25n
Orgull
Orgull

Nou rècord de l'economia valenciana: se superen els dos milions d'ocupats des de 2008

La indústria de béns de consum, automòbil i maquinària mostra una “ralentització” del seu dinamisme

Nou rècord de l'economia valenciana: se superen els dos milions d'ocupats des de 2008
04/09/2018 -

La fortalesa de l’economia valenciana al llarg del primer semestre de l’any ha estat suportada per una “robusta demanda interna”, tant de consum com d’inversió, així com pel “dinamisme del sector serveis”, segons l’informe econòmic de Cambra València, corresponent a aquest període, que destaca que el PIB de la Comunitat va créixer un 2,9% però adverteix “signes de desacceleració” per la incertesa internacional.

L’informe destaca que els indicadors de consum mostren un creixement sostingut fonamentat en el bon comportament de l’ocupació, la continuïtat de la confiança dels consumidors i els baixos tipus d’interés.

La inversió en béns d’equip manté també una dinàmica creixent, encara que amb signes de moderació, atés que alguns indicadors registren reculades (-6,1% l’IPI de béns d’equip) enfront del creixement més moderat d’uns altres (7,1% les importacions de béns d’equip), precisa el document. És la inversió en construcció la que mostra major dinamisme, tant en obra pública com a privada, tal com mostra l’augment d’habitatges visats (33,6% fins a maig) i licitació oficial (11% fins a juny), afig.

El sector serveis, que suposa el 70% del PIB regional, mostra un creixement sostingut al llarg del primer semestre de l’any, convertint-se en el major generador d’ocupació a la Comunitat Valenciana: en el segon trimestre de 2018 l’ocupació en aquest sector creix a un ritme anual del 7,7%, subratlla l’estudi de Càmera València.

Les activitats de distribució comercial (al detall i a l’engròs), les activitats professionals i administratives, i, en menor mesura, el transport (sobreeixint el transport marítim i l’aeri), són les que registren el major dinamisme al llarg de la primera meitat del 2018, superant fins i tot les taxes registrades en 2017.

L’OCUPACIÓ SUPERA ELS DOS MILIONS DE PERSONES

El mercat laboral de la Comunitat Valenciana se situa en nivells de principis de 2009, en l’inici de la crisi econòmica, amb més de 2 milions d’ocupats en el segon trimestre de 2018, i una taxa d’atur del 15,6% de la població activa, una situació similar a la mitjana d’Espanya. En el primer semestre de 2018 el sector serveis ha sigut el motor en la generació d’ocupació, compensant la caiguda de l’ocupació en el sector industrial i el menor ritme en la construcció, incideix l’informe.

Les dades d’afiliats a la Seguretat Social mostren també una notable creació d’ocupació (5,6% anual en el segon trimestre de 2018), més intensa entre els contractats de forma temporal (7,7%) i en els sectors de serveis i construcció (5,6% i 8,9%, respectivament).

EVOLUCIÓ DE LA INDÚSTRIA

Per la seua banda, algunes branques industrials mostren una ralentització del seu dinamisme, a causa del debilitament dels mercats exteriors. Segons l’informe, l’índex de producció industrial de la Comunitat ha retrocedit un 0,4% en el primer semestre de 2018, enfront del creixement de l’1,8% de la mitjana nacional. Aquest estancament s’ha traduït en una reculada de l’ocupació entorn del 6% en la primera meitat de l’any.

Les branques industrials que han patit una major reculada han sigut les de béns de consum, sobretot, calçat, tèxtil i confecció, la de l’automòbil i la de maquinària.

Per contra, la indústria del taulell (impulsada per la recuperació de la construcció nacional), química, plàstic i material i aparells elèctrics i electrònics, mantenen en el conjunt del primer semestre taxes de variació positives.

Un dels principals factors que expliquen l’evolució de les diferents branques industrials és el comportament dels mercats exteriors. En el primer semestre de 2018 les exportacions van créixer un 2,1%, lleugerament per sota de la mitjana espanyola (2,9%). Bona part d’aquest moderat creixement és a causa de la reculada del 13,6% de les exportacions d’automòbils i les seues parts (sobretot a Itàlia, Regne Unit i als Estats Units), però també del moderat creixement de les vendes d’alguns dels principals productes exportats per la Comunitat Valenciana: fruites i hortalisses, productes ceràmics, tèxtils i calçat.

Per contra, destaca el notable dinamisme que segueix mostrant les vendes en l’exterior de productes químics, cosmètica, begudes i productes de la indústria alimentària i aparells electrònics. Si es descompten les exportacions d’automòbils i productes energètics (per la seua forta variació a la baixa i a l’alça respectivament) les exportacions valencianes van créixer un 3,6%, taxa idèntica a la registrada en la primera meitat de 2017 i per sobre de la mitjana espanyola (2,3%).

Els mercats més dinàmics per als productes valencians en 2018 han sigut el nord d’Àfrica, Llatinoamèrica (Mèxic, Perú, Brasil, Xile), i, en menor mesura, el mercat europeu. Per contra, destaca la reculada de les vendes en el Regne Unit, els països d’Orient Mitjà i la Xina.

EL TURISME SEGUEIX REGISTRANT “RÈCORDS HISTÒRICS”

El turisme continua registrant “rècords històrics, amb un creixement que es modera lleugerament”, apunta l’informe de Càmera València. El nombre de turistes estrangers que van visitar la Comunitat va ser de més de 4.100.000 en els sis primers mesos de 2018, la qual cosa suposa un increment del 5,1% anual. Aquest increment suposa una desacceleració després del notable creixement aconseguit en 2017 (18,6%), considerat un any històric, sent més intens a partir del mes d’abril. Malgrat açò, la Comunitat Valenciana, és, entre les sis principals regions turístiques d’Espanya, la que registra en 2018 el major creixement de turistes estrangers.

La desacceleració ve motivada principalment per la caiguda del turisme del Regne Unit i Alemanya, per la recuperació d’altres destinacions del Mediterrani com Turquia i Egipte, i per la depreciació de la lliura respecte a l’euro en els dos últims anys.

El turisme nacional mostra un comportament molt més moderat, encara que es manté en positiu. Igual que el turisme estranger, la desacceleració es produeix a partir del segon trimestre de l’any, aconseguint reculades en el mes de juliol. Les previsions per al mes d’agost apunten xifres similars a les de l’exercici anterior.

Els preus hotelers a la Comunitat han experimentat un menor ritme de creixement, situant-se entorn del 3-4% entre maig i juliol (la meitat que fa un any), si bé es mantenen per sobre de la mitjana espanyola (1,2%).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × dos =