L'Oci Nocturn augura el tancament definitiu de 2 de cada 3 locals al setembre si no hi ha pla de xoc

Guardar

Interior d'una discoteca
Interior d'una discoteca

L'oci nocturn s'ha vist obligat aquest dimarts a suspendre la seua activitat amb l'entrada en vigor del decret de noves mesures que ha publicat la Generalitat per a frenar l'evolució la Covid-19. Aquesta prohibició d'obrir durant els pròxims 21 dies suposa un "daltabaix total" per al sector que esperava poder cobrir alguna despesa a l'agost i enganxar amb setembre.

"No és que ens quedem en coma, és que ja per a l'enterrament ens quedem" i si no s'acompanya aquesta decisió d'un pla de xoc que rescat al sector, "dos de cada tres empreses haurà de tancar al setembre" encara que s'alce la prohibició d'obrir, ha advertit el secretari general de la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (FOTUR), Juanjo Carbonell en declaracions a Europa Press.

"Ens agradaria que la Generalitat acompanyara aquesta mesura d'un pla de xoc per a salvar a l'oci i els espectacles", les empreses dels quals haurà de continuar pagant el lloguer dels locals, préstecs, impostos i altres despeses fixes. En cas contrari, el mes que ve molts no podran alçar la persiana, hi haurà acomiadaments i hauran d'anar a concurs de creditors voluntari, ha augurat.

En línia amb el que es disposa pel Ministeri, la Conselleria de Sanitat ha ordenat la suspensió de l'activitat de l'oci nocturn, que inclou discoteques, sales de ball, karaokes i bars de copes amb o sense actuacions en directe.

Tots els establiments d'hostaleria i restauració d'hauran de tancar a la 1 de la matinada, amb el que per a esdeveniments i banquets com són les noces previstes per al divendres o dissabte nit, aquesta limitació horària està provocant cancel·lacions.

"ESTIGMA SENSE RAÓ DE SER"

Des de FOTUR, Carbonell ha lamentat que s'haja "estigmatitzat" a un sector que en la majoria dels casos ha sigut "exemplar" en la seua reobertura amb un terç de l'aforament i creu que "no té raó de ser" que se'ls atribuïsca la pujada de contagis quan hi ha altres regions com Catalunya o països com Anglaterra on aquest tipus de locals han romàs tancats i la pandèmia ha anat en augment.

En la mateixa línia, la Confederació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR) ha denunciat en un comunicat "la criminalització" a la qual s'ha sotmés a l'oci nocturn des que es va iniciar el pla de desescalada i que finalment ha portat a la decisió de tancament del sector.

CONHOSTUR insisteix que l'origen dels rebrots no es troba en l'oci nocturn ni en l'hostaleria, sinó en la seua majoria es troba en l'àmbit familiar, i ha alertat que "el tancament de l'oci comportarà el trasllat de l'activitat al pla il·legal, donant lloc a la multiplicació de botellons i festes privades que posaran en perill la salut pública per estar fora de qualsevol regulació i control".

El tancament de l'activitat d'oci nocturn que afecta també els pubs i els situa "a la vora de la desaparició". En la seua majoria pertanyen a autònoms i tampoc se'ls permetrà mantenir obertes les seues terrasses, alguna cosa que per a CONHOSTUR suposa un "greuge comparatiu en comparació amb l'activitat dels mateixos bars i restaurants".

L'organització lamenta "la improvisació i la falta de coordinació institucional del govern autonòmic i central en la presa de decisions" que situen al sector de nou "davant l'abisme i la incertesa" en plena campanya d'estiu i sense un calendari clar d'aplicació.

Respecte a la mesura d'avançar l'horari de tancament a la una de la matinada, denúncia una altra "maçada" per a la restauració, especialment per al sector de banquets i esdeveniments, on ja s'estan cancel·lant noces i es "deixa als empresaris davant l'absència d'una informació clara i sense mecanismes de resposta per a saber com poder afrontar aquests canvis amb els clients", afig.

Per a superar aquesta situació, CONHOSTUR reclama a la Generalitat un pla d'actuacions per al sector que dote d'ajudes efectives als empresaris (lloguer, impostos, ERTO) per a afrontar aquest tancament empresarial. Així mateix, demana als responsables polítics que abans d'aplicar mesures que afecten directament les empreses d'hostaleria es consulte i consensue amb els representants del sector.

Destacats