Oltra: El Consell aposta per un model social valencià basat "en la cohesió i la justícia social i la igualtat d'oportunitats"

Guardar

monica_sueca
monica_sueca

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que "des del Consell del Botànic s'està realitzant una transformació del model social valencià a través de xarxes de cohesió social que aposten per la igualtat d'oportunitats i afavoreixen la justícia social".

La vicepresidenta ha participat en la jornada informativa sobre el 30 aniversari dels serveis socials de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, organitzats "per a donar visibilitat" als serveis socials municipals i "acostar a la ciutadania" els programes i recursos i la labor exercida per les treballadores i treballadors de les entitats locals.

En la seua intervenció, Oltra ha destacat la necessitat de difondre el paper dels serveis socials, sobretot els municipals o supramunicipals "que són els més pròxims a la ciutadania", i donar a conéixer els diferents recursos de suport i ajuda "que qualsevol persona pot necessitar en qualsevol moment".

La vicepresidenta ha posat l'accent en un nou model de serveis socials com "la quarta pota d'un estat de benestar" que reconega la labor de tots els treballadors i treballadores d'aquest àmbit. Es tracta, ha afegit, "de professionals altament qualificats i qualificades que mereixen l'estima i l'admiració de l'administració pública i de tota la ciutadania".

Amb aquests objectius, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives treballa des de 2015 per a constituir "un sistema públic de serveis socials inclusius que siguen un signe d'identitat del poble valencià i un orgull i una referència per a altres territoris, com a generadors de riquesa, ocupació, cohesió i justícia social", ha explicat Oltra.

La vicepresidenta ha explicat que el nou sistema valencià de serveis socials conformarà el 'Codi Social Valencià' que inclourà tant una carta de drets socials, com les diferents normatives desenvolupades i impulsades per Igualtat, com la Llei de Renda Valenciana d'Inclusió, la Llei de Reconeixement del Dret a la Identitat i Expressió de Gènere, la de Polítiques Integrals de Joventut, la llei per la Igualtat de les Persones LGTBI, la d'Infància i Adolescència i la Llei de Serveis Socials Inclusius que es troben en tramite parlamentari.

Amb aquesta llei, ha assegurat Oltra, "es blindarà el catàleg de drets socials de les valencianes i els valencians, amb un sistema públic digne basat en la prevenció i en el rescat de les persones i amb un municipalisme per a fomentar polítiques de proximitat".

Increment del 400%

Aquesta aposta s'ha traduït en la necessitat d'enfortir l'espai local "com a nucli d'inclusió", i en aquest sentit la posada en marxa d'aquest nou model ha anat acompanyada d'un increment de "més del 400%" en la inversió per part de la Conselleria des de l'inici de la legislatura, ha puntualitzat la vicepresidenta.

Aquesta dotació pressupostària, que en 2019 supera els 48 milions d'euros, ha permés als ajuntaments i mancomunitats multiplicar per cinc la xifra de personal dels serveis socials, impulsant una reducció de la ràtio i millorant, per tant, el nivell d'atenció a les persones.

Així, si en 2015 amb el pressupost invertit de la Generalitat als ajuntaments i mancomunitats de municipis es preveia la possibilitat de contractar a un total de 352 professionals, en 2019 aquesta xifra podrà aconseguir els 1.784 professionals.

Arxivat a:

Destacats