Oltra nega una doble vara de mesurar després de la condemna a un educador per abusos

La consellera assegura que "sempre" està disponible per a donar explicacions en Les Corts

Guardar

fotonoticia_20191203140543_1920
fotonoticia_20191203140543_1920

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha negat aquest dimarts que existisca una doble vara de mesurar després de la sentència que condemna a cinc anys de presó a un educador d'un centre d'acolliment de València per abusar d'una menor tutelada respecte a l'actuació seguida en el centre de Segorbe i ha negat així mateix que hi haja responsabilitats polítiques perquè es tracta de l'actuació individual.

Oltra, després de presentar la nova figura de l'assistència personal per a persones amb diversitat funcional, ha replicat a la petició del PP de crear una comissió d'investigació de la política de menors del Consell després de la condemna a aquest educador, que és el seu exmarit, assegurant que ella "sempre" està disponible per a donar explicacions en Les Corts. No obstant això, per això els diputats han de "fer el seu treball" i presentar preguntes interpel·lacions o sol·licitud de compareixença.

Sobre aquest tema, ha aclarit que la situació del centre de València és "completament diferent" a la del de Segorbe, on el centre va pactar amb l'educador acusat també d'abusos "acomiadar-lo sense indemnització a canvi de no denunciar-ho ni d'informar ni a la Fiscalia ni a la Conselleria". Aquest empleat va ser absolt amb posterioritat per un jutjat.

"Això no té res a veure amb el centre de València, que sí que reacciona, posa en marxa el protocol, obri una investigació i aparta al treballador mentrestant, i avisa a la Conselleria, que envia una persona per a avaluar la situació", ha concretat Oltra, que ha apuntat que "davant el resultat d'aquesta avaluació es decideix que, en principi, no hi haurà més actuacions".

Oltra ha assenyalat que quan "Fiscalia i els serveis centrals de Conselleria, l'òrgan directiu, tenen coneixement d'aquests fets es deriva a la xiqueta a la Fundació Espill, especialitzada en abusos sexuals, i el resultat és el mateix que en les dues intervencions anteriors" i "després ja està tota la part judicial".

De la mateixa manera, ha descartat responsabilitats polítiques en aquest cas perquè "les responsabilitats polítiques es deriven d'actuacions polítiques errònies, no d'actuacions individuals com en aquest cas". Així, ha apuntat que hi ha hagut "una condemna per l'actuació d'una persona en un centre privat i la responsabilitat és de la persona que en aquest cas ha sigut condemnada".

Oltra, que ha assenyalat que no ha tingut accés a la sentència sinó només al que d'ella s'ha publicat, també s'ha pronunciat a la petició del PP que explique per què l'Advocacia de la Generalitat no s'ha personat en aquest cas i sí en uns altres com Segorbe.

CRITERI TÈCNIC

En aqueix sentit, ha assenyalat que davant una sentència "es reuneixen i el primer que s'escolta és el criteri tècnic". A partir d'ací, "s'adopta una decisió molt basada en el criteri tècnic, com en aquest cas, en el qual l'Advocacia entén que la sentència s'ha de recórrer".

Oltra ha comentat quan en el passat la Conselleria, dirigida pel PP, recorria les sentències que li condemnaven per no complir amb la Llei de Dependència "sí que va haver-hi una decisió política de retirar aqueixos recursos perquè "vam entendre que havíem de complir amb la nostra obligació". "Però de normal, i en aquesta etapa per descomptat, sobretot es basen en criteris tècnics", ha comentat.

Així mateix, ha considerat correcta "en principi" l'actuació de la direcció del centre "excepte la qüestió de no haver posat el fet immediatament en coneixement de la Fiscalia de Menors". Arran d'ací, ha apuntat que es va dictar una instrucció a tots els centres recordant que la legislació estableix que aquests casos han de comunicar-se immediatament a Fiscalia amb independència del resultat de les avaluacions dels professionals.

Oltra ha confiat que amb aquesta mesura s'haja aclarit com actuar davant aquestes situacions, però no ha descartat una nova instrucció si fóra necessari.

COMPAREIXENÇA EN LES CORTS

Així mateix, ha insistit que "sempre" està disponible per a comparéixer en Les Corts i "donar totes les explicacions" que facen falten, com "és l'obligació de qualsevol càrrec públic". No obstant això, ha assenyalat que "fa mesos" que ni la diputada del PP Elena Bastidas, que ha anunciat la iniciativa, ni el partit "han fet ni una pregunta, ni una interpel·lació, ni han sol·licitat una compareixença".

Sobre aquest tema, ha aclarit que quan va comparéixer a petició pròpia en 2017 va ser per a explicar el nou model residencial no el cas de Segorbe, però que l'oposició va aprofitar la seua intervenció "i va traure el tema i jo òbviament vaig contestar com faig sempre".

Oltra ha destacat que s'està millorant tot el sistema de protecció a la infància. Així, hi ha 600 persones educadores més treballant en el sistema, s'ha reduït la grandària de les residències i s'ha posat en marxa un sistema de pisos front "a l'antic model de residències mastodòntiques".

Per tant, s'està fent un sistema "molt més amable cada dia amb l'augment de centres i de famílies acollidores perquè l'ideal és que un xiquet visca en una família i no en una residència".

Arxivat a:

Destacats