Onades de calor com l'actual seran cada vegada més comunes, extremes i llargues

Amb un calfament global sense mitigar grans zones de la terra podrien ser ‘inhabitables'

Guardar

Ascenso temperaturas Comunitat Valenciana ola de calor
Ascenso temperaturas Comunitat Valenciana ola de calor

"A escala mundial, els rècords de temperatures mitjanes mensuals ocorren ara cinc vegades més. Quatre de cada cinc registres es deuen al calfament global". L'onada de calor que ahir es va deixar notar en la Comunitat, Espanya i gran part d'Europa destaca per moltes coses, però no perquè els científics no l'esperaven. Stefan Rahmstorf, oceanògraf i climatòleg alemany del Sistema d'Anàlisi de la Terra en l'Institut d'Investigació d'Impacte del Clima en la Universitat de Postdam, aprofitava la rellevància mediàtica d'aquesta onada de calor per a fer ressò de l'origen: el canvi climàtic produït per la humanitat.

L'ona va començar, de forma oficial, ahir. No obstant això, en el mediterrani, encara és a penes notòria. Mentre que ahir en algunes comunitats com Aragó les temperatures ascendien fins als 39 graus, a València no van passar dels 28. Hui, arribaran fins als 30, però serà a partir de demà quan siga notòria: 34 i 36 graus per al divendres i dissabte. Pitjor ho tenen en la Comunitat rural: a Requena sumaran quatre dies seguits per damunt dels 35 graus.

https://twitter.com/rahmstorf/status/1143113155478020096

La temperatura mitjana màxima de juny a Requena són 27,8 graus. El dissabte, amb 36, hi haurà 8,2 graus més dels habituals. En la capital valenciana la diferència és més extrema, amb una mitjana màxima de 27,1 i amb l'espera també de 36 graus, hi haurà 8,9 més. Si els models encerten, el termòmetre es quedarà a dos graus a València de superar el rècord registrat al juny, de 38,2 graus.

Segons explica el científic Rahmstorf els "estius més calorosos" des de l'inici del Segle XVI (1500) van ser, per ordre de menys a més extrems, en 2002, 2016, 2003, 2010 i 2018. Segons explica, amb el canvi climàtic els corrents d'aire estiuencs en les latituds mitjanes de l'hemisferi nord -Espanya, per exemple- s'han alentit. Això afavoreix "condicions més seques i calentes en el continent -Europa-". Amb el canvi climàtic, es condiciona més que ocórrega aquest "alentiment", i amb això, condicions perquè s'agreuge més el problema. L''ona' que ha arribat és la mateixa que va precedir els estius extrems abans esmentats.

https://twitter.com/KKornhuber/status/1142829569969479680

Zones inhabitables

Diversos models assenyalen, fins i tot, que si no es mitiga el canvi climàtic, diverses zones de la terra són susceptibles de no ser "habitables" per a les persones en condicions normals -és a dir, sense climatització-. L'exposició prolongada a 35 graus o més "pot produir hipertèrmia en humans i altres mamífers, ja que la dissipació de la calor metabòlica es fa impossible", assenyala en un estudi de la revista científica PNAS.

Amb 'males' previsions d'augmentar la temperatura mitjana de la terra en set graus, "l'habitabilitat d'algunes regions podria ser qüestionada", alguna cosa que "mai ocorre ara". Si l'augment arribara a 12 graus, aquestes regions abastarien gran part de la "distribució de la població" en la Terra. Entre aqueixes zones, la Comunitat Valenciana.

En la capital valenciana i altres localitats del territori, els problemes d'habitabilitat no serien sol la calor, també el nivell del mar. Amb només dos graus més de forma continuada, es fondria suficient gel en els pols i glaceres perquè La Punta, l'Albufera o part de l'Horta Nord desaparegueren sota el mar.

Aquests problemes estan donant cada vegada més rellevància i partidaris dels Fridays for Future, que animen als governs a ser "responsables" i prendre mesures urgents contra l'"emergència climàtica". Aquest diumenge realitzen una ruta ciclista pel Parc Fluvial de Túria per a visibilitzar-se i mostrar quant hi ha per perdre.

Arxivat a:

Destacats