25n
25N
25N

El número 5 de Català: cremar el diccionari de l'AVL, premiar a un cardenal homòfob o destruir horta protegida

El candidat del PP Enric Esteve, president de Lo Rat Penat, va assegurar que “el millor” que es podia fer “amb el diccionari de l’AVL és cremar-lo en les Falles”

PP

El número 5 de Català: cremar el diccionari de l'AVL, premiar a un cardenal homòfob o destruir horta protegida
09/05/2019 -

Queden 17 dies per a les Eleccions Municipals i només un perquè d’inici, almenys de forma oficial, la campanya política. A València les eleccions són particulars: estaran marcades pel doble pas de les Generals i Autonòmiques. Una de les tàctiques de la candidata a l’alcaldia pel Partit Popular, la torrentina María José Catalá, és el fitxatge d”independents‘ per a atraure vots fora dels votants habituals del PP. Entre aqueixos ‘independents’, com a número 5, està Enric Esteve; President de Lo Rat Penat que nega el fet de la unitat lingüística, parla de cremar diccionaris, premia a un arquebisbe homòfob i construeix sense llicència en horta valenciana protegida.

El passat Primer de Maig, dia dels treballadors, Català va presentar la seua llista enfront de l’Ajuntament de València. Va prometre posar a València en el “primer lloc” dels índexs de transparència com va fer amb Torrent en ser allí alcaldessa, encara que llavors la localitat compartia el primer lloc amb altres set municipis -ara amb 24- i València té un índex de 90 sobre 100. A la foto de campanya al costat d’ella, en primera fila, estava Esteve.

Encara que es presenta com a ‘independent’, el candidat ha fet en nombroses ocasions declaracions polítiques en contra de Compromís i PSPV, va ser regidor i tinent d’alcalde a Meliana pel PP i vicepresident tercer de la Diputació de València. Es tracta de l’època del cas Imelsa, en el qual el seu nom va aparéixer vinculat a Alfonso Rus. Segons va detallar Levante-EMV, Imelsa va arribar a pagar menjars a Esteve en 2006, que aquest va carregar com a despeses de representació a l’empresa.

“Traïció”

Des de l’entitat que presideix des de fa ja 23 anys, Lo Rat Penat, defensa les trucades ‘Normes del Puig’, normes lingüístiques fonamentades en una suposada diferenciació idiomàtica entre el valencià i el català. Una cosa també compartida per Català, però no per la ciència, historiadors, universitats i fins i tot el Tribunal Constitucional, malgrat que es declara “constitucionalista”.

Una de les polèmiques més sonades amb Esteve com a protagonista va ser el febrer de 2014. Llavors l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’entitat encarregada de la norma valenciana i creada en el seu moment amb el suport del PP i PSPV, va traure una nova edició del diccionari normatiu. El president va veure en aquest nou diccionari un nou atac ‘catalanista’ més i va titllar a l’acadèmia d'”Institut d’Estudis Catalans”. Va assegurar que era una “traïció” i que “el millor” que es podia fer “amb el Diccionari de l’AVL és cremar-lo en les Falles“.

“Imperi gai”

L’octubre de 2016 l’entitat va donar el premi ‘Crit Valencià de l’any’ al cardenal Cañizares. Un premi que Lo Rat Penat atorga als que, al seu judici i sempre amb l’exclusió d’aquells que creu ‘catalanistes’, defensa les tradicions i interessos valencians. En el lliurament del premi, la institució va assegurar que “Don Antonio té un caràcter valencià” i que “és un defensor de totes aquelles entitats que donen suport el valencià, com Lo Rat Penat”. Per a l’entitat no pondera dins dels interessos ni valors valencians les seues declaracions homòfobes i masclistes realitzades només cinc mesos abans del premi.

Cañizares, en una missa, va alertar contra el suposat “imperi gai i certes ideologies feministes” que, al seu judici, se situen en contra del “bé preciós de la família cristiana”. Va assegurar, a més, que des del Consell es promou la “ideologia de gènere”, tal com Vox defensa hui. Aquest cardenal no ha canviat la seua visió homòfoba i va qualificar la Llei LGTBI valenciana de “lliberticida, estalinista i dictatorial”.

Esteve també ha estat vinculat a temes judicialitzats. A la fi de maig de 2018 la Justícia va ordenar derruir un paeller i una piscina construïts en el seu xalet familiar. Malgrat que ell i Lo Rat Penat es declaren fidels defensors de la cultura i identitat valenciana, en aquest xalet es van realitzar aqueixes dues construccions sense llicència i en sòl no urbanitzable d’especial protecció, catalogat dins de sòl protegit de l’Horta valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

16 + 7 =