La vacuna d'AstraZeneca o mascaretes que maten al virus en segons. La lluita contra el coronavirus continua avançant

Sanitat preveu que, a la fi de març, almenys 300.000 persones ja estiguen vacunades a la Comunitat Valenciana

Guardar

vacuna
vacuna

Si el ritme de vacunació a la Comunitat Valenciana avança segons el que es preveu, a final del primer trimestre, és a dir, al mes de març, un total de 300.000 persones ja estaran vacunades contra la Covid-19. Una dada que, en paraules de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, "podria créixer si s'augmenten les quantitats de dosis rebudes" i, per descomptat, si s'incorporen noves vacunes com la d'AstraZeneca, que ja ha sigut aprovada per l'Agència Europea del Medicament.

Així, es preveu que les primeres dosis arriben a Espanya en els pròxims dies incorporant-se, d'aquesta manera, al procés de vacunació juntament amb la de Pfizer i Moderna. En el primer enviament, s'ha fixat la quantitat de 300.000 dosi, que es repartiran entre les diferents comunitats autònomes. Sens dubte, una bona notícia que permetrà agilitzar la vacunació a la Comunitat Valenciana, si bé encara no s'ha decidit a quin sector de la població s'inocularà.

I és que de la mateixa manera que han fet altres països com Alemanya, el Ministeri de Sanitat està valorant la possibilitat de no recomanar la vacuna d'AstraZeneca en majors de 65 anys. El motiu no és un altre que el volum de dades sobre la seua efectivitat en aquest col·lectiu és menor, ja que "els assajos clínics no s'han realitzat en persones majors". D'aquesta manera, és molt probable que es destine a grups més joves, la qual cosa també podria modificar els grups de vacunació.

Així mateix, hi ha altres vacunes, com la de Janssen/Johnson & Johnson, Sanofi/Pasteur/Glaxo Wellcome, CureVac i Novavax, la negociació de la qual està en curs, i tot i que no han sol·licitat encara autorització per la CE, ja han signat contracte de comercialització. De fet, Espanya ha contractat 20 milions de la vacuna Janssen/Johnson & Johnson, ja que a més de necessitar-se només una dosi per a aconseguir la immunització, es pot emmagatzemar en qualsevol frigorífic, per la qual cosa les seues condicions de conservació i logística faciliten una vacunació massiva.

No obstant això, la vacuna no és l'únic avanç que s'està duent a terme per a lluitar contra la pandèmia. Personal investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV), pertanyent al Centre d'Investigació i Innovació en Bioenginyeria (Ci2B), en col·laboració amb la Fundació Fisabio- Hospital Universitari Doctor Peset de València, ha desenvolupat un nou test immunològic tipus 'Elisa' per a estudiar la seroprevalença enfront del SARS-CoV-2.

Aquest test, de menor cost i alta fiabilitat, permet la detecció d'anticossos IgG i IgM enfront del virus a partir de mostres de sèrum humà. D'aquesta manera, en ple procés de vacunació, permetria realitzar un seguiment senzill i fiable de la resposta individual de cada persona a la vacuna. De moment, es troba en fase de prototip.

Així mateix, investigadors de la Universitat Catòlica de València treballen en el desenvolupament d'esprais nasals 'anticovid-19' i mascaretes biodegradables que maten al virus "en menys d'un minut". Diverses empreses ja s'han interessat per comercialitzar aquest tipus de productes, i "ara mateix estem parlant amb una empresa nord-americana que vol comercialitzar aquest tipus de mascaretes als Estats Units, on fins ara no s'havia arribat al seu ús massiu", han avançat.

Evitar vacunacions irregulars

Un altre dels fronts oberts de la Conselleria de Sanitat és la investigació de les 62 persones, entre elles 10 càrrecs públics, que s'haurien vacunat de manera irregular i saltant-se el protocol de vacunació establit. Com ha informat Barceló, "es va ordenar, tant a la Direcció General de Recursos Humans, com a Salut Pública, l'obertura d'expedients informatius per a saber, en el primer cas, si algun professional de la Conselleria havia comés alguna irregularitat i, per un altre, si havien sigut vacunades persones no pertanyents als grups que els corresponia i si, de donar-se el cas, hi havia alguna causa que justificara aquesta vacunació".

Així, en aquests moments, s'ha sol·licitat a Salut Pública la tramitació immediata de diligències i, si escau, l'obertura dels corresponents expedients per a delimitar els fets, circumstàncies i subjectes responsables de cada cas. També l'aplicació, si escau, de les sancions recollides en la Llei 33/2001 General de Salut Pública i la Llei 10/2014 de la Generalitat de Salut de la Comunitat Valenciana.

D'aquesta manera, i per a evitar que es torne a posar com a excusa que sobraven dosi, una instrucció de Sanitat estableix que els centres de vacunació hauran de comptar amb una reserva de persones localitzades en el seu entorn pròxim, que es troben incloses en els grups de priorització segons l'estratègia de vacunació i l'etapa vigent, per a administrar-les les dosis sobrants d'un vial.

El criteri a seguir per a seleccionar a les persones a les quals se'ls oferirà la vacuna és en primer lloc, a altres persones que pertanguen al mateix col·lectiu al qual se li ofereix la vacuna i que, sense tindre cita per a eixe moment per a la vacunació, siguen presents en el centre o puguen acudir a ell dins del termini de vida útil de la vacuna reconstituïda.

En segon lloc, s'oferirà a persones que pertanguen a grups de risc inclosos en la mateixa etapa de vacunació encara que no s'haguera iniciat la vacunació d'eixe mateix col·lectiu, tenint sempre present la priorització que estiga establida en cada etapa.

I, en tercer lloc, es podrà administrar a persones majors de 65 anys amb patologia de risc, seguint sempre el criteri d'oferir-li-la a les persones de major edat.

Arxivat a:

Destacats