25n
25N
25N

Oltra: "L'aportació del Consell al pagament de la dependència ha pujat un 57% en els últims 4 anys, mentre l'aportació de l'Estat continua baixant"

Oltra: "L'aportació del Consell al pagament de la dependència ha pujat un 57% en els últims 4 anys, mentre l'aportació de l'Estat continua baixant"
08/08/2020 -

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l’esforç pressupostari que s’ha realitzat durant els últims cinc anys en matèria de dependència, amb una aportació per part de la Generalitat que s’ha incrementat un 57,7% respecte a l’any 2015, i que en cinc anys ha aconseguit la xifra de 2.941.404.469 euros.

La vicepresidenta ha explicat que entre 2015 i 2019 l’aportació del Consell al sistema valencià de dependència ha anat creixent de manera progressiva, “passant de 474,6 milions en 2015 als 748,3 milions que es van aportar l’any passat”, mentre l’aportació de l’Estat, en aquest mateix període de temps, s’ha reduït 1,2 punts.

Aquestes xifres, al seu judici, evidencien el compromís del Consell amb les persones dependents i les seues famílies, “que s’havien sentit abandonades durant anys”, i que ara veuen reconegut un dret que tenen per una llei que estableix que el sistema de la dependència ha de ser cofinançat a parts iguals per les autonomies i el Govern central, la qual cosa en el cas de la Comunitat Valenciana “no està ocorrent”, ha afirmat.

La vicepresidenta ha indicat que l’infrafinançament de l’Estat en aquest àmbit ha anat incrementant-se any rere any fins al punt que la xifra acumulada des de 2015 ascendeix a un total d’1.269.401.047 euros que les arques estatals ha deixat d’aportar a la Comunitat Valenciana i que han sigut assumides pel Consell.

Oltra ha afirmat que aquesta falta d’implicació del Govern central és una realitat que també estan denunciant entitats del sector, com és el cas de l’Associació de Directors i Gerents dels Serveis Socials, que porten reclamant als diferents governs espanyols perquè assumisquen la seua responsabilitat i destinen fons a atendre les persones dependents.

La Generalitat, ha explicat la consellera, assumeix aquesta responsabilitat, com ho demostren els 748 milions d’euros que ha destinat en 2019 a finançar el sistema de dependència enfront dels 93,2 milions d’euros que ha aportat el Govern espanyol, “és a dir que no sols no s’ha incrementat respecte a anys anteriors, sinó que en 2019 es va reduir 1’2 punts respecte a 2015. No arriba a cobrir ni el 15 per cent, molt lluny del 50 per cent previst en la memòria econòmica de la llei”.

De manera global, des de 2015 l’Estat ha destinat a l’atenció a les persones en situació de dependència de la Comunitat Valenciana un total de 402.602.374 euros mentre que Igualtat ha aportat prop de 3.000 milions d’euros.

Així mateix, ha recordat que les persones dependents de la Comunitat Valenciana tenen un dels millors índexs de cobertura del conjunt de l’Estat espanyol, gràcies a un increment en les quanties de les prestacions, que ha sigut assumit totalment pel Consell, que en 2019 ha destinat 371 milions al pagament de prestacions econòmiques i 470 per al cost dels serveis.

Persones ateses

Malgrat l’escassa aportació per part de l’Estat, des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives es continua treballant per a atendre al màxim nombre de persones en situació de dependència sol·licitants d’aquesta mena d’ajuda o prestació.

Segons l’últim balanç publicat en la pàgina web de la Conselleria, en aquests moments hi ha 96.586 persones dins del sistema d’atenció a la dependència en la Comunitat Valenciana, amb 2.687 noves sol·licituds i 3.106 valoracions realitzades durant el mes de juny.

La vicepresidenta ha recordat també que el sistema d’atenció a la dependència ha continuat funcionant durant l’estat d’alarma decretat per la COVID-19 perquè la gestió i la tramitació de les prestacions i serveis a les persones en situació de dependència continuara prestant-se i no es veren ressentides.

Aquesta gestió ha sigut reconeguda per l’Associació de Directores i Gerents dels Serveis Socials en el seu últim informe en el qual analitza les últimes dades de l’Imserso sobre el Sistema de la Dependència fins al 31 de maig, i que conclou que la Comunitat Valenciana, al costat de Canàries i Astúries, són les úniques autonomies en les quals van augmentar les persones amb dret a rebre una prestació o servei durant l’estat d’alarma, sent la Comunitat l’única que va aconseguir augmentar el nombre de sol·licituds al costat de Canàries.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × un =

bombers
CCCC
bombers