25n
25N
25N

Oltra: 'El Consell serà còmplice de l'Estat en la lluita contra la violència masclista si hi ha compromisos ferms'

La vicepresidenta del Consell defensa en el Senat que la lluita contra la violència de gènere i masclista “ha de quedar fora de la confrontació partidista i la polarització política”

Oltra: 'El Consell serà còmplice de l'Estat en la lluita contra la violència masclista si hi ha compromisos ferms'
09/03/2017 -

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que el Govern de la Generalitat serà “còmplice” de l’Estat espanyol “en la lluita contra la violència de gènere i masclista sempre que existisquen compromisos ferms” en la matèria i “un discurs que vaja acompanyat de propostes concretes i decisions”.

Oltra ha comparegut en el Senat, en la Comissió General de Comunitats Autònomes, per a debatre sobre la constitució d’un Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i, les seues primeres paraules, han sigut per a recordar els noms de les tres dones que han mort enguany víctimes de la violència masclista a la Comunitat Valenciana, perquè “el que no es nomena, no existeix”.

“No vull oblidar estos noms”, ha afirmat la vicepresidenta, qui ha parlat de la necessitat d’un pacte d’estat contra la violència de gènere i masclista basat en “el canvi cap a un paradigma feminista, d’igualtat real i efectiva entre dones i homes” i ha defensat que la lluita contra la violència de gènere i masclista “ha de quedar fora de la confrontació partidista i la polarització política”.

El Consell, ha afirmat, vol treballar en esta línia, però el Govern espanyol ha de “reflexionar sobre qüestions que són de la seua competència, com l’ordre de protecció, la necessitat de treballar amb els agressors perquè no tornen a agredir a més dones, millorar les ajudes en la xarxa de la seguretat social o millorar les polítiques de prevenció, el pressupost de la qual enguany ha disminuït un 10%.

Ha defensat, igualment, la necessitat que les administracions adopten un paper més proactiu. “No hem d’esperar al fet que vinguen elles, hem d’anar a cercar a les dones” que es troben en estes situacions per a ajudar-les, “alhora que s’ha de seguir interpel·lant al conjunt de la societat perquè s’impliquen a denunciar estes situacions i a eliminar la desigualtat, que és el germen de les agressions”, ha indicat.

La violència de gènere, ha explicat, és conseqüència d'”una estructura social patriarcal basada en la desigualtat i discriminació per raó de gènere i en este sentit ha advocat perquè la desconstrucció del patriarcat ha de fonamentar-se en “la coeducació i la ruptura de rols, que oprimeixen a les dones, i la posada en valor i apoderament dels rols associats tradicionalment a les dones i la desvinculació dels homes a la cultura de l’agressivitat i la competitivitat”.

“Cal assumir que la violència de gènere no és una xacra, sinó la conseqüència directa de la desigualtat entre homes i dones, de les relacions de subordinació de les dones cap als homes”, ha afirmat, i ha afegit que este és un dels principis en els quals es vol començar a treballar en el pacte valencià contra la violència de gènere i masclista que la vicepresidenta ha impulsat.

Al seu judici, és necessari incloure en l’agenda política de les administracions públiques la transformació social que permeta un canvi de paradigma. “Un canvi estructural -ha precisat-, que garantisca l’equilibri facilitant la incorporació dels homes a l’esfera privada, amb mesures com els permisos iguals, intransferibles i irrenunciables per naixement o adopció i polítiques que vetlen per la presència equilibrada de dones en l’espai públic, especialment, en aquells que encara hui segueixen reservats majoritàriament per als homes”.

Mesures de la Generalitat

Respecte a les mesures i accions de la Generalitat Valenciana en la lluita contra la violència de gènere i masclista, la vicepresidenta del Consell ha assegurat que és una prioritat del Govern valencià, “consensuada per unanimitat reiteradament per les Corts Valencianes”.

Entre les mesures més importants en esta línia d’acció, Mónica Oltra ha destacat “el canvi de la llei que obligava a les dones víctimes de violència de gènere a triar entre pagar els seus impostos, per a poder accedir a les ajudes públiques, o omplir la nevera, per donar menjar a les seues filles i fills”.

Un canvi en la llei que, en la seua opinió, va suposar “trencar amb la categoria de víctimes de primera i víctimes de segona”. Actualment, ha explicat que les ajudes per a dones víctimes de violència de gènere s’han duplicat des del 2015, “són inembargables com a dret subjectiu de les dones i compten amb crèdits ampliables, perquè els drets mai poden estar subjectes a disponibilitats pressupostàries”.

Així mateix, ha recordat que en 2015, el Govern valencià va crear les unitats d’Igualtat en totes les conselleries per a garantir la transversalitat i l’aplicació de la perspectiva de gènere en totes les nostres polítiques públiques.

A més, ha posat l’accent que el Consell considera fonamental la coeducació per a la sensibilització, conscienciació i prevenció de futures actituds i comportaments masclistes.

Per això, ha indicat, des del present curs tots els centres educatius de primària i secundària de la Comunitat Valenciana compten amb la figura del coordinador o coordinadora d’Igualtat. Fins i tot els departaments de salut tenen una unitat responsable per a coordinar les accions de sensibilització per a garantir que els centres de salut siguen espais lliures i assegurances.

Igualment, ha assenyalat, “hem augmentat els recursos”, i ha destacat el canvi de l’enfocament de les campanyes institucionals que fins ara anaven destinades exclusivament a dones, “concretament, a les dones víctimes responsabilitzant-les de la seua situació”. Ara, el nou enfocament “interpel·la a tota la societat per a acabar amb la violència de gènere amb campanyes destinades als i les adolescents, com ‘NoemToqueselWhatsApp’, o fins i tot altres destinades directament als homes, com ‘Un home de Veritat’.

En l’àmbit sanitari, la Generalitat ha implementat un sedàs universal a partir dels 14 anys per a la detecció precoç de la violència de gènere que ha permés detectar el doble de casos que en anys anteriors per part de l’administració sanitària.

A les mesures de prevenció i detecció del Consell, Mónica Oltra ha sumat els canvis en la intervenció integral a les dones víctimes de violència de gènere, amb l’ampliació de places i nous recursos, la creació d’una xarxa específica d’atenció a dones amb patologia dual i víctimes de violència de gènere, la incorporació de la figura professional de psicologia infantil per a atendre individualment als fills i filles de dones mates de violència de gènere.

Els recursos residencials, ha manifestat, “han de ser una excepció per raons de seguretat o de rehabilitació biopsicosocial de les dones víctimes de violència de gènere. Garantir la vida independent de les dones és la prioritat fonamental”.

En la mateixa línia, les dones víctimes de violència de gènere i els seus fills i filles, ha subratllat la vicepresidenta, “són un col·lectiu prioritari en l’accés als programes i ajudes de la Generalitat”.

Així, ha posat com a exemple la llei de la funció social de l’habitatge de la Generalitat que permet garantir l’alternativa d’habitacions a les dones víctimes de violència de gènere que no necessiten estar en el sistema d’atenció integral i, també, l’exempció de les taxes universitàries per als fills i filles de víctimes de violència de gènere des del present curs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + disset =

Informacion coronavirus
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud