25n
Orgull
Orgull

Nous biosensors permeten detectar de forma més ràpida i precisa la presència d'E. coli en productes carnis

Alissa Eckert i Jennifer Oosthuizen / CDC

Nous biosensors permeten detectar de forma més ràpida i precisa la presència d'E. coli en productes carnis
27/08/2019 -

Investigadors del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat nous biosensors que permeten detectar “de forma ràpida i senzilla” la presència d’E. coli en productes carnis. A més, revelen uns nivells molt menors respecte als sistemes tradicionals, que encara s’usen com a estàndard en el control microbiològic.

Un dels majors riscos per a la indústria alimentària és el d’intoxicació de la població a causa de la presència de patògens en els seus productes, que poden provenir de la mateixa matèria primera en el sacrifici de l’animal o de qualsevol punt de la cadena de producció, amb el que és necessari realitzar controls microbiològics i de neteja en diversos punts.

La normativa en matèria de seguretat alimentària és estricta i implica, per exemple, la immobilització de partides completes de producte fins que els resultats dels tests siguen negatius. Aquest temps d’espera és especialment onerós per a la indústria en
el cas de productes peribles, carn fresca, per exemple.

Ara, un equip d’investigadors del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la Universitat Politècnica de València (UPV), amb el finançament de l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha desenvolupat uns sensors fotònics integrats, Photonics Integrated Circuits (PIC) per al control microbiològic en la indústria càrnia, informen des de la institució acadèmica a Europa Press.

Tal com expliquen des del NTC, una de les prioritats en l’àmbit de la tecnologia d’aliments és el desenvolupament de sistemes de mesura ràpids i barats, aplicables a l’anàlisi i control dels seus productes i processos. De fet, la situació ideal seria poder monitorar els paràmetres d’interés en cada punt del procés, de forma econòmica i per a tots els productes processats.

En l’actualitat, la determinació de la presència de patògens es basa habitualment en els mètodes clàssics de cultiu en placa i comptatge. Aquests mètodes tenen un temps d’espera d’unes 48 hores per a l’obtenció de resultats i requereixen a més de formació específica dels tècnics de laboratori.

Els sensors desenvolupats pel NTC superen tots aquests inconvenients, ja que permeten detectar “de forma ràpida, barata i amb gran precisió la presència d’un dels grans enemics del sector, el bacteri Eschericia Coli”. Així, el seu ús contribuiria, d’una banda, a l”alliberament’ ràpid de les partides d’aliments immobilitzades i, en últim terme, a garantir la seguretat de la cadena de producció d’aquesta indústria alimentària, destaquen els impulsors de la troballa.

Per a la validació dels sensors, el NTC ha comptat amb la col·laboració de Lumensia Sensors, startup valenciana dedicada al desenvolupament de sistemes per al control biològic en aplicacions de seguretat alimentària.

“La cooperació entre les dues entitats ha resultat en un mètode portàtil, molt ràpid, barat, molt senzill d’utilitzar i d’una gran sensibilitat, la qual cosa permet detectar uns nivells de presència de patògens molt menors respecte als sistemes tradicionals que encara s’usen com a estàndard en el control microbiològic”, incideixen els investigadors del NTC.

El kit del NTC s’ha desenvolupat per a detectar E. coli però pot ser extrapolable per a la detecció d’altres bacteris. Així, aquesta nova generació de sensors es presenta com un gran aliat per a garantir la seguretat dels productes elaborats en la indústria càrnia’ conclouen els investigadors del NTC. En el projecte ha col·laborat també l’Institut Tecnològic Ainia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 5 =