25n
25N
25N

Obres Públiques inicia un estudi per a definir les actuacions de la Generalitat per a impulsar el transport ferroviari de mercaderies

El conseller Arcadi España assenyala que “només el 4% de les mercaderies es transporta per tren, mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa en el 18%”

Obres Públiques inicia un estudi per a definir les actuacions de la Generalitat per a impulsar el transport ferroviari de mercaderies
06/04/2021 -

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha iniciat la realització d’un estudi per a identificar i definir les actuacions que pot desenvolupar la Generalitat Valenciana amb l’objectiu d’impulsar el transport ferroviari de mercaderies i establir els procediments necessaris per al seu desenvolupament i les seues vies de finançament.

Segons ha explicat el conseller Arcadi España, “el transport ferroviari de mercaderies és una línia estratègica prioritària de la Generalitat Valenciana, ja que juga un paper fonamental en el desenvolupament d’un sistema logístic sostenible i eficient”.

Així ha recordat que el 25% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle a la Unió Europea es produeixen pel transport i dins del transport, el menys contaminant és el ferroviari i, especialment, en el cas de les mercaderies, on Espanya està encara molt lluny de la mitjana comunitària”. A Espanya – ha continuat el conseller – “sol el 4% de les mercaderies es transporta per tren, mentre que la mitjana de la Unió Europea se situa en el 18%”.

Per tant, Arcadi España ha insistit que “hem de donar un impuls molt fort a Espanya i en la Comunitat Valenciana per a poder aconseguir aqueixa mitjana comunitària de transport per ferrocarril, només així aconseguirem complir els objectius que ha traçat la Unió Europea en el Pacte Verd Europeu de reduir al 90% el CO₂ del transport l’any 2050”.

En aquest sentit ha afegit que “l’actual context derivat de la transició cap a una nova normalitat fa que siga de major rellevància encara incrementar la utilització del transport ferroviari de mercaderies com més prompte millor”.

Per al conseller, “és molt important estudiar bé aquest tema, impulsar juntament amb el sector privat totes les accions necessàries per a fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril en el conjunt de la Comunitat Valenciana, aprofitant també infraestructures com el corredor mediterrani”.

D’igual forma, ha ressaltat Arcadi España, “s’ha d’escometre immediatament un pla integral de foment i promoció d’aquesta manera de transport”. Pel que aquest estudi per a concretar les accions a dur a terme des de la Generalitat que donen un vertader impuls al transport ferroviari de mercaderies cobra gran importància” ha indicat el conseller.

Estudi per a l’impuls del transport de mercaderies en la Comunitat

Els treballs a desenvolupar determinaran les possibilitats reals d’utilització de les autopistes ferroviàries en el transport de mercaderies i identificarà fórmules de participació de la Generalitat Valenciana en la gestió de càrregues. També inclou un estudi complet i detallat de totes les vies i fórmules de finançament de les actuacions d’impuls del transport ferroviari de mercaderies.

A més, s’establirà un catàleg d’actuacions concretes que permeten el desenvolupament del transport ferroviari de mercaderies en la Comunitat Valenciana i s’elaborarà un estudi de la demanda i de la viabilitat econòmica de la Terminal Intermodal de mercaderies de Sagunt.

D’acord amb els objectius, l’estudi quedarà estructurat en cinc blocs, precedits d’una anàlisi prèvia dels aspectes més rellevants de la xarxa, com són la seua capacitat, els possibles colls de botella, les característiques de la seua explotació, els actuals operadors, i l’estructura i composició de la demanda (frescos-refrigerats, càrrega general, càrrega intermodal..)

En un primer bloc s’analitzaran i avaluaran els mecanismes de finançament de les actuacions logístiques dirigides a impulsar el transport ferroviari de mercaderies. En el segon se centrarà en les actuacions per a estimular l’ús de les autopistes ferroviàries.

El tercer bloc es destinarà a analitzar la gestió de càrregues, amb especial recalcament en la manera en què la Generalitat pot participar per a fomentar el transport ferroviari de mercaderies. El quart contindrà els apartats de l’estudi dedicats a establir i descriure propostes d’actuacions concretes per a impulsar el transport de mercaderies.

En el cinqué i últim bloc es realitzarà un estudi de viabilitat econòmica de la Terminal Intermodal de Sagunt basat en l’anàlisi prèvia de la demanda del transport de mercaderies en el radi d’acció de la citada terminal.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit − dos =