Els experts en l'obra de Luis Vives veuen en l'Europa que va pensar el filòsof valencià el futur de la Unió

Guardar

Els experts en l'obra de Luis Vives veuen en l'Europa que va pensar el filòsof valencià el futur de la Unió

En el llegat de l'humanista i filòsof valencià Luis Vives pot trobar-se el germen de la constitucionalitat de l'Europa del segle XXI. Així ho creuen experts com els professors Gilbert Maurice Tournoy, Krzysztof Piotr Skowronski i Gianluca Cuozzo, de les universitats de Lovaina, Opole i Torí respectivament. Aquests centres universitaris de Bèlgica, Polònia i Itàlia són membres fundadors d'un consorci que, impulsat per la Diputació de València amb la col·laboració de l'Ateneu i l'institut d'estudis Torre del Virrey, pretén europeïtzar als joves del continent per a garantir el futur de la Unió.

La constitució del Consorci Europeu Luis Vives s'ha oficialitzat durant el seminari que aquests dies acull la Diputació sobre la figura del filòsof valencià, i és el primer d'una sèrie de trobades que tindran lloc en diferents punts d'Europa, amb la intenció de sumar ens públics i col·lectius socioculturals que contribuïsquen a la formació de diferents generacions d'europeus sobre la figura d'un dels primers europeistes.

La Diputació aposta així per la Filosofia com a “eina de coneixement imprescindible per a transmetre als joves valors amb els quals afrontar els reptes del present segle; una eina a la qual no s'ha de renunciar des de les aules dels nostres col·legis, instituts i universitats”, segons ha manifestat durant l'obertura del seminari el diputat de Projectes Europeus, Bartolomé Nofuentes.

Per la seua banda, Antonio Llastra, doctor en Filosofia i seguidor de la doctrina de Vives, ha recordat que l'humanista valencià ja va alertar que la separació dels països europeus seria un error. “En l'Europa que Vives va pensar ja estava el germen de la Unió Europea, que avui viu un moment convuls i ha de fer front a una crisi d'identitat amb un futur incert”, ha afegit el professor de la Universitat i responsable de l'Observatori d'Estudis Culturals de Torre del Virrey.

Finançament europeu

El Consorci Europeu Luis Vives contempla en el seu full de ruta internacionalitzar i donar visibilitat a l'obra de l'humanista nascut a la fi del segle XV, coetani de Tomás Moro i Erasme de Rotterdam, entre uns altres. Els coneixements de Vives “es poden aplicar perfectament als reptes que té la societat actual”, considera Nofuentes, responsable de l'àrea de Projectes Europeus que ha impulsat aquest projecte formatiu.

Mig centenar de persones, entre les quals es troben principalment professors de Secundària, a més de sociòlegs, periodistes, advocats, estudiants i docents de diferents disciplines acadèmiques, s'han inscrit en aquest seminari enfocat a la societat civil que té lloc fins a aquest dijous en diferents espais de la Diputació de València, com el pati de la Scala o el Saló de Reines.

El consorci Luis Vives opta també a diferents línies de finançament europeu, tenint en compte la intenció de formar a la ciutadania del continent en els principis sobre els quals ha de cimentar-se la convivència i el futur de la Unió.

Destacats