'Oasi' amb wifi, dunes a un costat i aigua a l'altre: la possible transformació de les platges de València

Compromís manté l’aposta per regenerar dunes a les platges de la Malva-rosa i El Cabanyal, que ajudarien a evitar l’acumulació d’arena en el passeig després dels temporals

Guardar

Playa Valencia PixaBay
Playa Valencia PixaBay

El passat 18 de juliol Joan Ribó i Sandra Gómez, com a representants de Compromís i PSPV, van signar l'acord de govern -després d'aprovar l'estructura en el Ple d'Organització, al revés de l'habitual-. En ell es va plasmar una espècie de ‘mix’ de les propostes dels socialistes i els valencianistes. Quant a les platges urbanes del Cap i Casal, només va ser Compromís qui va fer propostes concretes: és una regidoria que ja manejava i en la qual els projectes havien trobat el suport del PSPV. Ara, amb el nou acord en la taula, hi ha noves promeses per a la Malva-rosa i el Cabanyal.

“Transformarem les platges urbanes de València en nous espais d'ús per a la ciutadania, amb la finalitat de millorar la qualitat d'aquestes, així com la implantació d'usos lúdics i esportius”. Així resa el punt de l'Acord del Rialto quant a les platges. Un punt que es queda ‘curt’ amb l'oferta realitzada per Compromís durant la campanya electoral.

“Regeneració de dunes, oasis amb palmeres i Wifi en tot el passeig marítim”. Així es resumia la proposta del ja Alcalde de València per a les platges urbanes, alguna cosa que anava més enllà de la “transformació” reflectida en l'acord, encara que des de la formació de Ribó fan referència a aqueixa promesa en parlar del punt.

Segons assenyalen des de Compromís, els nous “usos lúdics” que es podrien afegir a la platja, de manera general, serien “jocs esportius de l'estil de les piràmides de corda”, o màquines de gimnàstica com ja hi ha en altres parcs de la ciutat. El projecte més ambiciós, no obstant això, no té una data pròxima d'execució encara que asseguren que es realitzarà: la regeneració -o re-creació- de dunes a les platges de la Malva-rosa i el Cabanyal.

Dunes a València

Retrocés de la línia de costa fins provocar danys a les dunes / Ajuntament de València

“Les dunes són vitals per a les platges, però li les ha maltractades durant molt de temps. Per això, molts arenals han desaparegut o s'han hagut de mantenir amb aportacions d'arena de manera artificial”, assenyalava Ribó en campanya. Segons asseguren des de la formació, hi ha un projecte “en fase inicial” però “ja aprovat per Demacració de Costes”, precisament, per a abordar aquesta qüestió: “El pla de regeneració dunar és idoni per a iniciar-lo en el següent mandat”.

Les dunes són un element natural a les platges de la costa mediterrània espanyola. Són una ‘reserva’ d'arena on s'acumula l'excés de sediments. Aquestes protegeixen del salnitre i de l'acumulació d'arena pel vent després d'elles -un exemple és la Pineda del Saler-, i proporcionen arena al litoral en moments de reculada, com els temporals. Són un element que, per l'acció humana, ha perdut la seua situació d'equilibri i estan en perill de desaparéixer, al costat de la fauna particular que viu en elles.

La generació de dunes a les platges urbanes té diversos avantatges. Una d'elles és, per exemple, evitar l'acumulació d'arena en el passeig com va passar en el temporal de setmana santa, perquè aquesta es recolliria per les mateixes dunes.

Oasis amb Wifi

Platja de la Malagueta / TripAdvisor

Des de Compromís plantegen la possibilitat de, durant aquesta legislatura, dur a terme la construcció d'“oasis” amb “palmeres i espècies arbustives i herbàcies autòctones” per a aportar ombra als usuaris de la platja. Unes zones ‘verdes’ “a uns 200 o 250 metres de la línia d'aigua”. Es tracta d'una proposta basada, relaten, en l'exemple d'altres platges. És el cas, per exemple, de la platja de la Malagueta, a Màlaga.

Uns oasis als quals arribaria, a més, una connexió Wifi de 30 megues promesa per l'ajuntament: “Gràcies al programa Wifi4EU, podrem oferir en qüestió de mesos internet en el passeig marítim”.

Destacats