25n
25N
25N

Així serà el nou pla del Cabanyal: sis aparcaments, zones verdes i més habitatges VPP

Així serà el nou pla del Cabanyal: sis aparcaments, zones verdes i més habitatges VPP
29/09/2018 -

El Pla Especial de Protecció del Cabanyal-Canyameral (PAC), el nou planejament urbanístic previst per a aquest barri de València pel Govern de la Nau –Compromís, PSPV i València en Comú–, preveu la construcció de sis aparcaments en aquesta zona de la ciutat, cinc en altura amb capacitat per a una mica més de 1.000 places, i un en subterrani per a prop de 240.

D’aquesta manera, es pretén oferir, en espais de caràcter “públic” obtinguts “com a cessió d’equipament dotacional”, estacionament a residents a “preus assequibles” i “moderats” després de reduir-se amb la urbanització l’espai per a deixar els vehicles en diferents carrers. Es planteja que uns 50.000 metres quadrats de carrers “de consistència, tinguen preferència per als vianants”.

Entre els objectius d’aquesta proposta urbanística es troben la regeneració urbana i la millora de l’espai i de la qualitat de vida, la recuperació de població i del carrer, i “la volta al mar del barri i la ciutat” sense recórrer a la prolongació de l’avinguda Blasco Ibáñez fins al mar que proposava el derogat Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (Pepri) del Cabanyal-Canyamelar aprovat en època del PP i al que substituïx.

Així ho han indicat aquest divendres el regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, i membres de l’equip redactor del PAC en la roda de premsa posterior a la Junta de Govern Local i després de presentar-se en aquesta reunió la “versió preliminar” d’aquest nou programa, que contempla cinc unitats d’execució i unes 1.000 vivendes.

El PAC contempla en aquestes unitats 703 noves vivendes, un 60 per cent VPP (422) i el 40 per cent restant (281) de renda lliure. Així mateix, estableix la disposició de 235 vivendes-allotjaments dotacionales en sòl de domini públic destinades en règim d’arrendament a menors de 35 anys, majors de 65 i col·lectius socials vulnerables. Sobre el ja edificat es preveu el foment de la millora de l’eficiència energètica, el tractament de façanes i de mitgeres.

La política de vivenda prevista en aquest nou programa pretén contribuir a “temperar l’increment de preus del sòl i vivenda” i a “pal·liar els processos de gentrificació”. Per a açò, aposta per una “regulació expressa” que “controla la implantació de vivendes turístiques i la creació d’un parc públic estable de vivendes en lloguer social de gestió pública o concertada.

Aquest parc està alimentat pel 60 per cent de VPP procedents de les unitats d’execució, per les vivendes-allotjaments dotacionales i per les derivades de l’edificació d’una part dels sòls públics originats d’anteriors expropiacions ocasionades per l’anterior pla (250).

HOTELER, EDUCATIU I CULTURAL

D’altra banda, com a “fita”, el PAC proposa la construcció d’un edifici de 15 plantes –en la resta del pla les altures seran de 4 o 5 plantes– previst per a ús hoteler a l’entorn d’Eugenia Viñes i Marcos Sopena i enfront de la Marina. A aquest ús i al residencial se sumen els usos terciaris de comerç i oficines i l’educatiu-cultural –en aquest últim s’emmarquen escoles de formació universitària i residències d’estudiants–.

El Pla Especial del Cabanyal-Canyamelar multiplica per dos els equipaments públics actuals del barri, que aconsegueixen en aquesta proposta una superfície de 53.974,76 metres quadrats, i per 1,5 les zones verdes i jardins, que arriben als 50.265,33 metres quadrats.

Vicent Sarrià ha indicat que es tracta d’un pla pioner” que arriba “després de processos participatius intensos” i que “arreplega reivindicacions veïnals, algunes centre de debat”. Ha destacat que quanta amb “una memòria econòmica que determina de forma precisa com obtindre dotacions, algunes també noves” i ha agregat que atén als “mecanismes de gestió urbanística que permeten obtindre les dotacions necessàries sense recórrer a expropiacions com a única via”.

L’edil ha comentat que la redacció i engegada del PAC, que haurà de ser sotmès a exposició pública abans de la seua aprovació definitiva, és “un dels compromisos” de l’actual executiu municipal un vegada suspès el Pepri al juliol de 20152, després del canvi de govern en l’Ajuntament.

Referent a açò, Sarrià ha manifestat que el Cabanyal-Canyamelar, “independentment de les normes transitòries aprovades” després de la derogació del Pepri, “precisava d’una nova ordenació” urbanística “diferent” al plantejat en ell. Ha ressaltat que a més de l’àmbit que afecta el propi barri, el PAC arreplega el PAI d’Eugenia Viñes i la franja marítima per a abordar-ho tot “des de la integritat i la visió de conjunt”.

“És un pla complex que és summa d’esforços i que arreplega aspiracions veïnals. Contribueix a ordenar des del punt de vista urbà el barri i ofereix oportunitats de repoblació i qualitat urbana”, ha insistit l’edil.

UNIVERSITATS, BLASCO IBÁÑEZ I BLOCS PORTUARIS

El responsable municipal de Desenvolupament Urbà ha afegit que el PAC té en compte la proximitat del Cabanyal-Canyamelar als campus universitaris de Tarongers i de la Universitat Politècnica i ha al·ludit a l’aposta que fa per a aprofitar el “dinamisme social” d’eixa proximitat. En aquest context ha emmarcat la decisió de disposar vivendes dotacionals per a menors de 35 anys i d’habilitar dotacions de les quals es puguen beneficiar els universitaris.

Vicent Sarrià ha subratllat també la “resolució” que el nou planejament aporta “al final de l’avinguda Blasco Ibáñez, que acaba en una situació estranya” i per a la qual “s’aplica una solució que permet donar qualitat urbana i sentit de transició” evitant “qualsevol eixida traumàtica”, en al·lusió a la prolongació contemplada en el Pepri. Ha avançat que l’eixida passa per una plaça amb l’actual estació, el va desviar de trànsit cap a l’avinguda i la creació d’una zona de transició.

El regidor ha explicat que en el PAC deixa en blanc” l’àmbit dels coneguts com a blocs portuaris, tenint en compte que l’equip de govern està a l’espera de l’estudi d’Aumsa per a “veure com es resol” i adoptar una decisió sobre el futur d’aquests immobles. Ha asseverat que es pretén que “abans de l’exposició pública” estiga “resolt”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 14 =