25n
25N
25N

Oltra: 'La Conselleria atén les dones prostituïdes com a víctimes de violència masclista sense necessitat que hi haja denúncia'

Oltra: 'La Conselleria atén les dones prostituïdes com a víctimes de violència masclista sense necessitat que hi haja denúncia'
27/05/2021 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que el focus de treball del seu departament cap a les dones prostituïdes i víctimes de tràfic se centra en l’atenció com a víctimes de la violència masclista “sense necessitat que presenten denúncia”. En aquest punt, ha indicat que fa temps que la Conselleria en matèria de prostitució i tracta s’ha centrat en “la recuperació a la vida d’aquestes dones”.

La vicepresidenta ha participat en la reunió de la Fiscalia Provincial de València que ha tingut lloc a la Ciutat de la Justícia amb motiu del Protocol Marco de Protecció de les Víctimes de Tràfic d’Éssers humans durant la pandèmia.

Durant la reunió, en la qual han participat agents judicials i els cossos i forces de seguretat, s’ha assenyalat la importància que les víctimes denuncien i mantinguen la seua denúncia.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha explicat que en els Centres Dona 24 Hores es prepara a aquestes dones perquè acaben denunciat i per això, considera “fonamental” la ubicació d’una oficina de denúncies en el Centre Dona 24 Hores que permeta “tancar el cercle” de l’atenció integral.

Des de 2019, la Conselleria compta amb centres especialitzats en l’atenció a víctimes de tràfic que van entrar a formar part de la Xarxa d’atenció de la Generalitat per a víctimes de violència de gènere a través del concert de totes les seues places.

En aquests recursos s’ofereix una atenció integral residencial a aquelles dones víctimes de tràfic que requerisquen un lloc d’acolliment per motius de protecció, per a evitar la localització de les xarxes d’explotació i poder realitzar un procés d’inserció fins a la seua autonomia.

Per a aconseguir aquest objectiu aquests centres compten amb educadores socials especialitzades en el treball amb víctimes de tràfic, cobreixen les necessitats bàsiques d’allotjament i manutenció, i realitzen un procés soci-educatiu l’objectiu del qual és la recuperació i preparació per a la inserció laboral i eixida autònoma del recurs.

Habitatges tutelats

En concret, la Conselleria finança tres habitatges tutelats que sumen en total 21 places. De fet, en 2021 es va posar en marxa un recurs nou a la província d’Alacant per la gran demanda d’atenció i la necessitat d’allotjaments alternatius per a víctimes de tràfic.

La Conselleria manté també una relació de col·laboració amb entitats sense ànim de lucre com Càritas Diocesana de València, per a dur a terme el programa integral d’atenció a les persones en context de prostitució i víctimes de tràfic a la ciutat de València (JERE-JERE).

D’aquesta manera, en 2020, gràcies a la xarxa d’atenció a dones víctimes de tràfic es van realitzar 472 entrevistes personalitzades amb dones en el treball de carrer i al mig obert. Quant a l’atenció i seguiment personal de dones, va haver-hi 118 beneficiàries directes; 10 dones van participar en tallers de salut; 27 en tallers per a aprendre castellà i amb 165 es va realitzar un servei d’acompanyament a gestions diverses.

Renda Valenciana d’Inclusió

D’altra banda, la vicepresidenta ha recordat també que la Conselleria ha ampliat les quanties de la Renda Valenciana d’Inclusió per a dones prostituïdes i que es troben en situació d’explotació sexual per a equiparar l’import que reben al Salari Mínim Professional, la qual cosa permet ampliar la prestació en 300 euros al mes.

Aquesta prestació inclou un acompanyament professional d’assessorament en matèria social, sanitària, formativa i laboral per a facilitar-los el trajecte cap a una vida autònoma i que elles trien el seu propi camí.

En el fòrum convocat per la Fiscalia Provincial de València, la vicepresidenta també ha recordat “una altra mesura aprovada pel Botànic en 2018, quan va aprovar una llei per la qual es prohibeix la contractació pública amb mitjans de comunicació que publiquen anuncis de prostitució”.

 

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + disset =