Oltra: "El Consell aposta per obrir portes i protegir a les persones amb independència del seu origen"

Guardar

oltra_inmigracion
oltra_inmigracion

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el Consell "aposta per una política migratòria centrada en la inclusió i en l'obertura de portes que aculla a aquelles persones a les quals li les van tancar en altres Estats, amb independència del seu origen, condició o situació administrativa".

La vicepresidenta ha inaugurat la jornada 'Alternatives a l'internament de persones migrants', organitzada per la Fundació Cepaim, la Universitat de València i la Plataforma per a la Cooperació Internacional amb Migrants Indocumentats (PICUM).

Oltra ha instat a les administracions a prendre mesures per a atendre una "urgència d'acció humanitària" i contribuir a pal·liar la situació de desemparament que acompanya a les persones migrants. Segons ha indicat, en l'actualitat "hi ha 60 milions de persones desplaçades forçosament que fugen per a sobreviure, moltes d'elles víctimes de màfies i traficants".

Sobre les alternatives als centres d'internament d'estrangers, la vicepresidenta ha advocat per accions inclusives "com a inversió de futur per a construir una societat més cohesionada i més justa que atén com deu a les persones que busquen un futur millor". Aquestes polítiques, ha assegurat, constitueixen "la cara oposada als CIE'S que reclouen a persones innocents".

En aquest sentit, s'ha referit a algunes polítiques d'inclusió posades en marxa en la Comunitat com la xarxa d'oficines Pangea d'atenció a persones migrades, que atén tant les persones estrangeres que arriben al nostre país, com als valencians i valencianes que es van anar i tornen anys després, amb accions individualitzades d'assessorament que són claus per a la seua integració.

A través d'aquestes oficines en l'últim any es van atendre 30.443 persones, "amb la mirada posada en què la seua inclusió en la nostra terra siga una realitat i un benefici tant per a elles com per a la societat valenciana que les acull" ha assenyalat la vicepresidenta. També ha esmentat les Escoles d'Acolliment on acudeixen "per a familiaritzar-se amb les nostres llengües, cultura i identitat".

Respecte al tancament del CIE de Sapadors en València Oltra s'ha referit a la Plataforma que a aquest efecte es va crear en 2011 i ha assenyalat que la seua lluita, "va ser recolzada per les Corts amb una proposició no de llei que també declarava a la Comunitat Valenciana com a territori lliure de Centres d'Internament Estrangers".

Així mateix ha recordat que el Consell va aprovar una declaració institucional en 2017, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Migrants, en la qual va ratificar el seu compromís en la defensa dels Drets Humans i l'acolliment de persones refugiades, desplaçades i en demanda d'asil.Polítiques d'acolliment i atenció

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha destacat també la col·laboració de la Generalitat amb l'Ajuntament de València en el programa d'acolliment i atenció a persones migrants, que compta amb una inversió de 220.000 euros i que ofereix allotjament, manutenció i suport social a persones migrants que no tenen les necessitats bàsiques cobertes. Durant l'any passat el programa va atendre 2.882 persones, 273 d'elles dones i 2.609 homes.

Finalment, la vicepresidenta ha instat a la comunitat internacional a promoure polítiques coordinades per a acabar amb les crisis migratòries amb unes prioritats i objectius emmarcats tots ells en la Declaració Universal dels Drets Humans i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Des dels països més desenvolupats, ha conclòs, "tenim l'obligació moral i legal de mostrar la nostra humanitat i solidaritat amb totes les persones desplaçades forçosament, perquè el respecte als drets humans mai ha de ser una possibilitat sinó una obligació que se sustenta en la defensa i garantia de la dignitat humana".

Arxivat a:

Destacats