Oltra defensa una atenció "comunitària i inclusiva" per a persones amb trastorn mental greu

Igualtat rellança la campanya 'Bojos' per a lluitar contra l'estigmatització de les persones amb trastorn mental greu

Guardar

Oltra Velluters
Oltra Velluters

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la necessitat de consolidar una xarxa de recursos d'atenció "comunitària i inclusiva" per a les persones amb trastorn mental greu, "amb l'objectiu que puguen viure amb dignitat i tindre el seu propi projecte de vida".

Amb motiu de la celebració aquesta setmana del Dia Mundial de la Salut Mental la vicepresidenta, acompanyada per l'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat el centre de dia i el CRIS 'Velluters' de València, on ha valorat els recursos que potencien l'"autonomia personal" i busquen mantenir a les persones amb trastorn mental greu "en el seu entorn social i familiar a través de serveis d'atenció social complementaris a l'atenció especialitzada".

Per a la vicepresidenta, recursos com els habitatges tutelats, els centres de rehabilitació i inserció social i els recursos d'orientació laboral, "afavoreixen la inclusió i la integració de les persones amb trastorn mental greu" i per a això, "és necessària la complicitat de tota la societat".

Amb aquest objectiu, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha decidit rellançar la campanya 'Bojos' per a l'erradicació de l'estigmatització de les persones amb trastorn mental greu, realitzada per primera vegada l'any passat amb la col·laboració de la Federació Valenciana de Salut Mental i l'associació ADIEM Ontinyent.

La vicepresidenta ha explicat que s'ha decidit recuperar aquesta campanya, que pot seguir-se en ràdios, televisió, cinemes, mitjans digitals i xarxes socials, amb l'objectiu de "conscienciar sobre un col·lectiu que en la Comunitat Valenciana representa a 50.000 persones de manera directa i a 200.000 de manera indirecta", i com un pas més en la construcció d'una societat "igualitària, inclusiva i diversa on tinguen cabuda diferents sensibilitats".

Recursos especialitzats

El centre de rehabilitació i inserció social (CRIS) i el centre de dia 'Velluters' són centres d'atenció a persones amb trastorn mental titularitat de la Generalitat, amb una capacitat per a 90 places, 20 en el centre de dia i 70 en el CRIS.

Aquests recursos formen part de la xarxa de centres d'atenció a aquest col·lectiu que en aquests moments està composta per 2.292 places en centres de diferents tipologies en la Comunitat Valenciana. Per al seu finançament, la conselleria d'Igualtat destina a prop 18 milions d'euros.

Així mateix, s'han destinat durant enguany ajudes per un import de 947.465 per al finançament de 68 programes desenvolupats per entitats del sector sense ànim de lucre que han beneficiat a 5.169 persones amb trastorn mental greu.

Pla Valencià

La vicepresidenta ha recordat les iniciatives en matèria de salut mental de l'Executiu valencià, com la signatura del Pacte Autonòmic Valencià per a l'Atenció Social i Sanitària de la Salut Mental impulsat per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades amb un trastorn mental greu "des d'un model comunitari d'atenció integral, orientat a la recuperació i a la plena inclusió social de les persones i comptant amb la seua participació activa".

Aquest nou model d'atenció del Consell va quedar plasmat en l'Estratègia Valenciana de suport social a la recuperació i inclusió social de les persones amb trastorn mental greu (2018-2022), que inclou un Pla d'Atenció Integral i un Pla d'Infraestructures que done resposta a les necessitats del voltant de 50.000 persones de la Comunitat Valenciana afectades per alguna mena de malaltia mental i a les seues famílies.

Després de la seua visita als centres de Velluters la vicepresidenta ha reiterat la necessitat de deixar d'estigmatitzar la malaltia mental i fer tot el possible perquè la integració i el respecte "siguen una realitat".

Destacats