Oltra: 'Igualtat garanteix el finançament dels serveis socials municipals cada quatre anys i dona estabilitat laboral a 2.500 professionals'

La vicepresidenta destaca que el contracte-programa dotarà als ajuntaments de major estabilitat financera enfront de la línia de subvenció anual actual

Guardar

Oltra
Oltra

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives finançarà els serveis socials d'atenció primària cada quatre anys, i no anualment com fins ara, a través del contracte-programa impulsat per la Conselleria, "per a donar estabilitat als i les prop de 2.500 professionals que formen les plantilles dels equips municipals", ha destacat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra.

La Conselleria porta des de la passada legislatura incrementant les partides destinades als ajuntaments perquè puguen reforçar les plantilles dels equips socials municipals dins del seu objectiu de convertir-los en "la vertadera quarta pota de l'estat del benestar, juntament amb la sanitat, l'educació i el sistema de pensions", ha indicat la vicepresidenta.

En aquest sentit, ha ressaltat que s'ha passat dels 9,6 milions d'euros que es destinaven en 2015, als 51,8 milions d'euros que hi ha en el pressupost de 2020.

Així mateix, Oltra ha incidit en què aquest increment del pressupost ha permés multiplicar per 5 les plantilles municipals que es dediquen a gestionar ajudes de dependència, de la renda valenciana d'inclusió i altres prestacions dedicades a la ciutadania.

Igualment, ha destacat que en aquest temps s'han ampliat i reforçat els serveis d'atenció específica, com la Xarxa d'Agents d'Igualtat, que ha passat de ser gestionada per una empresa privada a ser-ho pels ajuntaments, o s'ha posat en marxa la Xarxa Jove, com un instrument fonamental en l'impuls de les polítiques de joventut de proximitat.

"Els primers quatre anys el Consell s'ha centrat a crear una estructura que l'antic Govern havia desmantellat o, en el pitjor dels casos, ni tan sols havia posat en marxa, i ara arriba el torn de dotar-la d'estabilitat i d'establir els mecanismes necessaris perquè existisca una política coordinada en matèria de serveis socials entre les diferents administracions", ha afegit.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha explicat que el caràcter pluriennal del nou model permetrà als ajuntaments saber "amb quins fons compten i tindre una major estabilitat en el finançament que reben per part de la Conselleria per a la contractació de plantilles més enllà de l'exercici pressupostari anual", alguna cosa que, al seu judici, "repercutirà en la qualitat de l'atenció a la ciutadania".

Aquest nou tipus de col·laboració financera que substitueix a la subvenció anual actual, es regula en el decret de Coordinació i Finançament de l'Atenció Primària de serveis socials, aprovat pel Consell i publicat en el DOGV, i que estableix a més la coordinació tant entre les administracions com entre els serveis socials d'atenció primària.

La vicepresidenta ha recordat que l'elaboració d'aquest decret s'emmarca en el desenvolupament de la Llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana, que declara els serveis socials "universals, essencials i d'interés general".

2.500 llocs de treball

Tal com estableix el decret, a través del contracte-programa s'ordenaran els sistemes de finançament del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials amb convenis interadministratius que regularan les relacions financeres i jurídiques i els compromisos i obligacions de les parts.

Es calcula que amb aquesta mesura es podrà garantir l'estabilitat de 2.500 llocs de treball en les plantilles dels equips d'atenció primària i de centres i recursos municipals.

Es tracta del voltant de 1.955 professionals dels equips d'atenció primària de les entitats locals de tota la Comunitat Valenciana, persones a les quals caldria sumar les que treballen en la xarxa específica, entre les quals hi ha 193 de la Xarxa d'Agents d'Igualtat i 352 professionals que treballen en l'atenció a la infància i adolescència.

Òrgan de col·laboració i coordinació

La vicepresidenta ha destacat la importància d'aquest decret que servirà per a generar "un espai de participació i una acció coordinada per totes les parts en matèria de serveis socials", amb la formulació de propostes de funcionament i millora de la qualitat del sistema, l'intercanvi d'informació i la creació de comissions tècniques per a la realització d'estudis i planificació en matèries concretes.

Per a facilitar aqueix diàleg permanent i el consens entre Generalitat, diputacions provincials i ajuntaments, es crea l'òrgan de col·laboració i coordinació interadministrativa en serveis socials que comptarà amb representants de les tres administracions.

En representació de la Generalitat, formaran part la consellera o conseller competent en matèria de serveis socials, que actuarà com a presidenta o president; la secretària o secretari autonòmic competent en Planificació i Organització del Sistema, que actuarà com a vicepresidenta o vicepresident, i la directora o director general competent en Gestió i Organització del sistema, que actuarà com a secretària o secretari.

D'altra banda i en representació de les entitats locals, formaran part una persona representant de cada diputació provincial, una persona representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i per les corporacions locals seran representants les persones responsables polítiques amb competències en matèria de serveis socials distribuïts segons la seua població.

Direcció i professionals

El decret també regula la coordinació en els equips de serveis socials d'Atenció Primària de caràcter bàsic amb el desenvolupament d'una figura professional de direcció, que exercirà a més les funcions de coordinació i supervisió de les activitats dels serveis socials i tots els seus recursos, assessorant a més els òrgans de govern municipals.

Així mateix, s'estableix la creació de comissions tècniques per a realitzar estudis i planificar matèries per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana.

Finalment, es regulen les funcions dels i les professionals dels serveis d'Atenció Primària, que estaran compostos per l'equip d'intervenció social, unitats d'igualtat, unitats de suport jurídic i unitats de suport administratiu.

Arxivat a:

Destacats