25n
25N
25N

Octavio Salazar: “La revenja patriarcal està penetrant en el sistema polític i les institucions”

Octavio Salazar: “La revenja patriarcal està penetrant en el sistema polític i les institucions”
08/02/2019 -

L’aliança entre el patriarcat i el neoliberalisme és, per al jurista i escriptor Octavio Salazar, “un pacte pervers que posa en perill els drets humans, especialment els de les dones”. Una realitat a la qual l’escriptora i política Lídia Falcón afig la necessitat que el moviment feminista adopte “un paper polític i reclame el poder per a defensar els interessos de tots i totes”. Una ponència que guanya pes social a un mes de la celebració del 8 de març en un context de creixent ambigüitat social i política entorn de la igualtat de gènere.

La relació entre feminisme i política es va debatre en la ponència que portava el mateix nom, en el marc del Feminari organitzat per la Diputació de València. Un debat moderat per la diputada autonòmica Rosa Mustafá, en el qual es va concloure que una reforma constitucional és urgent per a aconseguir la paritat. “La Constitució espanyola és un text androcèntric, patriarcal i on les dones no estan. Mai podrà ser avançada si no és paritària”, va declarar Salazar.

El jurista també va apel·lar a la responsabilitat dels homes i a la necessitat que “prenguen consciència del lloc privilegiat en el qual es troben i abandonen la resistència passiva”. Salazar va posar l’accent en l’obligació de la societat de reconèixer “el poder i l’autoritat de les dones”, al mateix temps que “hem de qüestionar-nos la pròpia sexualitat masculina i les relacions de domini que s’exerceixen sobre el cos de la dona”.

Falcón, per part seua, va criticar l’immobilisme del moviment feminista i la seua “poca ambició de poder, en declarar-se històricament apolític”. L’escriptora va apel·lar a aquesta falta d’ambició com una de les “majors equivocacions” del moviment. “Després dels últims esdeveniments mundials, part del feminisme està parlant encara de l’amor cortès, festivals de cinema…”, va subratllar. Falcón va aprofitar el marc del Feminario per a fer una crida als assistents a no conformar-se amb “manifestacions de quatre hores”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 6 =

bombers
bombers
Valencia activa