caixa popular

Oltra critica la falta d'interès del Govern d'Espanya per complir amb la legalitat respecte a les persones refugiades

Oltra critica la falta d'interès del Govern d'Espanya per complir amb la legalitat respecte a les persones refugiades
26/09/2017 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha denunciat la falta d’interès del Govern d’Espanya per assumir “la legalitat i els compromisos” que es van adquirir amb les persones refugiades que fugen dels seus països a causa de la guerra i ha advertit que des del Consell van a seguir instant a l’Estat a “complir amb la seua paraula”.

Oltra ha recordat que, fa dos anys, el Govern d’Espanya es va comprometre a acollir a 17.337 persones sol·licitants d’asil, de les quals segons les últimes dades del Ministeri d’Interior, només han arribat 1.980, un 11,4%, i d’elles s’estima que només al voltant d’un centenar ho han fet a la Comunitat Valenciana, atenent a les dades de les entitats que treballen amb ells.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha criticat la falta de comunicació que existeix amb el Govern d’Espanya sobre l’arribada de persones refugiades a la Comunitat Valenciana, i ha explicat que són les entitats del tercer sector, que s’encarreguen d’instal·lar-les en el país, les que informen a la Conselleria, que en dos anys ha tingut constància de 156 acolliments.

“Cada vegada que ha reunions en els diferents consells territorials, es recorda al Govern d’Espanya que té l’obligació de complir amb la seua paraula, respecte de l’acolliment de refugiats i refugiades”, ha afirmat i afegit que no cal oblidar que aquesta qüestió és de competència estatal. “Si fóra una competència autonòmica les persones refugiades estarien ací ja i no morint en el Mediterrani”, ha asseverat.

Així, ha recordat que el Govern valencià va idear un pla d’emergència que permetia fer front a “una situació de crisi humanitària derivada dels conflictes bèl·lics de la zona d’Orient Mitjà i que incloïa la signatura d’un conveni per al trasllat per mar de 1.200 persones refugiades i la constitució d’una xarxa d’acolliment”, que va ser rebutjat per l’Executiu central, que considerava que aquesta no era una competència autonòmica.

Davant aquesta negativa de l’Estat, que siga el Govern de la Generalitat el que es faça càrrec de gestionar l’arribada d’aquestes persones, es va optar per posar a la seua disposició tots els recursos que formaven part d’aquest pla d’emergència, sense que ningú des de l’Executiu central “s’haja posat mai en contacte amb la Conselleria per a informar-li sobre l’ús que s’ha donat als mateixos”, ha indicat Oltra.

Oltra ha explicat que la Conselleria també “subvenciona 410 places d’acolliment per a persones migrants, de les quals una part va destinades a refugiats, segons ens informen des dels ajuntaments i les entitats que les gestionen, perquè com la comunicació amb el Govern central en aquesta matèria és molt limitada no és possible disposar de dades oficials”.

La vicepresidenta ha advertit que malgrat aquesta “falta de resposta institucional”, la seua conselleria segueix treballant amb les entitats a les quals el Ministeri ha encomanat la gestió de l’arribada de les persones refugiades, tant a través de reunions puntuals com des de la comissió mixta d’ajuda a les persones refugiades, que té previst reunir-se la setmana vinent.

Així mateix, a través de la xarxa d’oficines d’Atenció a les Persones Migrants (Pangea) la Generalitat està treballant perquè des dels municipis se done la millor atenció a les persones refugiades que arriben a la Comunitat Valenciana, ha assenyalat Oltra, qui ha recordat que aspectes tan importants per a la integració d’aquest col·lectiu, com són l’educació o la sanitat són competència de l’Administració autonòmica.

La Conselleria va elaborar per a ser efectius en aquestes matèries un protocol d’actuació que és el que contínua vigent, a l’espera que el Govern central elabore un de propi, ha afirmat.

El Govern valencià, ha reiterat, “mantindrà el seu compromís i responsabilitat amb les persones refugiades en aquells àmbits en els quals l’Estat ens permeta actuar, i no va a deixar de recordar a l’Executiu central que ha de complir la llei i acollir aquelles persones amb les quals es va comprometre”.


xs puzol

mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

15 − 10 =

Paiporta
exposicion caps tallats
Tardor
cultura als barris