Estiu en clau femenina: les dones copen l'oferta expositiva de l'IVAM

Guardar

ivam
ivam

La mostra dedicada a l'escultora Susana Solano, el projecte expositiu 'Volcà d'Agrás. Drets miners', de l'artista Lara Almarcegui, a la galeria 6, i la mostra col·lectiva 'Temps convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l'IVAM' són les tres exposicions que copen la programació de l'IVAM aquest estiu amb dones artistes com a protagonistes.

El compromís del museu amb la visibilització de les dones es manifesta en mostres temporals com 'Susana Solano. Acta', que recupera una autora com Susana Solano (Barcelona, 1946), Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 1988, amb una retrospectiva de 90 obres centrada en els seus treballs de les últimes dues dècades.

Una altra dona, l'artista Lara Almarcegui (Saragossa, 1972), ha desenvolupat un projecte titulat 'Volcà d'Agrás. Drets miners', en el qual ha transportat 25 tones de lava fins a la galeria 6 de l'IVAM per a reflexionar sobre el territori, el passat i l'origen del qual s'ha construït.

En línia amb el compromís d'augmentar la presència de dones en les exposicions, la mostra 'Temps convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l'IVAM', composta per 375 obres seleccionades entre les més de 12.000 peces que componen els fons artístics del museu, reuneix el mateix percentatge d'obres d'artistes de tots dos sexes.

Entre les dones que formen part de l'exposició, destaquen noms com Martha Rosler, Dora García, Carmen Calvo, Khatarina Fritsch, Victoria Civera, Gillian Wearing, Cindy Sherman, Valery Export, Annette Messager, Esther Ferrer o Mona Hatoum.

En els últims quatre anys, l'IVAM ha programat exposicions de creadores com Ángeles Marco, Helena Almeida, Anna Malagrida, Juana Francés, Patricia Gómez i María Jesús González, Grete Stern, Dora García, Cabello-Carceller o Carmela García, i projectes col·lectius centrats en temàtiques de gènere com 'A contratemps. Mig segle d'artistes valencianes (1929-1980)' i 'En Rebel·lia. Narracions femenines en el món àrab'.

Igualment, l'artista Soledad Sevilla va intervenir la façana del museu els primers mesos de 2019 i el pròxim 17 de setembre serà el Premi Nacional d'Arts Plàstiques, Carmen Calvo, l'encarregada de crear una nova peça.

Aquesta aposta per les dones no només es manifesta a les sales de l'IVAM, sinó que també s'estén a la col·lecció del museu, que en els últims anys s'ha enriquit adquirint obres de dones com Yto Barrada, Amparo Segarra, Isabel Oliver, Ángela García, Nadia Benchallal, Monika Buch, Joana Hadjithomas, Ángeles Marco, Soledad Sevilla, Ahlam Shibli o Rula Halawani amb l'objectiu de proposar noves i plurals històries més inclusives.

Així mateix, l'IVAM va concedir el premi Julio González 2018 a Annette Messager, la primera dona en la història del museu a rebre el guardó. L'artista Mona Hatoum serà la segona dona que obtinga aquest reconeixement bianual l'any 2020.

Aquesta tasca de divulgació enfocada en la visibilització de dones artistes es basa a entendre que la història de l'art no està tallada en pedra, sinó que es reescriu constantment entre els investigadors, els museus i el públic que la mira des de nous angles.

Destacats