El nou Síndic de Greuges promet independència i estendre l'entitat

Guardar

El Síndic de Greuges Ángel Luna
El Síndic de Greuges Ángel Luna

El nou defensor del poble valencià, Ángel Luna, ha pres possessió aquest dimarts amb un "compromís personal amb la independència i la imparcialitat" i amb les persones que no coneixen la labor del Síndic de Greuges, apostant per estendre territorialment la institució perquè "és l'únic recurs dels quals no tenen recursos".

En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Síndic ha mostrat l'"especial sensibilitat" de l'organisme públic amb els discapacitats i ha lamentat els "retards quasi intolerables" en les declaracions de discapacitat. Ha promés treballar per a ajudar al fet que aquest col·lectiu tinga "un dret que té i està sent vulnerat per una administració que no es mostra prou ràpida".

Després de prometre el seu càrrec davant la Mesa de les Corts, Lluna ha defensat en declaracions als mitjans que la independència i la "persuasió i retret" que duu a terme el Síndic de Greuges és "la seua única arma" per a defensar als valencians que acudeixen a la institució.

De cara al futur, aposta per modernitzar al defensor del poble, sense que siga "incompatible amb la realitat de les persones que el necessiten" i sense "oblidar que les noves tecnologies queden molt lluny de molts d'ells". "El Síndic ajuda a persones que, si tingueren mitjans, es buscarien un advocat i pledejarien", ha asseverat, cridant a compatibilitzar l'accessibilitat amb l'extensió territorial.

COMBATRE DIFERÈNCIES

Més enllà de la seua seu a Alacant, Lluna ha reconegut que "l'ideal" seria tindre oficines en les altres dues províncies, davant les xifres de queixes molt superiors entre els alacantins en comparació a València i sobretot Castelló. Ha advocat per "combatre" aquestes diferències i potenciar els canals telemàtics com la pàgina web o el telèfon per a presentar queixes la institució: "Que tothom la note com a seua".

Això sí, davant el cost de posar en marxa noves seus, ha posat l'accent que el prioritari és que els mitjans de comunicació donen a conéixer la labor del Síndic i "tot el que pot fer". També ha ressaltat la seua col·laboració amb Les Corts a València i amb altres organismes de Castelló.

Entre les principals queixes que tramita, el defensor ha destacat la vulneració al dret a una bona administració, recollit en l'Estatut d'Autonomia i en la Carta dels Drets Humans de la Unió Europea. "Moltes persones requereixen una administració eficaç que resolga els seus problemes amb celeritat, i això no succeeix", ha lamentat.

"EN LA TRINXERA"

Però ha agraït, en qualsevol cas, el treball del món associatiu per a donar a conéixer al Síndic i ajudar al fet que presenten les seues queixes persones que d'una altra manera no ho farien, especialment "els treballadors socials de la Comunitat: els que treballen en els municipis, al peu del canó, en la trinxera".

Per tot això, l'alt comissionat ha recordat la tasca ingent del defensor del poble amb els "mitjans escassos" dels quals disposa i ha demanat la col·laboració del parlament valencià perquè fer complir les seues recomanacions. La seua tasca comptarà amb el suport de dos síndics adjunts, una dona i un home com estableix la llei, per als quals ha avançat que "hi ha converses obertes i es remenen diferents noms" que decidirà la comissió de peticions de les Corts.

Ángel Lluna venia exercint en funcions des que quedara vacant al juliol en deixar José Cholbi el lloc, després del que el seu nom va ser proposat pels partits del govern del Botànic II (PSPV, Compromís i Unides Podem) i el PP. Porta cinc anys en la institució, des de 2014, quan va deixar el seu escó com a portaveu del PSPV.

És llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid i va estudiar en l'Institut Internacional de Drets Humans d'Estrasburg (França). Durant la seua carrera va exercir com a advocat a Alacant, en l'especialitat de dret laboral.

En el panorama públic va ser conseller de la Generalitat entre 1981 i 1983, després del que va passar al grup socialista de les Corts, com a diputat per Alacant, fins a 1986. En aqueixos tres anys també va ser senador territorial per elecció del parlament, abans de la seua designació com a diputat en el Congrés entre 1986 i 1991.

De 1991 a 1995, Lluna va ser alcalde d'Alacant i vicepresident de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). D'ací va passar a exercir com a advocat i assessor de diverses empreses d'Alacant fins a 2007, després del que va tornar al parlament valencià com a vicepresident segon i portaveu del PSPV, i seguidament va ser nomenat adjunt primer al Síndic de Greuges.

Destacats