25n
25N
25N

L'Oficina de Drets Lingüístics evitarà discriminacions per l'ús del valencià

L’ODL no tindrà caràcter sancionar quan es produïsca una reclamació

L'Oficina de Drets Lingüístics evitarà discriminacions per l'ús del valencià
20/12/2017 -

Ja està en marxa l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana (ODL), que té com a principal objectiu evitar la discriminació per l’ús del valencià tant en l’àmbit públic, com el privat. Aquest nou organisme, que dependrà directament de la Conselleria d’Educació, i que no suposarà un augment en el pressupost, ja s’anunciava en la campanya ‘Sempre teua’ que van engegar, fa uns mesos, per a promocionar l’ús de la nostra llengua, i reivindicar la mateixa presència que té el castellà.

En aquest sentit, i d’acord amb el text publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, aquesta nova oficina de drets lingüístics no tindrà cap caràcter sancionador, sinó que el seu objectiu és que ‘la llengua pròpia dels valencians passe a ser un reconeixement social’, per la qual cosa la seua funció serà, principalment, la de normalitzar el seu ús en tots els àmbits. Segons s’explica des de la Generalitat, les deficiències lingüístiques que es presenten tant en la pràctica administrativa, com en l’àmbit privat, provoquen que molts ciutadans no puguen fer ús de la seua opció lingüística. Tot això es reflecteix en les diverses reclamacions que es registren, anualment, i que es tramiten assessorant jurídicament a les persones que pateixen un greuge per utilitzar el valencià.

Però, Quines són les funcions de l’ODL? Entre les principals tasques que duran a terme es troben les d’arreplegar i tramitar les reclamacions sobre vulneració de drets lingüístics. Tant és així que, si es considera oportú, l’ODL podria actuar d’ofici. Així mateix, una altra de les seues funcions serà la de contactar amb l’òrgan de l’Administració o amb la persona física o jurídica, que haja generat aquesta situació discriminatòria, per a obtenir informació del fet, així com oferir assessorament per a garantir l’aplicació dels drets de la ciutadania en l’ús d’ambdues llengües oficials.

Aquestes reclamacions afectaran l’Administració de la Generalitat, les entitats que formen part de l’Administració Local, l’Administració de l’Estat amb seu a la Comunitat Valenciana i, finalment, les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada.

Com realitzar una reclamació a l’Oficina de Drets Lingüístics?

Si un ciutadà considera que ha patit qualsevol tipus de discriminació per l’ús del valencià, pot presentar una reclamació, un suggeriment o realitzar una consulta a través de la web de l’ODL, que remetrà a la seu electrònica de la Generalitat Valenciana, o des de la seu de la Generalitat en l’apartat de queixes i suggeriments reservada, exclusivament, per a l’ODL. Així mateix, s’afig que la presentació de reclamacions, no ‘és incompatible amb la presentació de recursos administratius ni amb l’exercici d’accions judicials’.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 20 =

Valencia activa
bombers
CCCC
Valencia activa