistat, de la solidaritat”, ha manifestat.

“L’Agermanament Comunitari té a veure amb la sensibilització social respecte de les situacions de les persones desplaçades forçosament, de la migració provocada per múltiples causes, té a veure amb les aspiracions que tenim qualsevol ésser humà en el món”, ha conclòs.

PROGRAMA AMB CINC FAMÍLIES

La implantació d’aquest programa en la Comunitat Valenciana es desenvolupa en els municipis de València, Alaquàs, Almassora, Calp i Cocentaina i en ell participen un total de 23 persones de diferents edats repartides en cinc famílies d’origen sirià i procedents dels camps de refugiats que hi ha al Líban.

En aquests municipis, i a través de les entitats que gestionen el programa, s’han creat grups locals amb persones voluntàries, que s’encarreguen de mantindre una relació directa amb aquestes famílies i acompanyant-les en tot el procés d’inclusió que pot anar des de l’aprenentatge de l’idioma fins a ajuda per a trobar un treball.

El projecte també inclou la provisió d’un habitatge i el disseny d’un itinerari de formació per als seus integrants, d’acord amb la seua experiència i formació prèvia, a més de comptar amb suport psicològic, en aquells casos en què siga necessari, i mesures que faciliten l’accés a l’ocupació.

En aquest aspecte, Oltra ha destacat que les entitats que desenvolupen el programa en la Comunitat Valenciana compten amb una “àmplia i provada experiència” en el terreny de la solidaritat i la justícia social, “incloent a les persones refugiades entre les destinatàries de la seua acció”.

“L’Agermanament Comunitari Valencià, a més de buscar que la ciutadania de la Comunitat Valenciana s’implique en tot el procés d’acolliment, també pretén que les persones refugiades es consideren actors protagonistes de la seua adaptació a la realitat local”, ha destacat.

La jornada que s’ha celebrat amb motiu del Dia Internacional de les Persones refugiades ha sigut “una oportunitat perquè les famílies de l’Agermanament Comunitari puguen compartir experiències” amb la realització d’activitats per als xiquets i xiquetes, així com per a les persones adultes, que realitzaran lectures en àrab, valencià i castellà. Així mateix, s’ha compartit menjar típic sirià i valencià i hi ha hagut espai perquè es puga escoltar música representativa de totes dues cultures.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

14 − 6 =