Oltra: "Fa falta apostar per una mirada femenina en la ciència i la tecnologia si volem que siga útil a tota la societat"

Guardar

FOTO_OLTRA_PLENO
FOTO_OLTRA_PLENO

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que fa falta "canviar la ciència si volem que siga útil a tota la societat; que tinga una també femenina perquè siga diversa, plural i equitativa. Si no, continuarem incrementant les discriminacions".

La vicepresidenta ha realitzat aquestes declaracions en l'acte inaugural del curs 'La Intel·ligència Artificial sense gènere?: reptes, oportunitats i perills', impulsat per la Fundació Valenciana d'Estudis Avançats, que s'ha celebrat a través de videoconferència.

Oltra ha assenyalat que la Intel·ligència Artificial (IA), tan present en el dia a dia, "reprodueix, reforça i amplifica els estereotips de gènere", tal com es recull en les conclusions dels informes de la Unesco de 2019 i 2020 sobre aquesta matèria.

En aquest sentit, ha fet referència a "bretxa de gènere que existeix en la ciència i la tecnologia", que es posa de manifest en la "dificultat de les dones per a accedir a la ciència i als llocs de presa de decisions", l'anomenat 'sostre de cristall', la qual cosa té la seua repercussió directa en la configuració de la Intel·ligència Artificial.

De fet, el 78% dels professionals de IA són homes, per la qual cosa aquesta "adopta una visió parcial de la realitat i són les experiències masculines les que configuren i dominen la creació d'algorismes", ha apuntat.

Segons ha assenyalat Oltra, "si volem que la Intel·ligència Artificial siga realment 'intel·ligent' és fonamental que l'objectiu siga millorar la vida de les persones, treballar en un futur sostenible i en una prosperitat inclusiva. I per això, cal tindre en compte la diversitat en les persones que la fan possible", homes i dones.

Per això, ha manifestat la necessitat d'"integrar els principis de la igualtat de gènere en la Intel·ligència Artificial per a no accentuar les desigualtats", així com "aprofitar l'oportunitat tecnològica per a revertir l'statu quo discriminatori actual, és a dir, la consideració de la IA com a eina transformadora de la societat, una IA amb perspectiva feminista".

Oltra ha destacat que actualment "tenim una oportunitat d'or per no tornar a fer tard i per a evitar reproduir el patriarcat en una eina que estem construint i implementant ara en temps real".

Així, ha incidit en què no podem oblidar que la IA "és una eina que va dirigida a un món divers, d'homes i dones, d'adults i xiquetes, de persones amb capacitats diverses, que viuen en entorns urbans o rurals".

"En definitiva, una eina que està a l'abast de tota l'espècie humana, amb la seua meravellosa diversitat, no pot basar-se únicament, com tantes altres voltes ha passat, en les creacions d'homes, blancs, adults i amb formació universitària. Si qui dissenya no té una perspectiva feminista, és a dir, no contempla totes les diversitats de les persones, difícilment podrà traslladar-les al disseny", ha afirmat.

Destacats