caixa popular

Un mes per a gaudir de l'obra més recent de Salvador Montesa al Museu de la Rajoleria de Paiporta

Un mes per a gaudir de l'obra més recent de Salvador Montesa al Museu de la Rajoleria de Paiporta
23/10/2017 -

L’exposició del pintor paiportí Salvador Montesa ‘Seqüències i transfiguració’ es va inaugurar aquest dijous al Museu de la Rajoleria. El públic té al seu abast l’obra més recent de Montesa fins al pròxim 30 de novembre. Es tracta d’una oportunitat única de veure la tornada a l’abstracció i la transfiguració d’un artista veterà, nascut el 1932, i membre del Grup Parpalló mentre aquesta agrupació d’artistes va existir a València.

La inauguració de la mostra va comptar amb la presència del mateix Salvador Montesa, de l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, del secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavi Rius, el regidor de Cultura, Alberto Torralba, a més del professor de la Universitat de València i estudiós de l’obra de Montesa, Pascual Patuel, i altres membres de l’equip de govern de Paiporta.

‘Seqüències i transfiguració’ és un interessant recull del vessant creatiu més recent de Salvador Montesa que “completa” la retrospectiva que li va dedicar la Fundació Chirivella Soriano l’any 2016, segons va explicar Patuel en la contextualització de l’artista. Totes les autoritats coincidiren a assenyalar l’honor que suposa comptar amb l’obra d’un històric de la pintura valenciana, resident des de fa anys a Sevilla.

“La Generalitat té un deute amb Salvador Montesa”, va explicar el secretari autonòmic, Albert Girona, qui va explicar com hi havia prevista una mostra itinerant més ambiciosa amb l’obra del pintor paiportí que no es va poder realitzar anys enrere. Tot i això, Girona va prometre que se’l compensarà, al mateix temps que va enaltir els pintors de la seua generació, que “tingueren molt difícil el desenvolupament de les seues capacitats artístiques, trencaren motles, foren valents i els valencians i valencianes estem en deute amb ells”.

En la resta de parlaments, les autoritats varen posar de manifest la bonhomia, el mestratge, la saviesa i la humilitat de Montesa, que es va mostrar visiblement emocionat en el seu torn de paraula: “M’agradaria que aquesta exposició estimulara la ment i la imaginació de les persones que la visiten. Amb això, em donaria per satisfet”, va concloure.

L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, va expressar l’orgull de comptar amb “l’artista paiportí amb major reconeixement nacional i internacional” i “el somni fet realitat” que suposava poder veure de nou les seues obres penjades al Museu de la Rajoleria, mentre que el regidor de Cultura, Alberto Torralba, va emmarcar la “important aposta” de programar de nou a Salvador Montesa en “la política de posar a l’abast de tota la ciutadania, de forma oberta i gratuïta, la cultura del màxim nivell”.

Torralba va desvelar que més de 6.000 persones varen passar per les diferents exposicions i activitats de Museu de la Rajoleria en 2016, i que des de l’àrea que dirigeix es continua “treballant per incrementar aquesta xifra”, ja que la promoció de la cultura “accessible per a totes i tots és un pilar fonamental de l’acció de l’equip de govern”.

Tallers de transfiguració i abstracció

El pintor de Paiporta també va reflexionar en el seu discurs sobre el significat de l’abstracció i la frontera per a ell invisible entre aquest corrent i la transfiguració. En un dels espais de l’exposició, i amb la finalitat de mostrar el procés creatiu de les seues obres en aquesta etapa més recent, Montesa reuneix cinc quadres que formen una seqüència: des del més realista al més transfigurat i abstracte.

En aquesta línia de mostrar la tècnica i la filosofia de l’abstracció, el Museu de la Rajoleria oferirà, com és norma habitual, un taller per a xiquetes i xiquets gràcies al qual coneixeran les tècniques informalistes i realitzaran una obra amb aquesta inspiració. Aquests tallers gratuïts i concertats amb els centres educatius es desenvoluparan al llarg de tota aquesta setmana.


mostra viva 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 + quatre =

Tardor
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
cultura als barris