Oltra defensa el tancament perimetral sense "tindre fòbia a ningú, només al virus"

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, ha defensat la pròrroga del tancament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 12 de març encara que afecte la gent amb segones residències. "No es tracta de tenir fòbia a ningú, només al virus, que no coneix ni de dies de guardar ni de fronteres", ha recalcat.

Per tant, ha descartat la possibilitat d'alleujar aquest tancament en caps de setmana i festius de Setmana Santa, recordant que continua vigent "de dilluns a diumenge" fins al cap de Pasqua. "No es pot entrar, però no sols de Madrid, tampoc de la Rioja, Extremadura o Andalusia, de cap lloc", ha recordat després del ple del Consell.

Oltra, en la seua compareixença setmanal, ha posat l'accent que "el virus treballa cada dia" i en què la majoria de comunitats estan tancades a la resta, a més d'apuntar que "prestigiosíssims epidemiòlegs adverteixen que si s'obri la mobilitat per Setmana Santa tindrem una quarta ona".

"I no estem per a una quarta ona", ha emfatitzat després de defensar que ella sempre anteposa la salut a l'economia perquè hi ha consens científic en què "el primer és salvar vides".

És a dir, restringir la mobilitat i les restriccions socials perquè "està perfectament demostrat que funciona i la corba cau en picat", mentre la Generalitat tracta d'alleujar als sectors afectats amb un pla d'ajudes "sense parangó en la resta d'Espanya" com 'Resistir'.

Davant la diferència amb els turistes internacionals, que sí que poden entrar si presenten una PCR negativa, Oltra s'ha limitat a recordar que el tancament perimetral només afecta la mobilitat nacional i que la internacional depén de la Unió Europea, encara que està "convençuda" que els protocols funcionen en els aeroports.

En clau nacional, davant la possibilitat que s'allargue l'estat d'alarma més enllà del 9 de maig, ha puntualitzat que ara és molt diferent del de març de 2020, ja que actua com una norma paraigua que cada autonomia adapta en funció de la seua situació. A partir d'aquí, considera que el Govern ha de valorar el conjunt del país i "deixar la flexibilitat suficient".

QUI POT DECIDIR, DECIDEIX

I sobre si veu arriscada la reobertura de l'interior de l'hostaleria, a partir del dilluns 15, la portaveu ha remarcat que tant el 'president', Ximo Puig, com la consellera de Sanitat, Ana Barceló, van donar totes les explicacions aquest dijous després de la comissió interdepartamental "tenint en compte la situació en la qual estem".

Respecte a la decisió, ha reconegut que sobre la taula va haver-hi "diverses propostes i escenaris, diversitat de propostes i opinions", sobretot en relació amb bars i restaurants. "Finalment, qui té la competència per a prendre les decisions les pren", ha agregat.

La també líder de Compromís ha descartat així que això reste unitat al govern del Botànic, rebutjant que hi hagi "menys fortalesa que fa dos mesos" perquè es basa en la composició del parlament i en el compliment de l'acord que també van signar PSPV i Unides Podem en 2019. "Aquesta base no ha canviat", ha garantit, a més de destacar que hi haja una interdepartamental on compartir propostes i diferències.

Però, en qualsevol cas, ha insistit que l'important és que la ciutadania siga conscient de la situació de risc: "Que vinguen dies festius no vol dir que siguen festes. No estem per a festes, com va dir el 'president'".

"No estem fora de perill", ha abundat en relació amb el fet que la majoria de la gent no està vacunada i a les "amenaces" que poden suposar els nous ceps. Ha demanat així màxima cautela i prudència després d'uns mesos molt difícils i "amb molt de sofriment", també pel cansament dels sanitaris perquè "l'ocupació d'UCI no ens fa estar fos de perill".

En aquest escenari, Mónica Oltra ha insistit que els valencians han de ser "molt conscients del risc que suposa aquest virus, del sofriment col·lectiu i d'actuar amb la responsabilitat que toca".

Arxivat a:

Destacats