Observatori del Canvi Climàtic, la contribució de València al desenvolupament sostenible

Aquest centre, inaugurat a l’any 2012, tracta de sensibilitzar a la població sobre el canvi climàtic

Guardar

observatori
observatori

La crisi mundial provocada per la pandèmia de la Covid-19 va provocar que, des de l'any passat, que tot allò que no tenia a veure amb el virus es quedara relegat a un segon pla. Un d'aquests és la lluita enfront del canvi climàtic, un problema que no obstant la pandèmia, encara està present en les nostres vides. L'Observatori del Canvi Climàtic porta des de 2012 tractant de fer front a aquest problema global i té com a objectius la formació i la sensibilització ciutadana davant el canvi climàtic, així com mostrar la contribució de València al desenvolupament sostenible.

L'Observatori se situa al carrer Dr. Lluch, en ple barri del Cabanyal-Canyamelar i en el que abans era una antiga alqueria, ara rehabilitada en forma de museu divulgatiu sobre el canvi climàtic.  Aquest centre depén de la Fundació Clima i Energia, depenent de l'Ajuntament de València. A banda de l'Observatori del Canvi Climàtic es troba l'Oficina de l'Energia de València, un espai d'informació i formació dirigit a la ciutadania on es proporciona assessorament davant temes com l'eficiència energètica, les factures d'electricitat o la transició energètica.

Actualitzat a la nova situació provocada per la Covid-19, a l'Observatori del Canvi Climàtic s'ha reduït a un màxim de 6 persones les visites lliures i a 10 per educador per a les activitats, com és el cas de les visites des de centres escolars que es poden fer a l'Observatori presencial i inclouen, a banda de la visita guiada, una sèrie de tallers. Donada la situació, és obligatori l'ús de la mascareta en tot moment. A més, també ofereixen acostar-se als centres escolars de manera online.

Totes les activitats ofertades són gratuïtes. Existeixen diversos tipus d'activitats disponibles per a tots els col·lectius, tant xiquets com adults o gent major, i les activitats s'ofereixen tant en castellà com valencià. El centre està obert al públic de dilluns a divendres en horari de 9 a 14 h i de 15 a 19 h, a banda dels dissabtes que està obert de 10 a 14 h.

La visita

Una de les coses més destacades del centre és el seu disseny i de la quantitat de recursos expositius exposats el centre busca conformar un espai interactiu i dinàmic, junt amb innovadors sistemes audiovisuals i un equip d'educadors ambientals. En aquest cas, ens acompanya l'educador ambiental i biòleg Josep Puentes Higueras, qui anima a la gent a visitar l'Observatori per a "conscienciar-se del problema que tenim i és molt interessant perquè aportem diferents solucions d'accions que podem fer diàriament per a reduir emissions".

Pel que fa a la visita, aquesta consta de diferents parts. En primer lloc, es mostra de manera molt visual com ens afectarà l'augment del nivell del mar en els pròxims vuitanta anys a la ciutat de València. Un problema, causat principalment per l'expansió tèrmica (l’aigua a l'escalfar-se tendeix a expandir-se y pujar del nivell). Davant aquesta situació "molta gent no és conscient d'aquests efectes, hi ha gent que fins i tot ho nega. Hi haurà gent que fins que no es veja en el límit, no reaccionarà", explica Josep. A més, afegeix: "Si vius al centre de la ciutat tal vegada ni te n'adones, però la gent que viu més a la costa està veient cada vegada més que la mar està guanyant més terreny".

Seguidament, es pot veure una vitrina plena d'eines per a un consum responsable tant d'aigua i mobilitat com d'energia i residus. En aquesta secció es tracten maneres de reduir el consum d'aquestes eines amb coses del dia que poden ser desconegudes com 'el consum fantasma', hàbits que cal desterrar o un embut per a l'oli per tal de reutilitzar-lo. A més, també s'expliquen qüestions com la importància de beure aigua de l'aixeta, sent l’aigua de València potable i segura per al seu consum.

Continuant per la planta baixa del centre, s'observa el gràfic "Warming Stripes" en el qual es representa l'augment de la temperatura global al món i com aquesta ha pujat de manera considerable en els últims anys, tenint en compte que aquesta representa des de l'any 1850 fins al 2017. "Tot aquest període es correspondria aproximadament en un augment de la temperatura d'1,35 graus. Molta gent pensa que no és massa, però sí que és, perquè eixe augment de temperatura fa que tot el sistema climàtic estiga alterat i puguen haver-hi més pluges fortes, en altres zones més sequies, onades de fred...", explica Puentes Higuera.

La part més audiovisual de la visita la trobem amb l'explicació de l'efecte hivernacle i el que suposa que cada vegada estiga més present. Tot, dins d'una espècie de "núvol" d'hivernacle. Tot connectat, per tant, en un mateix sentit, fer veure com l'activitat de l'ésser humà, amb la gran quantitat de gasos d'hivernacle que s'emeten (diòxid de carboni, metà i òxid nitrós, entre altres), està alterant el clima de fins al punt d'haver 'refugiats climàtics', "persones que han d'emigrar del lloc en el qual viuen a causa de la falta de recursos provocada per situacions com la desertització", conta el biòleg.

Aquesta alteració climàtica no ens afecta només a les persones, sinó també als animals i a les plantes. Alguns animals ja no migren cap a l’Àfrica, ja que troben els recursos necessaris a Espanya, com és el cas de les cigonyes. D'altres, fins i tot, poden veure's abocats a l'extinció a causa per l'escalfament global del planeta. Pel que fa a les plantes, segons explica Josep Puentes, algunes ja s'han vist en llocs més alts del que se solia veure.

Solucions davant el canvi climàtic

A la planta de dalt de l'Observatori del Canvi Climàtic es troba l'exposició relacionada amb les "xicotetes contribucions" que es poden fer en el dia a dia per tal de reduir la quantitat de gasos contaminants que s'emeten cada dia a causa de l'activitat humana. Entre elles, es troben les 10R, una sèrie d'accions que, a banda de les 3 conegudes (Reduir, reutilitzar i reciclar), estan destinades cap a un consum responsable tant de productes com d'aliments.

Per tal de classificar les diferents formes de contribuir a un estalvi de l'emissió de gasos contaminants, des de l'Observatori es va realitzar un panel, actualment actualitzat, anomenat "Les teues decisions compten". En aquesta es diferencien accions d'estalvi baix, moderat o alt. En aquest panel interactiu, les decisions que provoquen un estalvi major són: viure sense cotxe, reduir els viatges en avió i contractar electricitat de fonts renovables.

No obstant això, una de les formes més recomanades d'actuar és reduir la ingesta de carn, sobretot de vedella, ja que aquesta és la que més metà emet. Per tant, reduir la ingesta de carn i les dietes basades sols en vegetals ajudaria a estalviar una gran quantitat de gasos.

Per tant, l'Observatori del Canvi Climàtic tracta de sensibilitzar a la ciutadania davant el canvi climàtic que ja ens està afectant, encara que hi haja qui ho negue les "evidències estan, i de fet, només cal mirar per a veure-les", expressa el biòleg.

Destacats