25n
25N
25N

Els grans objectius de legislatura del 'nounat' Botànic II

PSPV, Compromís i UP-EUPV han arribat a un acord programàtic que contempla sis eixos: des de l’”emergència climàtica” a “eliminar la barrera del 5%”

Els grans objectius de legislatura del 'nounat' Botànic II
13/06/2019 -

El dilluns al matí hi havia acord. A la vesprada, ja no. El dimarts es va tibar prou perquè un dels socis -UP-EUPV- s’alçara de la taula i se suspenguera la reunió. Ahir al matí, poques hores abans d’iniciar el ple d’investidura i a un només dia votar a Ximo Puig com a President de la Generalitat, per fi es confirmava: hi ha acord d’investidura, programàtic i de govern. Un pacte que, “quasi” tancat al matí, es va acabar de signar en el LLOC d’Alacant -pel que traslladar la votació l’endemà era necessari- i tanca l’ADN d’aquest nou pacte.

Tots van incidir en “el què abans del qui”, encara que és la segona part el que, almenys de cara als mitjans, ha causat més problemes. UP-EUPV interpretava que no se li donava el pes corresponent a la seua representació: PSPV i Compromís, que massa. Finalment hi ha acord sobre les dues coses.

El nou govern valencià tindrà 12 conselleries, dues més que ara, que responen a la incorporació de la formació morada. Els socialistes en tindran sis, Compromís quatre i dos a ‘els nous’. Quant al programa polític, es tracta d’un document de 21 pàgines en els quals es detalla des de la “transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica” fins al feminisme, l’ocupació o la indústria. Uns objectius distribuïts en sis eixos.

“Emergència climàtica”

“Diguem les coses pel seu nom: el canvi climàtic ja s’ha transformat en ‘emergència climàtica”, assevere ahir Puig durant el seu discurs. Les tres formacions van recalcar en campanya el seu “compromís” per a avançar cap a un model de societat més “sostenible”, i això s’ha traslladat al nou pacte. És, de fet, el primer punt que aborda. El document contempla la creació d’una nova Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que contempla l'”obligació” de reduir un 40% les emissions contaminants per a 2030, i que en 2050 el 100% de l’energia provinga de fonts renovables.

Aquests eixos tenen a veure amb la “segona vicepresidència verda” que, segons va detallar Dalmau als mitjans, estarà a càrrec de la formació morada i coordinarà les polítiques en aquest sentit.

Violència masclista

El segon eix del programa és el relatiu al feminisme, diversitat i igualtat. La violència masclista, sens dubte, ocuparà gran part de les reivindicacions polítiques del nou govern; ja ho va fer i va donar lloc, al costat de la resta de forces polítiques, del Pacte Valencià contra la Violència Masclista. Alguna cosa que en el pacte programàtic proposen actualitzar, al costat de la Llei de Violència contra les Dones, per a sumar-se al Conveni d’Istanbul i a les recomanacions de Nacions Unides.

Dins d’aquesta mateixa llei, proposen una modificació perquè incloga un apartat específic que aborde “la tracta i explotació sexual de dones, xiquetes, xiquets i adolescents”, a més d’una nova Llei d’Igualtat “basada en la redistribució, igualtat en l’àmbit laboral, lluita contra la bretxa salarial, polítiques de reconeixement de drets i polítiques destinades a masculinitats igualitàries”. També s’esmenta a les famílies, encara que amb un to ‘diferent’ al d’altres formacions. Així, el document planteja una Llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies.

Serveis públics

El tercer eix comença amb una realitat que el govern valencià, de mà de la Conselleria d’Igualtat, presidida per Mònica Oltra, reconeix i assegura treballar per solucionar: les llistes d’espera a persones dependents i en sanitat. Alguna cosa que “continuaran reduint” amb ampliació i consolidació d’equips. També en relació amb això, proposen una regulació dels treballs de cures, altament feminitzats, i un “Pacte per les Persones Majors” per a un “envelliment actiu”.

L’habitatge és un altre dels aspectes fonamentals en el nou pacte. Tant és així, que proposen una “Llei per a la Funció Social de l’Habitatge“, que incidisca en la creació d’habitatge públic i a atacar la pujada dels preus de lloguer.

Ocupació

El problema de l’atur i el creixement econòmic també té buit en el programa. Proposen una nova Llei d’Ocupació que estructure el sistema d'”agents i institucions que intervenen en matèria de polítiques d’ocupació i desenvolupament territorial”. En definitiva, prometen treballar per a millorar la qualitat de l’ocupació i lluitar contra l’explotació laboral.

Aquest camp també passa per una “modernització” i “digitalització” del teixit productiu valencià, la proposta d'”internacionalitzar” els productes valencians, defensa de l’agricultura valenciana o un Pla de Suport i Foment del Cooperativisme.

La política valenciana

Una primera proposta en el programa pel que fa a “qualitat democràtica i bon govern” pot significar un canvi important en les pròximes eleccions valencianes i marcar un precedent a Espanya: “Eliminar la barrera electoral del 5%“. Proposen noves fórmules per a fomentar la participació ciutadana, reforçar la Llei de Transparència, reconéixer i assistir a víctimes del franquisme o bebés robats i lluitar contra la corrupció “i el frau”.

Les diputacions també poden canviar: el programa contempla l’aprovació d’una Llei de Coordinació de les Administracions per a “aclarir el repartiment competencial i l’assignació de fons necessaris, sota criteris objectius i transparents, per a eliminar duplicitats”.

Progressivitat real

L’últim punt de l’acord de PSPV, Compromís i UP-EUPV tracta una “reforma tributària” per a configurar un “sistema fiscal progressiu“. És una cosa ja esmentada en campanya per les formacions, fins i tot en l’àmbit local -Joan Ribó: augmentar la pressió fiscal, però només a les grans rendes. Es tracta de lluitar contra l’evasió fiscal i els mètodes, molts reals, per a pagar menys imposats malgrat cobrar grans sumes de diners.

La infracinanciació valenciana també està present. Exigeix, encara que depén del govern de Madrid, una “reforma immediata del sistema de finançament i regularització del deute històric”. Detallen, fins i tot, de la necessitat d’un “calendari” que detall els terminis d’aqueixa “reforma immediata“. També es detalla la demanda de la “gratuïtat total de l’AP-7, el suport de l’Administració Central en les despeses de dependència, i un augment de la moratòria dels desnonaments més enllà de 2020.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × un =

escalante
Informacion coronavirus
escalante
Informacion coronavirus
el puig