El nou projecte del Museu de Prehistòria de València mourà la curiositat i les emocions dels visitants

Guardar

exposicion_prehistoria
exposicion_prehistoria

El Museu de Prehistòria de la Diputació de València ha començat aquesta setmana a fer els primers passos per a escometre la renovació de la sala corresponent a “Societats Prehistòriques”, en l'àmbit de les Societats Caçadores i Recol·lectores (Paleolític), dins de les exposicions permanents del museu.

El procés va començar fa tres anys amb la redacció del projecte museològic per part dels tècnics del propi museu, i en una segona fase -després de la seua adjudicació per concurs- ho va convertir en projecte museogràfic la mateixa empresa que ha executat el projecte del Museu Arqueològic Nacional.

Ara comença la tercera fase que correspon a l'execució. En primer lloc, des del dimarts 8 gener s'ha tancat la primera planta del museu ja que els treballs de desmuntatge són incompatibles amb la presència de públic en tota aquesta àrea.

El dia 11 de febrer es tornarà a obrir aquesta planta perquè es puga visitar tant pels grups que concerten les visites guiades com pels particulars que ho fan de forma individual.

S'habilitarà un nou accés a la primera planta del Museu de Prehistòria, i s'inclourà una breu introducció sobre el Paleolític, per a no trencar el fil argumental que dóna pas als següents períodes, fins que finalitze la remodelació d'aquesta part del museu.

La finalització del projecte està prevista per al segon semestre d'aquest any.

Una portada actualitzada

El projecte museològic que va donar començament a aquesta reforma recull que “l'actual muntatge expositiu respon als criteris establerts en l'última gran remodelació del Museu que va tenir lloc en 1995. En els 24 anys que han passat, la recerca sobre la Prehistòria valenciana, la museologia i la museografia han canviat de manera substancial.”

Per això l'objectiu és canviar, en el fons i en la forma, la imatge de portada i les pàgines interiors, que tants visitants valencians, tenen sobre el Museu i la Prehistòria, i respondre a altres principis d'exposició, més actuals, enunciats en el projecte museogràfic, com que “L'exposició parteix d'un aprenentatge basat en la curiositat i en la cerca personal de les preguntes i respostes”; al mateix temps que pretén “emocionar a través de les peces disposades d'una forma plàstica i didàctica”.

Els tècnics del Museu de Prehistòria de València esperen que aquests siguen motius més que interessants, perquè les persones que ja coneixien el museu, renoven el seu imaginari i tornen a visitar-lo, sorprenent-se amb els canvis que, de moment, no s'han revelat.

En definitiva, el museu de l'Àrea de Cultura de la Diputació oferirà un discurs expositiu actualitzat que serà més accessible i nou, especialment en les visites comentades destinades tant al sector d'Educació com al públic familiar.

Paleolític i moltes més

El Museu de Prehistòria de València es distribueix en tres plantes del Centre Cultural La Beneficència. En la planta baixa se situa la sala d'exposicions temporals en la qual actualment pot visitar-se la mostra “Caps tallats. Símbols de Poder”, fins al pròxim 3 de març.

En la primera planta trobem, la sala permanent de Societats Prehistòriques, on a més de la sala dedicada al Paleolític, també es presenten les primeres Societats Agrícoles i Ramaderes, l'Art Post Paleolític, i l'Edat dels Metalls, en terres valencianes, així com una visió més universal sobre la Història dels diners.

Finalment, en la segona planta se situa la sala permanent dedicada a la presència de la Cultura Ibèrica i del Món Romà, en el nostre territori.

Destacats