25n
25N
25N

Oltra acusa Hisenda de canviar-li el seu pressupost i restar-li 21 milions i aquesta li replica que ho sabia "perfectament"

Oltra acusa Hisenda de canviar-li el seu pressupost i restar-li 21 milions i aquesta li  replica que ho sabia "perfectament"
04/11/2020 -

Els pressupostos del Consell arriben aquest dimecres a les Corts, on els consellers comencen a exposar els comptes dels seus departaments, amb discrepàncies conegudes en les últimes hores entre la vicepresidenta i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, i el departament d’Hisenda, dirigit per Vicent Soler, que han portat a l’ajornament fins al divendres de la compareixença de la titular de les polítiques socials de la Generalitat.

Oltra acusa Hisenda de canviar-li els comptes i restar-li 21 milions d’euros, mentre que des d’aquest últim departament asseguren que ho sabia “perfectament”, neguen que hi haja hagut “engany” i remarquen que continuen oberts a ajustar el pressupost d’Igualtat si reben una proposta que no s’isca dels acords pel Consell.

Segons fonts del departament d’Oltra, la vicepresidenta porta “dies” a l’espera d’una “rectificació” de la Conselleria d’Hisenda, ja que consideren que s’ha “falsejat” el seu pressupost per a 2021 i s’han presentat uns comptes “diferents dels acordats”, amb una diferència en el muntant total de 21 milions.

En canvi, des de la conselleria de Soler asseguren que aquesta acusació és “mentida” perquè Oltra “coneixia perfectament el pressupost” i sostenen que els ajustos eren necessaris per a no superar la despesa acordada pel Consell, a més de garantir que esperen una nova proposta ajustada i que realitzaran “totes les transferències que facen falta” en 2021.

Les discrepàncies, segons fonts del departament d’Oltra (Compromís), van sorgir divendres passat després que el conseller d’Hisenda (PSPV) presentara en roda de premsa al costat de la mateixa vicepresidenta el pressupost per a 2021 acordat pel ple del Consell i el remetera a les Corts.

Des de Vicepresidència i Igualtat sostenen que es van adonar a la vesprada que els números no quadraven amb els acords al matí en la comissió delegada d’Hisenda que va tancar els comptes, amb una diferència de 21 milions en el muntant total de 1.926 milions, sumat a la despesa de personal. Tot això, recalquen, malgrat haver realitzat “retallades” en les setmanes prèvies per a ajustar-se a les peticions d’Hisenda.

Oltra va transmetre la seua preocupació a Soler a la vesprada i est, segons el seu departament, es va comprometre a enviar una “rectificació” del pressupost el dilluns al matí abans que passara per la Mesa de les Corts. Des de llavors, en Vicepresidència porten “diversos dies esperant” i mantenen les converses amb Hisenda.

Totes aquestes diferències van portar al fet que el parlament acordara ajornar la compareixença per a explicar els comptes del seu departament de Mónica Oltra, que havia de començar aquest mateix dimecres a les 10.30 hores, i que s’ha posposat al divendres a la vesprada, fins i tot després de la del conseller d’Hisenda que sol ser l’última.

“NO SE SEMBLAVA EN RES Als ACORDS”

És concret, segons les mateixes fonts d’Igualtat, es van trobar amb canvis en les onze línies de la Conselleria i els números que va publicar Hisenda en la web “no s’assemblaven en res als acords”, al costat de l'”anomalia” de no tindre accés a la proposta detallada del pressupost “en cap moment de la negociació, des del principi de la legislatura passada” en 2015.

Vicepresidència recorda que la seua primera proposada a la fi de setembre va ser de 2.188 milions, després del que va acordar amb Hisenda una baixada de 36,5 milions dues setmanes després i una altra de fins a 365 en una reunió el 28 d’octubre entre Soler i Oltra. Un dia després, el ‘president’, Ximo Puig (PSPV), va avançar els números un dia abans de la seua aprovació i va destacar partides com l’increment del 22% en dependència o l’equiparació salarial de sanitaris de residències. Això últim “no consta en el pressupost publicat per Hisenda”, asseguren.

Aqueixa mateixa tard/nit, la Conselleria d’Oltra assegura que Hisenda va demanar dues noves “retallades” de 155,5 i 280,5 milions. Finalment, segons les mateixes fonts, Igualtat va advertir en la comissió d’Hisenda del divendres que no hi havia acord en el pressupost i va posar sobre la taula una nova proposta amb una retallada de 270 milions, alguna cosa que “va acceptar Soler celebrant l’acord”.

Des de llavors, Vicepresidència garanteix que va tractar de comunicar a Hisenda el “possible error” fins i tot amb crides i missatges entre tots dos responsables autonòmics. El dissabte a la vesprada va ser quan el conseller va enviar una carta al ‘president’ de les Corts, Enric Morera, per a fer-li saber la situació, la qual cosa Igualtat va veure com a “prova de bona voluntat” encara que avisa que “la rectificació no arriba i Hisenda continua dient que hi ha acord polític”.

HISENDA: “NO HI HA CAP ENGANY”

No obstant això, des de la Conselleria d’Hisenda insisteixen que tant Oltra com el secretari autonòmic d’Hisenda, Francisco Gamero (Compromís), estaven al corrent del pressupost acordat i “no hi ha cap engany”.

La seua versió és que els ajustos d’última hora es deuen al fet que Igualtat va presentar la seua proposta el divendres al matí, quan la comissió d’Hisenda ja s’havia iniciat, i que van transmetre al departament d’Oltra que era impossible “assumir tant”.

Hisenda posa l’accent que, “davant la falta de resposta” de Vicepresidència, va ajustar el pressupost al sostre de despesa aprovada “per unanimitat” i immediatament es va aprovar en el ple del Consell: “En cap moment enganyem a Oltra, ella va certificar l’acord com a vicepresidenta”.

En tot cas, els de Soler remarquen que continuen oberts a ajustar el pressupost d’Igualtat si reben una proposta que no s’isca dels acords pel Consell, així com que “per descomptat” continuaran les transferències en 2021 davant la necessitat de despesa social per la pandèmia, com les modificacions de més de 190 milions d’enguany per a dependència i renda valenciana d’inclusió.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × un =