Oltra aposta per una política que protegeix a les víctimes i destaca l'actitud de 'els homes de debò' en la lluita contra la violència de gènere

Guardar

'los hombres de verdad'
'los hombres de verdad'

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que les polítiques de la conselleria per lluitar contra la violència de gènere han de tenir un doble vessant d'una banda protegir a les dones víctimes i valorar a les supervivents, i per l'orto posar el focus a "destacar les actituds dels quals són homes de debò que lluiten contra la violència de gènere en contra dels quals l'executen".

Mónica Oltra ha presentat la campanya de la Generalitat amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que aquest any se centra en la implicació dels homes en l'eradicació d'actituds masclistes a través de la construcció de relacions igualitàries.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha manifestat: "lluitarem una batalla per les víctimes i contra els agressors. I tenim que reconstruir la imatge que consagra que com més mascle més home" perquè, al seu judici, "els que són homes de debò són els que no toleren cap tipus de violència".

Oltra ha presentat la campanya juntament amb la directora general de l'Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, i la regidora d'Igualtat a l'Ajuntament d'Alacant, María José Espuch, en una roda de premsa que s'ha celebrat a l'Ajuntament d'Alacant, una de les ciutats que han col·laborat en aquesta campanya, juntament amb altres consistoris i entitats de l'àmbit municipal.

La campanya, que per primera vegada s'ha fet de forma coordinada entre la Generalitat, ajuntaments, Federació Valenciana de Municipis i Províncies i la Diputació de València, està protagonitzada per tres homes coneguts: el futbolista José Luis Gayá, l'actor Álex Gadea, el cantant José Manuel Casañ i dos personatges anònims, José Carlos Alonso, taxista, i Josué Navarro, mediador social i integrant de l'associació gitana Maranatha.

Tots ells defensen, a través de cartells, vídeos i tascons de radi, la igualtat entre homes i dones com una forma d'acabar amb la violència sobre les dones i sobre la base del 'hastag' "Un Home de debò", que és el que "no compra dones", el que "denúncia qualsevol forma de masclisme", "comparteix decisions amb la seva parella", "respecta la seua intimitat" o vol "una dona completa i no un complement".

La vicepresidenta ha explicat que l'objectiu d'aquesta idea és centrar-se "en la part de la societat que té assignada el rol on es pot agredir, però també es pot triar", i ha insistit en la necessitat que aquesta elecció es produïsca al més aviat possible, tenint en compte que 1 de cada 3 joves considera acceptable o inevitable el control sobre les seues parelles en temes com els horaris o la relació amb els seus familiars o amics.

"Dades com aquests ens reafirmen en la necessitat de valorar a aquests homes, que són cada dia més, i que són els homes necessaris en una societat justa. Homes de debò", ha destacat Oltra, qui ha incidit que aquesta campanya no pretén "restar protagonisme a la dona víctima o a la supervivent de les violències masclistes, la qual cosa fem és posar el focus en els responsables, en els causants directes i en els indirectes, perquè deixen de posar-se de perfil".

En aquest sentit, ha ressaltat que durant molt temps s'ha estat "carregant sobre les esquenes de les dones, i especialment sobre les de les víctimes tot el pes de la lluita", i així les campanyes s'han dirigit any rere any a conscienciar-les sobre la necessitat que denuncien al seu agressor.

Les dades, ha afirmat, evidencien que aquest missatge ha calat en les dones, i així en el primer semestre del 2016, 5.545 dones es van enfrontar al seu agressor i ho van denunciar, però lamentablement no ocorre el mateix amb l'entorn proper a aquestes dones, que enguany no han denunciat més que en 113 ocasions situacions de violència masclista.

Oltra ha incidit en la necessitat que "la societat sencera s'enfronte als agressors, perquè ja no tenen excuses, perquè ja no tenen suport, perquè anem per ells" i ha volgut agrair la valentia dels homes que protagonitzen la campanya per prestar la seua imatge "per despertar consciències, i per posar en evidència que moltes situacions i actituds considerades acceptables d'una banda de la societat no ho són".

La vicepresidenta ha explicat que a més de l'engegada de campanyes com aquesta, la conselleria que dirigeix compta amb mesurades com l'increment en un 8,97 per cent del programa d'ajudes per a dones en situació o en risc d'exclusió social, la consideració de crèdit ampliable per a les ajudes a les dones víctimes de violència de gènere que es reconeix al Pressupost de la Generalitat per 2017.

L'increment en la línia d'ajudes a les dones víctimes de violència de gènere fins als 600.000 euros, l'increment de les partides per a reformes i equipaments de centres, que creix un 94,61 per cent fins als 820.000 euros, i l'engegada d'una nova xarxa d'atenció residencial, que suposarà una inversió d'11,9 milions d'euros.

Dades del 2016

La campanya d'aquest any segueix un camí que ja es va iniciar l'any passat amb el lema "No em toques el Whatsapp", en la qual es posava el focus en el control que els homes volen exercir sobre les dones, i que va ser acompanyat de tallers per a alumnes d'ensenyament secundari i per als seus pares, que s'han desenvolupat al llarg de tot l'any en diversos municipis de la Comunitat Valenciana.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, ha informat que, des de l'engegada d'aquesta campanya, s'han realitzat un total de 665 tallers, en els quals han participat un total de 18.479 alumnes, dels quals 9.532 eren nois i 8.947 noies, i ha afegit que fins a octubre d'aquest any hi han hagut 634 noves sol·licituds.

Such ha assenyalat que com a complement a aquesta campanya i perquè romanga amb caràcter perdurable als centres educatius, la Conselleria està treballant en el concepte "Espai lliure de Violència" que s'implantarà als centres educatius com a símbol del compromís del centre i de l'administració autonòmica en la lluita contra la violència de gènere.

En la seua intervenció, la directora general ha desglossat algunes dades d'atenció a dones víctimes de violència de gènere als centres dependents de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

Així, durant 2016 i fins a l'1 de novembre, un total de 1.744 víctimes de violència de gènere han estat ateses a la xarxa de Centres Dona 24H (CM24H) de València, Castelló, Alacant i Dénia.

Paral·lelament, 77 fills i filles de dones víctimes de maltractaments ateses als Centres Dona 24 Hores de la Comunitat Valenciana han rebut Intervenció Grupal Psicoeducativa en 12 tallers durant el primer semestre d'aquest any.

De la mateixa manera, un total de 201 dones víctimes de maltractaments i 100 nens i nenes que estaven a càrrec seu han estat acollits i atesos de gener a novembre d'aquest any als centres residencials especialitzats en l'Atenció Integral a Dones Víctimes de Violència de Gènere de la Generalitat.

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives disposa de quatre centres residencials especialitzats amb un total de 98 places, per a les dones víctimes de violència, soles o acompanyades per fills menors a càrrec seu, que donada la gravetat de la situació de violència, necessiten un allotjament alternatiu que els preste acollida i protecció.

Destacats