caixa popular

Les Corts aproven modificar el reglament del Debat de Política General per a limitar a 12 les propostes dels grups

Les Corts aproven modificar el reglament del Debat de Política General per a limitar a 12 les propostes dels grups
18/07/2018 -

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Cs i el rebuig del PP, modificar el reglament que regula el Debat de Política General i tramitació d’esmenes en la cambra autonòmica valenciana per a limitar a dotze les propostes que poden presentar els grups parlamentaris.

En concret, la reforma assenyala que, finalitzat el debat, el president de les Corts suspendrà la sessió durant un temps ni interior a 24 hores ni superior a 48 i s’obrirà un termini de trenta minuts en el qual els grups podran presentar davant la Taula propostes de resolució fins a un màxim de dotze per cadascun.

Així mateix, la modificació arreplega que l’admissió de propostes de resolució per part de la Taula se circumscriurà “únicament a les quals es referisquen a qüestions de política general i que hagen sigut tractades en el curs del debat”, per la qual cosa es rebutjaran aquelles que “signifiquen explícitament o implícitament qüestió de confiança o moció de censura al Consell o que no siguen congruents amb la matèria objecte a debat”.

Les propostes es defensaran agrupades en temàtiques i solament la Taula podrà admetre noves iniciatives durant el debat si aquestes “estan signades per tots els grups i fan referència a fets d’especial actualitat o d’urgència que no hagen pogut ser objecte de presentació en els terminis ordinaris”. També podrà admetre a tràmit noves propostes de resolució que es presenten per escrit i “sempre que tendisquen a aconseguir un acord per aproximació o transacció”.

ESMENES

Quant a les esmenes, la reforma apunta que durant el debat, la Presidència podrà admetre esmenes, mitjançant un escrit signat, almenys, per un grup parlamentari que tinga com a finalitat esmenar errors o incorreccions tècniques o gramaticals.

També podrà admetre’s a tràmit esmenes de transacció entre les ja presentades i mantingudes i el text de dictamen, quan es presenten per escrit signades pel seu autor, així com els síndics o portaveus adjunts dels grups. En tots dos casos, els documents es repartiran a tots els diputats per a després ser sotmeses a votació.

MILLORAR EL DEBAT

Durant el debat, la parlamentària de Podem Fabiola Meco ha defensat aquesta reforma per a aconseguir “unes regles de portes obertes a la ciutadania” perquè les actuals “són pròpies d’una torre de babel”, ja que ha recordat que en el debat de 2017 el PP va presentar més de 100 propostes de resolució i en moment el debat es va convertir en “marcià” i un “caos general” que “no atrau en absolut a la ciutadania”

Isaura Navarro, de Compromís, ha assegurat que amb aquesta modificació es “millora” el debat i ha insistit que quan es detecten fallades o males interpretacions “convé reformar les normes perquè aquestes siguen més clares, específiques i garantistes”. “El que es vol és garantir que les propostes tinguen temps per a ser debatudes i analitzades i rebre contestació per a garantir més la democràcia i que es puga arribar a acords”, ha postil·lat.

Per la seua banda, la portaveu de Cs, Mari Carmen Sánchez, ha insistit en la necessitat de ser “més eficients i eficaces” i ha assenyalat que el debat és una de les màximes expressions de control al Consell i com a representants han de “cercar interés general i el bon treball parlamentari”. “Cal prevaldre la qualitat enfront de la quantitat i delimitar és apostar per la qualitat i focalitzar el debat en els punts d’interés”, ha reivindicat.

PP: “LLEI MORDASSA A l’OPOSICIÓ”

No obstant això, per a Jorge Bellver del PP la limitació de propostes suposa una “llei mordassa a l’oposició” per a “evitar que el PP puga portar les propostes de resolució que li demana societat valenciana”. “No els agrada treballar i estan evitant que ho facen els altres. Intenten fer callar i dificultar la tasca d’oposició d’aquest grup parlamentari”, ha subratllat.

Al seu judici, una limitació a dotze propostes al nostre grup li va a eixir mitja proposta de resolució per diputat. No té sentit”, ha subratllat per a criticar, a més, que per a aquesta modificació no s’ha tingut en compte al PP ni s’ha cridat a la seua formació per a participar de la mateixa Tindria més sentit donar més temps, però no limitar.

Així mateix, Bellver ha qualificat d'”una aberració” que per al tràmit de transaccionals no siga ara obligada la signatura de tots els grups parlamentaris. “Solament tenen objectiu fer callar al PP, però no ho van a aconseguir”, ha remarcat.

Des del PSPV, Manolo Mata, ha assegurat que el que se cerca és “modernitzar” el funcionament del debat perquè aquest siga “en condicions”. “Anem a fer un debat diferent amb dotze propostes perquè la gent sàpia de què va”, ha agregat per a ironitzar: “Li assegure que no conec ni un ciutadà que haja vingut a dir-me açò del debat és total”, ha etzibat a Bellver.

Etiquetes


xs puzol

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un + quinze =

Paiporta
certamen de bandes vila de catarroja
Tardor
cultura als barris