Oltra defensa l'agrupació de majors amb Covid: "No hi ha residències preparades per a una pandèmia global"

Guardar

fotonoticia_20200403153115_1920
fotonoticia_20200403153115_1920

La vicepresidenta i consellera de Política Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la reagrupació de majors amb coronavirus en residències que ha posat en marxa aquest divendres la Generalitat, garantint que no hi haurà "cap distinció" entre centres públics i privats i que prevaldrà el criteri mèdic i de proximitat.

"No hi ha residències preparades per a una pandèmia global, no sé si algú pensava que teníem infraestructures buides i llistes amb tot el material", ha subratllat en la roda de premsa després del ple del Consell, preguntada per si hi ha hagut canvi de criteri.

En el trasllat de residents no afectats a casa dels seus familiars "ja hi ha un protocol disponible per a totes les residències, enviat fa uns dies", ha ressaltat, mentre en la reagrupació s'intentarà que el desplaçament siga el més a prop possible. També ha garantit que prevalguera el criteri "purament mèdic" en les proves a majors residents.

Sobre el procés, amb nou residències en "alta vigilància", Oltra ha explicat que el trasllat dependrà "de l'impacte de cada persona" i que el mapa s'elabora en funció de diferents intensitats. En casos de gravetat seran traslladats a l'hospital, ha remarcat.

Com a balanç, ha posat l'accent que el seu departament va actuar "amb tota la responsabilitat" abans de la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març, amb l'enviament de circulars i la restricció de visites gradualment des d'una setmana abans, "sempre en coordinació amb la Conselleria de Sanitat".

Preguntada per les crítiques del PPCV, que assegura que la proposta era seua per a "no formar guetos", la també coportaveu de Compromís ha subratllat que els 'populars' la van plantejar el 23 de març i que el seu departament va realitzar deu dies abans la primera petició de subministrament per a equipar espais buits. "És molt fàcil dir 'porteu-los a una residència buida' i que demà estiga llesta", ha enlletgit.

"Al final, estem construint un sistema on, siguen privades, públiques o sostingudes amb fons públics, totes les residències estan ordenades", ha recalcat. Aquest projecte iniciat en 2015 part d'un pilot en un centre de Carlet (València) al qual seguiran noves experiències en uns altres d'Alacant i Castelló per a "humanitzar" els espais amb accions "desconegudes" i ja implantades com el doble menú, l'acompanyament gratuït o la personalització d'habitacions. "En qualsevol cas, el temps d'anàlisi arribarà després", ha reblat.

NO HI HA TRASLLATS PREVISTOS D'ALTRES CCAA

Més enllà de les residències, sobre el trasllat de pacients amb Covid-19 d'altres comunitats, Oltra ha assegurat que aquesta setmana no s'ha plantejat en el ple ni en l'òrgan interdepartamental del coronavirus, perquè "no és una qüestió que estiga ara mateix damunt de la taula. El Consell "tampoc ha valorat" la possible incorporació de metges cubans a la sanitat espanyola.

I respecte a l'arribada de test, ha defensat les dades que dóna la consellera, Ana Barceló, en la seua compareixença diària, amb el que "si diu que hi ha 1.200 és que hi ha 1.200". "Estar sol esperant test ràpids no té molt sentit", ha sostingut, mentre ha destacat la possibilitat de realitzar més proves tradicionals en aconseguir reactiu.

"MÉS QUE MAI" CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

D'altra banda, Mónica Oltra ha tornat a demanar "més que mai" el suport de la societat per a combatre la violència masclista en un confinament que "augmenta el risc i fa més difícil el dia a dia de les víctimes que conviuen amb el seu agressor". Ha cridat a mantindre el contacte amb les possibles afectades i a denunciar qualsevol sospita. "D'aquesta situació eixirem totes juntes, unides i més fortes", ha reblat.

Arxivat a:

Destacats