25n
25N
25N

És l'oci alternatiu la via de fuita al tancament de l'oci nocturn?

Ara que s’ha tancat l’oci de nit, les ‘escapes rooms’ i els jocs de rol podrien ser una alternativa segura en temps de rebrots

És l'oci alternatiu la via de fuita al tancament de l'oci nocturn?
19/08/2020 -

En els últims anys, el nombre d’empreses que es dediquen a l’oci alternatiu ha crescut de manera considerable. El que al principi va sorgir com un boom i que va proliferar un gran nombre d’empreses xicotetes, la realitat és que només les més potents i estables es van consolidar fins a aquests dies. Les empreses que es dediquen a l’oci alternatiu són aquelles que aposten per les activitats diferents i reservades a un públic amb ganes de divertir-se fora d’una discoteca o de les activitats comuns, és a dir, un públic exigent. Les més conegudes són les sales d’escapes rooms, encara que també engloba a les empreses que aposten pels jocs de taules, les recreacions en viu o els esdeveniments massius de supervivència, per exemple. No obstant això, aquests negocis que necessiten el contacte amb el públic també han patit un dur colp econòmic per la pandèmia del Coronavirus. Què ha ocorregut amb aquestes empreses?, han desaparegut?, s’han reinventat? Parlem amb les empreses d’oci alternatiu més importants de la Comunitat Valenciana perquè ens conten la seua experiència.

On va nàixer el rol
El primer joc de rol comercialitzat va ser el mític Dungeons & Dragons, publicat en 1974 per l’editorial de Gary Gygax; no obstant això, el rol en viu ha explotat fa tan sols uns anys. Tot va començar amb l’auge de l’airsoft -jocs de recreació amb rèpliques d’armes similar al Counter Strike o Call of Duty-, que va evolucionar introduint xicotets papers de rol interpretats per actors per a dinamitzar el joc.

L’oci alternatiu és aquell que es diferencia de l’oci popular. Com a diversió habitual podem trobar activitats que li solen agradar a una majoria del públic com pogueren ser les discoteques, les revetles… Però també les activitats esportives, com per exemple practicar paddle surf o rafting. Aquestes són opcions divertides per a passar en grup i riure amb els amics, però, en temps de rebrots per Covid-19 i de contínues mesures per a frenar la seua expansió, ni és recomanable ni és probable que estiguen permeses per les autoritats. Una opció diferent, i que està patint econòmicament des que es decretara el confinament és aquell que es dedica a divertir-se d’una forma més introspectiva: “al cap i a la fi som un tipus d’oci que busca que t’oblides de tot, també del Coronavirus” explica Guillermo Lucas, CEO de Moment Escape.

Per què és un oci segur? Perquè en tot moment poden respectar-se les mesures de seguretat, i es pot procedir a la desinfecció de les sales entre grup i grup: “som un dels negocis que més podem cuidar la seguretat, ja que els grups que entren són molt reduïts, entre hora i hora de reserva tenim un espai de temps que aprofitem per a desinfectar tant els objectes com la sala, a més de comptar amb un sistema d’extracció que renova constantment l’aire de la sala”, assegura Lucas.

A més de les escapes rooms hi ha empreses a València que abans es dedicaven a fer esdeveniments multitudinaris i que s’han reinventat per a adaptar-se a la nova emergència sanitària: “El nostre principal esdeveniment, Sobreviu, és un esdeveniment orientat a unes 200-400 persones a l’aire lliure amb diferents localitzacions, escenes i actors pels carrers que s’ha paralitzat fins que recuperem la vella normalitat per considerar que no és un esdeveniment apropiat ni adaptable sense posar en risc la qualitat del mateix a la situació actual”, expliquen des d’Otherworld, l’empresa organitzadora de Sobrevive. Per això, “hem realitzat diverses propostes alternatives tipus escape room adaptades a la pandèmia, amb grups limitats de persones i sense contacte entre altres grups ni actors, incloent-hi tots els protocols de seguretat (gel, mascaretes, distanciament, etc.)”.

Un d’eixos esdeveniments adaptats seria Travessa el Llindar, una escape room situada en un edifici o complex allunyat. Sergio Álvarez, guionista d’Otherworld, explica que en aquest esdeveniment, en concret, han adaptat les mesures per a evitar el contacte entre jugadors de diferents grups, assegurar el distanciament amb els actors, desinfecció de localitzacions i puzles entre grups, així com posar gel hidroalcohòlic disponible en cada localització.

Al cap i a la fi som un tipus d’oci que busca que t’oblides de tot, també del Coronavirus” explica Guillermo Lucas, CEO de Moment Escape

No obstant això, per molt que les empreses es reinventen, no s’ha aconseguit tornar a la normalitat econòmica, “després de tot, la gent té cert temor a apuntar-se a esdeveniments i s’han posposat per a quan estiguem en una millor situació”, aclareix Álvarez. Les escapes rooms portàtils són una bona opció per a qui no vulga desplaçar-se però vulga celebrar un dia especial com per exemple un comiat de solter o un aniversari, sempre en grups reduïts.

Una altra opció d’oci alternatiu més tradicional és aquell que es redueix als jocs de taula. Al més pur estil de Stranger Things, hi ha establiments que ofereixen la possibilitat que passes la vesprada jugant a jocs de rol, com a Dracs i Masmorres, en unes instal·lacions desinfectades, amb aire condicionat i per menys de tres euros. En Homoludicus, una botiga de jocs de taula que està al costat del Mercat d’Abastos pots triar entre aquesta opció o llogar el joc que vulgues i portar-te’l a casa. Passats uns dies com ocorria en els videoclubs podràs retornar-ho. És una manera d’entretenir-te en companyia de manera segura, a casa, i fugint de Netflix.

Aquestes empreses estan majoritàriament regentades per un equip jove que a força d’arriscar el seu patrimoni s’ha esforçat per invertir en un negoci que fins i tot té molt per desenvolupar: “Inaugurem Moment Escape el 22 de febrer, just abans que començara la pandèmia. De moment tenim una sala i estem fabricant la segona, en un projecte molt gran que consta de sis sales que pretenen ser un referent a nivell nacional tant en producció, com en ambientació i en l’experiència. Amb tot el que ha ocorregut, inevitablement ens hem vist afectats”, explica el CEO de Moment Escape. Eixa injecció d’ingressos s’està veient en perill per l’arribada d’una pandèmia amb la qual ningú comptava i que està fent que la gent deixe de reservar: “nosaltres no tenim dades d’altres anys on comparar però companys de professió sí que ens comenten que el nombre de reserves ha disminuït dràsticament perquè la gent fins i tot té molta por d’eixir per a passar-s’ho bé”, aclareix Lucas.

De cara al futur, es presenta una realitat molt incerta: “alguns esdeveniments d’oci alternatiu han patit un colp econòmic considerable, perquè depenem de tancar contractes amb ajuntaments, empreses o altres entitats que per precaució o temor a una reduïda assistència estan esperant a veure com evoluciona la crisi. Altres esdeveniments, tipus escape room ho tenen més fàcil, ja que amb la volta a la nova normalitat tenen un format ideal i fàcilment adaptable perquè els grups xicotets puguen participar sense problemes”, sentència el guionista d’Otherworld.

Amb el tancament de l’oci de nit arriba el moment d’experimentar amb coses noves i qui sap si els jocs de taula, les escapes i el rol deixa de ser “coses de frikis” i passen a ser una alternativa segura d’oci en temps de Coronavirus.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 + vint =