Les oficines Orienta de la Generalitat compten amb grups d'ajuda mútua per a les persones trans

Guardar

servicio_orienta
servicio_orienta

Les oficines Orienta de la Generalitat que donen informació i atenció al col·lectiu LGTBI en diferents àmbits compten amb grups d'ajuda mútua dirigides a persones trans, on se'ls acompanya en el seu procés de transició cap al gènere sentit i se'ls proporciona un espai segur per a la seua expressió emocional.

Així ho ha explicat el director general d'Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, qui ha informat que les persones trans representen el 30% de les consultes que reben les oficines Orienta, que van entrar en funcionament fa un any, en compliment de la Llei del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere i de la Llei d'igualtat de les persones LGTBI.

"Les persones trans, juntament amb el col·lectiu de persones migrants LGTBI, són els que presenten una major vulnerabilitat i per tant requereixen una major atenció" ha indicat de Lamo, qui ha assenyalat que Orienta compta amb professionals especialitzades en l'atenció a aquesta part de la població i els dona assessorament en els diferents nivells.

Així, ha puntualitzat que amb l'objectiu d'atendre aquestes necessitats s'han creat grups d'ajuda mútua, que amb l'objectiu d'acompanyar el seu procés de transició, al mateix temps se'ls proporciona un espai segur i una xarxa afectiva per a la seua expressió emocional, i amb l'assessorament de professionals se'ls dona suport en la presa de decisions sobre la mena de transició social i física que desitgen realitzar.

Atencions en el primer any

De Lamo ha assenyalat que el servei especialitzat Orienta, impulsat per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a oferir atenció i assessorament a la població LGTBI, ha prestat, des de la seua posada en marxa l'agost de 2019 fins al 30 de juny de 2020, un total de 5.309 atencions a través de les seues tres oficines situades a València, Castelló i Alacant.

Aquestes dades, al seu judici, evidencien el bon acolliment que ha tingut aquest servei, que "ve a cobrir la necessitat d'aquest col·lectiu de comptar amb una cara de l'Administració a la qual dirigir-se, i que done una resposta especialitzada i professional a les diferents necessitats socials que puguen tindre".

El servei Orienta es presta tant de manera presencial com per telèfon i correu electrònic, i està dirigit principalment a lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com als seus familiars i persones reunides que requerisquen una atenció específica adequada a les seues necessitats.

Els serveis que s'ofereixen inclouen atenció, informació i orientació tant directa com per telèfon, a través del número gratuït 900 10 10 15 o per correu electrònic.

Algunes de les prestacions gratuïtes que s'ofereixen són assessorament psicològic, tant individual, en parella o en grup i itineraris especialitzats d'atenció social, i s'inclou també acompanyament personalitzat.

A més, proporciona suport legal, orientació laboral i educativa; atenció a la infància i l'adolescència, així com a les seues famílies; assessorament a persones migrants LGTBI; atenció i ajuda a víctimes de discriminació i delictes d'odi per LGTBIfòbia, així com a les víctimes de violència intragènere, és a dir, la que es pateix en parelles del mateix gènere.

Les oficines, situades a les ciutats de València, Alacant i Castelló, compten amb un total de 23 treballadors i treballadores especialitzats en l'atenció al col·lectiu LGTBI.

El director general d'Igualtat en la Diversitat ha detallat que, de les 5.309 atencions realitzades a través de les tres oficines Orienta, 1.588 van ser durant 2019 i la resta, 3.721, des de gener d'enguany i fins al 30 de juny.

Destacats